کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان خواستار رهایی فوری و بدون قید و شرط زنان معترض که روز گذشته در جریان اعتراضات خیابانی در پیوند به ادامهی ممنوعیت آموزش دختران در کابل بازداشت شدند، شده است.
رخشانه: کمیسیون حقوق بشر افغانستان امروز(دوشنبه، ۷ حمل) طی اعلامیهای گفته است که تظاهرات مدنی حق مسلم مردم و بهویژه زنان و دختران افغانستان است و طالبان باید بهصورت فوری و بدون قید و شرط، زنان معترض را از بند رها کنند.
این کمیسیون نوشته است: «دیروز مؤرخ (۶ حمل) سال ۱۴۰۲ هجری خورشیدی، تعدادی از دختران در شهر کابل، در پیوند به عدم دسترسی دختران به حق آموزش، صدای اعتراضی شان را بلند کردند، که با تاسف با خشونت طالبان مواجه شد و طبق اطلاعات ما حداقل سه تن از این بانوان معترض، به نامهای فاطمه محمدی، رقیه ساعی و ملالی هاشمی، از سوی طالبان بازداشت شدهاند.»
این درحالی است که طالبان روز گذشته سه بانوی معترض را در جریان اعتراض خیابانی زنان معترض در پیوند به ادامهی محرومیت دختران از آموزش، از مربوطات ناحیهی ششم شهرداری کابل بازداشت کردهاند.
گفتنی است که از میان این سه زن معترض بازداشت شده، رقیه ساعی حوالی ساعت ۱:۰۰ ظهر امروز با پا درمیانی بزرگان و موسفیدان شهر کابل آزاد شده؛ اما از سرنوشت فاطمه محمدی و ملالی هاشمی تا کنون هیچ اطلاعی در دست نیست.
در همین حال، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان، از تمام نهادهای حقوق بشری ملی و بینالمللی خواسته است تا در برابر این تصمیم ظالمانه و شرمآور طالبان، به دادخواهی ادامه داده و برای تأمین حق آموزش کودکان و دختران جوان در افغانستان و برای رهایی دختران معترض بازداشتشده، با مردم کشور همراه و همنوا باشند.
همچنان، این نهاد حقوقی از سازمان ملل متحد و تمامی دولتهای عضو این سازمان میخواهد تا ضمنِ نکوهش این اقدام تأسفبار طالبان، فشارها و اقداماتِ عملی مثبت، مفید و فراتر از رویکردهای تشریفاتی را در پیش گرفته، جلو آپارتاید جنسیتی طالبان را بگیرند.
در کنار این، کمیسیون مستقل حقوق بشر در شروع سال جدید تعلیمی گفته است که درسهای مکاتب و دانشگاههای کشور باز هم با محدودیت و در غیابِ دختران دانشآموز و دانشجو آغاز شده است.
این کمیسیون افزوده که طالبان، با وجود همهی تلاشهای ملی و بینالمللی، تاکنون دروازههای مکاتب و دانشگاهها را بهروی دختران بسته نگه داشتهاند که در نتیجه، میلیونها دختر جوان، به دور از آموزش و کسب دانایی، در خانههای خود زندانی ماندهاند.
کمیسیون حقوق بشر در اعلامیهی خود گفته است که این برخورد طالبان، بر روان جمعی مردم و بهویژه بر روحیهی کودکان کشور، اثرات ناگواری بهجا گذاشته است.
اعلامیه آورده که این برخورد طالبان خلاف تمامی ارزشهای حقوق بشری و مغایر با عرف اجتماعی و فرهنگی مردم کشور میباشد و آنرا با شدیدترین الفاظ نکوهش میکند.
اعلامیه گفته که حق آموزش، در اعلامیهها و کنوانسیونهای بینالمللی حقوق بشر، از جمع حقوق اساسی بشر شمرده شده و در میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی از آن به عنوان مبداء حقوق بشری انسانها نام برده شدهاست.
بر اساس اعلامیه، کنوانسیون جهانی حقوق کودکان، که محبوبترین سند بینالمللی است و توسط ۱۹۶ کشور جهان بهرسمیت شناخته شدهاست، حق آموزش و تحصیل را بدون هیچنوع تبعیض بهرسمیت میشناسد؛ امّا گروه طالبان، بدون احترام و رعایت اسناد جهانی حقوق بشر و بدون توجه به تقاضای مردم کشور، در برابر ارزشهای اساسی و ابتدایی حقوق بشری کودکان و جوانان، بیتوجهی و بیتفاوتی نشان میدهد.
کمیسیون حقوق بشر در ادامه گفته که این رویکردهای طالبان، جفای بزرگ تاریخی و ستم آشکار علیه کودکان آیندهساز و دختران جوان کشور بهحساب میآید.