حورا سادات، یک یوتیوبر جوان و چهرهی فعال در رسانههای اجتماعی افغانستان، روز دوشنبه هفتهی گذشته به شکل مرموزی به قتل رسیده است. با گذشت حدود یک هفته از مرگ این زن جوان، شماری از فعالان حقوق زن و معترضان میگویند که او توسط طالبان به قتل رسیده است.
رخشانه: حورا سادات روز دوشنبه(۳۰ اسد) به گونهی مرموز در شهر کابل به قتل رسیده است؛ اما جزئیات و دلایل اصلی مرگ وی تاکنون روشن نیست.
خبرنگار رسانهی رخشانه با تلاشهای پیگیر نتوانسته است با خانوادهی وی تماس بگیرد.
از سویی هم، اعضای خانوادهی سادات تاکنون بهصورت رسمی در مورد چگونگی قتل/مرگ او به رسانهها و خبرنگاران جزئیات ندادهاند.
پیش از این، خالد زدران، سخنگوی فرماندهی امنیهی طالبان در ولایت کابل در حساب کاربری خود در پلتفرم ایکس، قتل حورا سادات را تایید کرد؛ اما جزئیات بیشتری در مورد این رویداد مشکوک ارایه نکرده است.
زدران روز پنجشنبه(۲ سنبله) نوشت که سه روز پیش یک دختر یوتیوبر بهنام حورا سادات، در مربوطات حوزهی ۱۸ امنیتی شهر کابل به قتل رسیدهاست.
زدران گفته است که نیروهای این گروه در مرحلهی نخست بررسیها، دو نفر بهشمول یک زن را به اتهام این قضیه بازداشت کرده و آنان را تحت بازجویی قرار دادهاند.
شماری از فعالان حقوق زن و معترض اما، حکایت دیگری از این رویداد و رویدادهای مشابه دارند. اعضای جنبش زنان مقتدر افغانستان امروز در اعلامیهای گفتهاند که پشت پردهی قتلهای زنجیرهای و هدفمند زنان، دستان طالبان نهفته است.
آنها گفتهاند که حورا سادات در کابل به گونهی مرموز به قتل رسیده و نیروهای طالبان جسد وی را بدون حضور اعضای خانوادهاش در ساحهی«کارته سخی» به گونهی پنهان دفن کردهاند و اکنون این مقبره بهشدت تحت نظارت افراد این گروه قرار دارد.
یکی از اعضای این انجمن با حفظ هویتاش، به رسانهی رخشانه میگوید: «وقتی میخواستیم سر قبر حورا برویم، نیروهای طالبان ابتدا ما را ایستاد کردند و از ما پرسیدند که برای چه کاری آنجا میروید. ما گفتیم که از فامیلهای او هستیم و میرویم سر قبرش فاتحه بخوانیم، آنوقت به ما اجازه دادند.»
در همین حال، مونسه مبارز، یکی دیگر از زنان معترض در حساب کاربری خود در پلتفرم ایکس نوشته است: «حورا از آدرس طالبان خواستگار داشت، او مکرراً رد میکرد و اخطار دریافت میکرد، سرانجام جانش را گرفتند.»
جنبش زنان بهسوی آزادی نیز در واکنش به مرگ حورا به نقل از نزدیکان وی نوشته است که نیروهای طالبان بالای حورا تجاوز گروهی کرده و سپس او را به قتل رساندهاند.
از سوی دیگر، هانا نیومن، نمایندهی پارلمان اتحادیهی اروپا نیز در واکنش به مرگ حورا سادات نوشته است که امنیت زیر سایهی حاکمیت طالبان چگونه به نظر میرسد، اگر ایدئولوژی طالبان را همگانی نسازید.
حورا سادات یکی از یوتیوبران مشهور کشور بود که مدتی در کانال یوتیوب«کابل فنس» فعالیت داشته است.
پس از سقوط حکومت پیشین افغانستان بهدست طالبان، آزادی بیان و رسانهها در این کشور به شکل بیسابقهای محدود شده است. گروه طالبان در چندین مورد فعالیت یوتیوبران را محدود کردهاند.
در ماه قوس زمستان سال گذشته طالبان با یورش به خانهی یک یوتیوبر در کابل، او و شش نفر دیگر بهشمول سه زن را بازداشت کردهاند. ادارهی استخبارات طالبان«حاتمعلی سلحشور» را از غرب کابل بازداشت کرده و او را برای چندین ماه زندانی کرده بود.
پس از حاکمیت طالبان تاکنون چندین زن در کابل و ولایتهای مختلف به گونهی مرموز به قتل رسیدهاند. زنان معترض میگویند که در زیر حاکمیت طالبان، زنان با کشتار هدفمند مواجه هستند.
ماه میزان سال گذشته یک زن جوان بهنام«حلیمه امامی» با شلیک گلولهی افراد مسلح ناشناس در نزدیکی مارکیت ترکاری و میوهفروشی بازار بامیان به قتل رسید.
همچنان زمستان سال گذشته، مرسل نبیزاده، عضو مجلس نمایندگان حکومت پیشین همراه با یک محافظ خود در منزلاش به ضرب گلولهی افراد ناشناس کشته شد.