رسانه رخشانه
خانواده یک دختر که ماه قبل به خاطر تیراندازی در ولسوالی سنگتخت و بندر ولایت دایکندی جانش را از دست داده، میگوید که طالبان در بررسی پرونده این قتل «تعلل » میکنند. این خانواده میگوید، تا آنجا در بررسی پرونده سهلانگاری و بیاعتنایی شده که آنها از دادرسی در نهادهای طالبان ناامید شدهاند.
یک عضو این خانواده میگوید، نهادهای مسوول طالبان در ولسوالی سنگتخت و بندر نه تنها با این پرونده بیاعتنایی کردهاند، بلکه او به خاطر پیگیریهایش، در ادارات مسوول طالبان توهین، تحقیر و حتا لتوکوب شده است.
در ۲۲ ثور امسال، دختری بهنام حوا قاسمی، در روستای «دهن غارک» ولسوالی سنگتخت و بندر به قتل رسید. محمدحسین توفیقی برادر مقتول میگوید، با گذشت نزدیک به یک ماه از این رویداد، هنوز پرونده قتل خواهرش به نهادهای عدلی طالبان فرستاده نشده است.
او میگوید، هنوز پرونده در اختیار بخش جنایی طالبان در ولسوالی سنگتخت و بندر است: «قاعده مرسوم در دادگاهها به گونهای است که باید در کمتر از ۷۲ ساعت، پرونده از آمریت جنایی به سارنوالی انتقال یابد.»
آقای توفیقی میگوید، میان نهادهای طالبان هماهنگی وجود ندارد: «آگاهانه یا ناآگاهانه، سارنوال گروه طالبان برای ولسوالی سنگتخت و بندر و قاضی این گروه برای این ولسوالی با دو دستگی برخورد کردهاند. طوریکه قاضی میخواسته پرونده بدون اینکه طبق روال عادی به اداره سارنوالی برود و نظر سارنوال گرفته شود، مستقیما از آمریت جنایی به او راجع شود؛ در حالیکه سارنوال تأکید داشته که پرونده باید روال عادی اداریاش را طی کند.»
از بیاعتنایی تا لتوکوب برادر مقتول
خانواده حوا قاسمی با ارسال نامهای به رسانهی رخشانه گفته است افراد طالبان در آن ولسوالی از همان ابتدا با بیاعتنایی با این قضیه برخورد کرده و ۱۲ ساعت بعد از کشته شدن حوا در محل حادثه آمده است.
«مسوولین قوماندانی امنیه طالبان در ولسوالی سنگتخت و بندر ۲و نیم ساعت بعد از زمان حادثه از آن مطلع گردیده است؛ اما ۱۲ساعت بعد از وقوع جرم یعنی ساعت ۱۰:۳۰روزجمعه۲۳ /۲ /۱۴۰۱ در محل حادثه برای بررسی حاضر گردیده است. در حالی که محل وقوع حادثه در سرک عمومی بوده و نیز توسط افراد کاملا دستکاری گردیده بود.»
محمدحسین توفیقی که مسوول پیگیری قتل خواهرش در نهادهای عدلی طالبان است، مدعی است که در فرماندهی پلیس طالبان در ولسوالی سنگتخت و بندر توهین، تحقیر و با میلهی تفنگ لتوکوب شده است.
اما یک مقام مسوول طالبان در این ولسوالی به رسانهی رخشانه ادعای بدرفتاری و لتوکوب شدن را رد میکند. او میگوید، تنها به خاطر عبور از موانع امنیتی آنهم بدون هماهنگی به محمدحسین توفیقی توصیه شده است.
طالبان، قاتل حوا قاسمی را بازدشت کرده است. اما آقای توفیقی میگوید، شاهد بوده که قاتل خواهرش در فرماندهی پولیس طالبان در صحن ولسوالی سنگتخت و بندر آزادانه گشتوگذار میکرده است.
«صبح روز پنجشنبه ۲۹ /۲ /۱۴۰۱ زمانی که من جهت پیگیری شکایتم به قوماندانی مراجعه نمودم، فرد دستگیر شده متهم به قتل همچون یکی از افراد قوماندانی امنیه در صحن حویلی بدون هیچ محدودیت که باید یک زندانی متهم به قتل داشته باشد، در حال گشت و گذار و صحبت با عساکر قوماندانی بود. وقتی من از آزاد بودن فرد متهم به قتل از مسوولین قوماندانی انتقاد نمودم، بهجایی که متوجه مسوولیتش شود، قوماندان بلوک (حسن بیگزاد) با الفاظ توهین آمیز به من گفت: «تو نشستن و برخواستن خود را نمی فهمی به ما اصول مارا یاد آوری نکن…» رویه سختگیرانهای که آنها نسبت به من داشت، با فرد متهم به جرم قتل نداشت.»
به نقل از نامه خانواده حوا قاسمی، قاتل در غروب روزشنبه (جوزا) به دلیل همین سهلانگاریهای نهادهای امنیتی طالبان موفق به فرار از بند طالبان میشود. هرچند اطلاعات که رسانهی رخشانه دارد، قاتل دوباره بازداشت شده، اما خانواده مقتول میگوید، این نشانهی بیاعتنایی طالبان به قتل حوا است.
عصمت الله صالحی فرمانده پلیس طالبان برای ولسوالی سنگوتخت و بندر حاضر نشد در مورد این اتهامات با رسانهی رخشانه صحبت کند.
در حالی که پرونده قتل حوا قاسمی بیسرنوست روی میز نهادهای طالبان و خانواده او سرگردان ایننهادها است که بزرگان محلی در تلاش رفع و رجوع این قضیه آستین برزدهاند. خانواده حوا قاسمی میگوید، ناامید از عدالت طالبانی به حل قومی این قضیه رضایت داده است.
قتل چگونه اتفاق افتاده است؟
اخیرا قتلهای آشکار و پنهان زنان در افغانستان افزایش یافته است. حوا قاسمی نیز قربانی این وضعیت شد.
براساس معلومات خانواده حوا قاسمی، آنها پنجشنبهشب (۲۲ ثور) مراسم ختم قرآن برگزار میکنند. پس از پایان مجلس ختم قرآن، حوای ۲۴ ساله، با خواهر کوچکترش زلیخا به محل دورتر از خانه برای انجام کاری میرود.
در راه بازگشت و در ساعت ده و نیم شب در نزدیکی خانه همسایهیشان که اکنون متهم به قتل است، مورد اصابت یک گلوله در سرش قرار میگیرد. در این حادثه به زلیخا خواهر کوچکتر حوا آسیبی نمیرسد.
برادر مقتول میگوید، حوای زخمی را به کلینک بازار «سبیلتو» مرکز ولسوالی سنگتخت و بندر، انتقال داده میشود؛ اما او در مدت کوتاهی پس از رسیدن به درمانگاه به خاطر زخم شدید، جان میدهد.
حسین توفیقی میگوید، در گذشته مشکلی با خانوادهی فرد متهم به قتل نداشته است. با گذشت نزدیک به یک ماه از قتل حوا، هنوز انگیزه و علت قتل برای خانوادهاش روشن نیست.
عارفه فاطمی، فعال حقوق زن میگوید، بیاعتنایی طالبان در مورد قتل زنان از جمله پرونده قتل حوا قاسمی ریشه در جایگاه و منزلت پایین زنان در اندیشه و نظام طالبانی دارد.
« تعلل و رسیدگی نکردن، به چنین قضایایی در واقع بر میگردد به همان اندیشه طالب که زن را بهعنوان انسان نمیشناسد و طبیعی است که در چنین حالتی زنان را مستحق حق و حقوق فردی و شهروندی نمیدانند.»
حکیمه علیزاده میگوید، یک دلیل تعلل و رسیدگی نکردن طالبان به چنین قضیهها، علاوه بر رویکرد زنستیزی طالبان، میتواند ناشی از بیکفایتی و ضعف نهادهای طالبان باشد. از نظر این فعال حقوق زن، اکنون طالبان نه تخصص لازم را دارند و نه نهادی وجود دارد که اعمال آنها را زیرنظر داشته باشد.