مسوولان صحی طالبان در ولایت ننگرهار میگویند که به دلیل مشکلات اقتصادی و مهاجرت، شمار کودکان مبتلا به سوءتغذیه در این ولایت افزایش یافته است.
رخشانه: داکتر توحیدالله عزیزی، معالج کودک در شفاخانهی ولایتی ننگرهار امروز (پنجشنبه، ۳۰ قوس) در صحبت با خبرنگار رسانهی رخشانه میگوید که تعداد کودکان مبتلا به سوءتغذیه در شهر و ولسوالیهای ننگرهار نسبت به شش ماه گذشته افزایش یافته و ادامهی این وضعیت نگرانکننده است.
به گفتهی او، مشکلات اقتصادی خانوادهها و شرایط سخت معیشتی باعث شده تا کودکان دچار سوءتغذیه شوند.
عزیزی افزوده است: «تعداد کودکان مبتلا به سوءتغذیهی شدید طی شش ماه گذشته به ۱۸ هزار و ۲۳۹ نفر رسیده است. تعداد کودکان با سوءتغذیه متوسط ۹۰ هزار و ۷۲۲ نفر است و علت اصلی آن کمبود غذا و تغذیهی ناسالم کودکان، مشکلات اقتصادی خانوادهها و مهاجرت بوده است.»
از سوی دیگر، نقیبالله رحیمی، سخنگوی ادارهی صحت عامهی طالبان در ولایت ننگرهار نیز افزایش تعداد کودکان مبتلا به سوءتغذیه در این ولایت را میپذیرد؛ اما میگوید که برای تداوی کودکانی که از سوءتغذیهی شدید رنج می برند، صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل(یونیسف) مرکز مراقبتی افتتاح کرده است که ميتواند همزمان ۲۰ بيمار مبتلا به سوءتغذيه را در خود جای بدهد.
وی میافزاید که با کمک سازمان جهانی بهداشت و برنامهی جهانی غذا، به منظور پیشگیری از سوءتغذیه، برنامهی توزیع«شیر خشک غنیشده و بیسکویت ویتامیندار» را در مراکز بهداشتی و درمانی این ولایت آغاز کردهاند.
در عین حال، باشندگان ننگرهار خدمات این مرکز را با توجه به تعداد کودکانی که از سوءتغذیه رنج میبرند، ناکافی میدانند.
ابراهیم، باشندهی ننگرهار که پسر ده سالهاش از سوءتغذیه رنج میبرد و برای تداوی به شفاخانهی ولایتی مراجعه کرده، میگوید که به دلیل مشکلات اقتصادی به شفاخانهی دولتی آمده؛ اما اینجا خدمات صحی مناسبی برای کودکان و بیماران ارایه نمیشود.
او علت ابتلای پسرش به بیماری سوءتغذیه را نمیداند؛ اما میگوید که به دلیل فقر اقتصادی نمیتواند غذای کافی برای ده فرزندش تهیه کند.
به گفتهی او، اخیراً خانوادهاش چنان با فقر مواجه شدهاند که او هرگز شکمسیر غذا نخورده است.
ابراهیم افزوده است: «پسرم نُه یا ده ساله میشود، وزنش کم و بدنش خیلی ضعیف است. او را به بیمارستان آوردم؛ اما اینجا به پسرم هیچ رسیدگی صورت نمیگیرد و ممکن است به موقع درمان نشود. پول کافی ندارم که در یک شفاخانهی مجهز منتقل کنم. اگر پول داشتم، پسرم را به شفاخانهی خصوصی میبردم.»
از سوی دیگر، برنامهی جهانی غذا نیز گفته است که چهار میلیون مادر و کودک در افغانستان از سوءتغذیه رنج میبرند.
این برنامه از کشورهای کمککننده خواسته است تا کمکهای مالی خود را برای تغییر این وضعیت در افغانستان سرعت بدهند.
بر اساس گزارش برنامهی جهانی غذا، افغانستان یکی از کشورهای جهان است که هنوز با بحران انسانی روبهرو است.
علاوه بر این، روز گذشته تدروس ادهانوم گبریسوس، دبیر کل سازمان جهانی بهداشت در پلتفرم ایکس خود گفته بود که ۱۳ میلیون نفر، حدود ۳۰ درصد از کل جمعیت افغانستان، با ناامنی غذایی حاد روبهرو هستند.
آقای گبریسوس افزوده بود که نزدیک به یک میلیون کودک در افغانستان دچار سوءتغذیهی حاد شدید هستند و حدود ۲.۳ میلیون کودک از سوءتغذیهی حاد متوسط رنج میبرند.
دبیر کل سازمان جهانی بهداشت گفته بود که با محدود شدن کمکهای بشردوستانه به دلیل کمبود بودجه، آمار نیازمندان به کمکهای فوری بشردوستانه در هفتهها و ماههای آینده نیز افزایش خواهد یافت.
او همچنان تاکید کرده بود که سازمان جهانی بهداشت برای ادامهی خدمات مراقبتی و بهداشتی برای نجات کودکان و مادران مبتلا به سوءتغذی به ۱۸۵ میلیون دالر امریکایی نیاز دارد.