زهرا نادر
پس از آنکه روز پنجشنبه، ویدیوی یک زن ناشناس که ادعا کرد طالبان او را شکنجه کرده و از او تقاضای جنسی کردند، در رسانههای اجتماعی دست به دست شد، طالبان اعلام کردند که دو زن در رابطه به آن ویدیو بازداشت شده است.
وزارت امور داخله طالبان ناوقت روز شنبه یک ویدیوی اعترافی از دو زن و یک مرد نشر کرد که در آن، این دو زن مسوولیت ساختن ویدیوی نشر شدهی روز پنجشنبه را به عهده گرفتند و از «امارات» برای کاری که انجام دادهاند معذرت خواستند.
در ویدیویی که روز پنجشنبه،۲۰ عقرب در رسانههای اجتماعی منتشر شد، زنی که صورت خود را با نقاب پوشانده است، ادعا میکند که خواهر یکی از نظامیان پیشین حکومت افغانستان است. این زن که در ویدیو، آثار لت وکوب بر شانهها و پشتش دیده میشود، میگوید: «طالبان آمدند و خانه ما را تلاشی کردند… مثل یک سگ مرا کش کرده به حوزه بردند. مدیر جنایی حوزه یازده از من تقاضای نامشروع کرد. وقتی رد کردم… مرا آنقدر شلاق زدند که دیگر قدرت حرف زدن به من نماند.»
اما در ویدیوی اعترافی که طالبان روز شنبه نشر کردند، زنی که خود را آرزو معرفی میکند، میگوید: «امارات با ما بسیار رویه خوب میکند. ما فکر میکنیم در خانه خود هستیم. از کاری که کردم پشیمان هستم و من قلبا از امارات معذرت خواهی میکنم از بابت این اشتباه خود.»
آرزو که به نظر میرسد حدود ۲۰ سال سن دارد، ادعا میکند که او زن نقابپوشی است که در ویدیوی روز پنجشنبه صحبت کرده است. اما در ویدیوی اعترافی، او ادعای قبلی خود مبنی بر شکنجه و آزار و اذیت جنسی از سوی طالبان را رد کرده، میگوید که به تشویق دوستش، وسیمه این ویدیو را ساخته است و آثار لت و کوب بر بدن او از سوی همسرش بوده است نه طالبان.
این دو ویدیو نقش و توانایی رسانههای اجتماعی در افغانستان تحت کنترل طالبان را نشان میدهد که از یک سو وسیلهای برای نظارت بر اعمال رژیم جدید است و از سوی دیگر وسیلهای برای کنترل و تغییر دادن روایتها به نفع این گروه.
در ویدیوی اعترافی نشر شده از سوی طالبان، مرد جوانی که در کنار آرزو نشسته و ادعا دارد که شوهر اوست، میگوید: «خانم من تحریک شده است. خانمم از سوی امارات اسلامی لتوکوب نشده. آثار لتوکوب که در وجودش معلوم میشود، کار خودم است.»
زن دومی در ویدیوی اعترافی که خود را وسیمه معرفی میکند، میپذیرد که او ویدیوی این زن را گرفته و با رسانهها شریک کرده است.
وسیمه در ویدیوی اعترافی میگوید: «این دختر خانم آمد، چیزهایی که به من گفت اول باور کردم. پسان فهمیدم که حقیقت ندارد. من از برادران امارات اسلامی معذرت میخواهم… در آینده این کار را تکرار نمیکنیم.»
کاربران رسانههای اجتماعی در افغانستان که ویدیویی اعترافی طالبان را با ویدیوی اعتراضی آن زن، مقایسه کردهاند، میگویند، زنی که طالبان دستگیر کرده، آن زن نقابپوش نیست. این کاربران به مواردی از جمله صدا، لهجه و سن متفاوت این دو زن اشاره کردهاند.
ویدیو اعترافی نشر شده از سوی طالبان ویرایش نیز شده است.
سعید خوستی، سخنگوی وزارت داخله طالبان به رسانهی رخشانه گفت که این هر دو ویدیو مربوط به یک زن است.
او افزود: «صدای شان یکی است. آواز شان یکی است. این دختر را مردم میشناسد. شوهرش خودش اعتراف کرده است.»