برای نخستینبار در ولسوالی شهرستان ولایت دایکندی یکی از ولایتهای دوردست و توسعه نیافته افغانستان، یک زن بهحیث ولسوال در آن کارش را عملا آغاز کرد.
گلجان سمر نخستین زنی است که در یک ولسوالی توسعه نیافته بهدنیا آمد، در آن بزرگ شد. زحمت کشید و برای خودکفایی ولسوالیاش کارآفرینی کرد. اما حالا او از سوی مردم بهحیث ولسوال این ولسوالی انتخاب شده است.
روز چهارشنبه به تاریخ ۳۱ حمل ۱۴۰۰، خانم سمر نخستین روز کاریاش را بهحیث ولسوال شهرستان آغاز کرد. او تعهد سپرد که برای توسعه و پیشرفت شهرستان دنبال فرصتهای خوب است. و سوگند وفاداری را در برابر صدها باشنده این ولسوالی خورد تا یک ولسوالی متفاوت با برابری و عدالت را رقم خواهد زد.
خانم سمر لیسانس در رشته حقوق را از یک دانشگاه شخصی در ولایت دایکندی به دست آورده است. او همچنان دو سال در بخش قابلگی نیز آموزش دیده است. گل جان در ولسوالی شهرستان بهدنیا آمده و همانجا مکتب را به پایان رسانده است. او زمانی که بیشتر از ۱۴سال سن نداشت، تصمیم میگیرد که نیم روز را به درس بخواند و نیم روز را به کودکانی که در مکتب به کمبود آموزگار دچاراند، آموزش بدهد.
گل جان سمر از نوجوانی شروع به کار کرد و تاکنون توانسته شریک یک رستورانت بهنام«گل بادام» و یک فابریکه مستقل پروسس بادام به نام«رگ بادام» را ایجاد کند. که در این رستورانت و فابریکه حدود ۱۰۰خانم بهصورت موقتی و دایمی کار میکنند.
حضور همیشگی و فعال خانم سمر در ولسوالی باعث شده است که همگی و حتا مردان این منطقه به او اعتماد و باور داشته باشند. به گفته خانم سمر او تاکنون با بیعدالتیهای بسیاری که سد راه زنان در جامعه است مبارزه کرده است. او میگوید: « اگر زن باشی و بخواهی در راه خودکفایی اقتصادی اقدام کنی، صدها سنگی پیش پایت میاندازند که تنها با اراده محکم از میان آنها عبور میتوانی».
خانم سمر در این مدت در ۲۴ کشور خارجی سفر کرده و برای محصولات طبیعی و دستی دایکندی بازاریابی کرده است. او در سال ۲۰۲۰ جایزه بهترین کارآفرین زن را از ایالات متحده آمریکا بهدست آورده است. بانوی کارآفرین اکنون مسئولیت یک ولسوالی را در یکی از ولایت های دور دست افغانستان به عهده گرفته است.
به اساس حکم شماره ۱۸۳ به تاریخ چهارده حمل ۱۴۰۰ گلجان سمر بهحیث ولسوال در شهرستان گماشته شد؛ اما کار رسمیاش را بهحیث ولسوال به تاریخ ۳۱حمل شروع کرد. او می گوید:«همسرم همیشه تشویق میکرد در بدنه حکومت کار را شروع نمایم و برای مردم اینبار از این طریق خدمت کنم. این بود که تصمیم گرفتم کار در بدنه دولت را شروع کنم با این که علاقه بیشتر به کارهای غیر اجتماعی دارم».
او از هیچ پشتوانه سیاسی برای ولسوال شدن استفاده نکرده است. این سمت بانو سمر از طریق یک رای گیری از سوی حکومت محلی دایکندی که از مردم صورت گرفته است انجام میشود.
گلجان سمر میگوید:« وقتی اطلاع یافتم بهحیث ولسوال در شهرستان گماشته شدم. هیچگونه عکسالعمل از خود در فضای واقعی و مجازی نشان ندادم؛ چون هنوز مصمم به پذیرفتن این مسئولیت نبودم».
ولی او خاطر نشان ساخت، وقتی موج از تشویقهای مردم را از طریقهای مختلف میبیند و حس میکند که در تاریخ دایکندی این شور و اشتیاق مردم بیسابقه بوده، مسئولیت سنگین را در شانههایش حس میکند:«تصمیم گرفتم وقتی این همه مردم از من انتظار دارند با یاری خداوند تمام تلاش هایم را انجام دهم از هر طریق ممکن بتوانم برای مردم خویش خدمت نمایم و بیشترین تلاش ام را انجام میدهم تا زمینه کار را برای مردم، خصوصا زنان شهرستان فراهم سازم.»