در پایان نشست سه روزهی زنان در شهر تیرانای آلبانیا، بر روی ایجاد یک گروه کاری به منظور تدوین منشور سیاسی زنان برای آیندهی افغانستان توافق شده است.
رخشانه: در این نشست سه روزه که در روزهای(۱۱ تا ۱۳ سپتامبر) برگزار شده بود، فعالان حقوق بشر، زنان برجستهی افغانستان و نمایندگان سازمانهای بینالمللی گرد هم آمدند تا بحران حقوق بشر در افغانستان، بهویژه وضعیت زنان و دختران را بررسی کنند.
این نشست با هدف جلب توجه جهانی به نقض گستردهی حقوق زنان توسط طالبان و درخواست برای اقدام فوری جامعهی جهانی برگزار شده بود.
در قطعنامهی پایانی این نشست که امروز (دوشنبه، ۲۶ سنبله) به رسانهها فرستاده شده، آمده است که از زمان به قدرت رسیدن طالبان، زنان و دختران افغانستان به طور سیستماتیک از حقوق اساسی خود محروم شدهاند.
قطعنامه گفته است که طالبان آموزش دختران بالاتر از مقطع ابتدایی را ممنوع کرده، زنان را از اشتغال در بسیاری از حوزهها منع و آنها را از مشارکت در امور سیاسی و اجتماعی کشور محروم کردهاند.
شرکتکنندگان در این نشست با ابراز نگرانی عمیق از وضعیت زنان در افغانستان، تأکید کردند که این محدودیتها نقض آشکار حقوق بشر است و باید فوراً پایان یابد.
در قطعنامه آمده است که شرکتکنندگان این نشست توافق کردند که یک گروه کاری برای تدوین منشور سیاسی زنان برای آیندهی افغانستان تشکیل شود و این گروه کاری با عضویت گروهها و افراد متنوع، به نمایندگی از همهی بخشهای جامعهی افغانستان، تشکیل خواهد شد.
قطعنامه گفته که در طول این فرایند، گروه کاری با احزاب سیاسی، کنشگران جامعهی مدنی و گروههای زنان از جمله معترضان در داخل کشور گفتگو و مشورت خواهند کرد.
شرکتکنندگان این نشست خواستار عدم بهرسمیت شناختن رژیم طالبان از سوی جامعه جهانی شده و تاکید کردند که اقدام قاطع جامعهی جهانی برای پاسخگو کردن این گروه نسبت به نقض مداوم حقوق بشر در افغانستان انجام شود که شامل بهرسمیت شناختن «آپارتاید جنسیتی» به عنوان یک «جنایت علیه بشریت» میشود.
همچنین، تأکید شده است که باید مکانیزمهای حسابدهی تقویت شوند و از مکانیزمهای موجود حسابدهی مانند دادگاه بینالمللی جنایی استفاده شود تا طالبان که مسوول نقض علنی حقوق بشر هستند، پاسخگو باشند.
آنها تاکید کردند که تخصیص منابع لازم برای تضمین عدالت برای قربانیان و ایجاد استانداردهای واضح برای مستندسازی اصولی نقض حقوق بشر بهویژه در راستای جلوگیری از تکرار نقضها علیه نسلهای آینده ضروری است.
در این نشست، ترویج مشارکت بیشتر زنان افغانستان در رهبری و تصمیمگیری بخشهای مختلف و اولویتبندی و توزیع کمکهای بشردوستانهی بینالمللی نیز مورد تأکید قرار گرفته است.
بازگشایی فوری مکاتب متوسطه و دانشگاهها برای زنان و دختران با اطمینان از انطباق آموزش با معیارهای بینالمللی و سواد دیجیتالی، ایجاد فرصتهای بورسیههای تحصیلی و برگشت فوری زنان به کار و فعالیت نیز از دیگر خواستههای این نشست است.
در قطعنامه تأکید شده است که پلتفرمهای متمرکز برای مشارکت معنادار زنان در تمام حوزهها ایجاد شود و تقویت توافق نظر بین زنان و ارتباطات مؤثر در داخل و خارج افغانستان در نظر گرفته شود.
در پایان نشست، شرکتکنندگان بر تعهد خود برای پیگیری مداوم وضعیت زنان افغانستان تأکید کردند و از جامعه جهانی خواستند تا حمایتهای خود را از زنان و دختران افغانستان افزایش دهند.