گودیگک یادگاری، نخستین اثر عزیزه احدی، دختر ۱۸سالهی بلخی که شامل پنج داستان بر اساس داستانهای واقعی روایت شده، در شهر مزار شریف، مرکز ولایت بلخ رونمایی شد.
رخشانه: این اثر امروز(پنجشنبه، ۱۱ عقرب) در دانشگاه ابن سینا با حضور آموزگاران، نویسندگان و فرهنگیان شهر مزار شریف رونمایی شده است.
عزیزه احدی نویسندهی مجموعه داستانهای«گودیگک یادگاری» در برنامهی رونمایی این کتاب میگوید که این اثر شامل پنج داستان به نامهای«صبح متفاوت، تکیه بر آرزو، گودیگک یادگاری، باید عاشق شد و آخرین موتر» میباشد.
به گفتهی خانم احدی، در حال حاضر این اثر به تیراژ ۵۰۰ جلد به هزینهی ۱۲هزار افغانی با حمایت مالی، نظرمحمد، مامای وی و توسط انتشارات«صورتگر» در شهر مزار شریف چاپ شده است.
عزیزه میگوید که هدفاش از چاپ این اثر، به تصویر کشیدن داستان واقعی دختر ۱۱ سالهای است که پدرش بهخاطر پول و بدون رضایتاش، او را به نکاح وکیل روستای شان در آورده است.
عزیزه میگوید: «بیشتر داستانیکه خودم میخواستم مردم آن را بخوانند، داستان[گودیگک یادگاری] است. داستانیکه خودم شاهدش بودم. گودیگک یادگاری نامش هرچند از نظر خیلیها طفلانه معلوم میشود؛ اما مهم نام نیست، بلکه محتوای آن است. داستان گودیگک یادگاری یک تراژیدی واقعی است که من در قالب حال استمراری نوشتهام. شخصیت اصلی این داستان، یک دختر ۱۱ساله است که پدرش یک گرده ندارد و یک گردهی دیگرش هم از کار افتاده و همسرش نیز نمیتواند حمل بگیرد.»
او در ادامه گفت: «شخصیت داستان من که بهنام مروه است، دیگر برادر و خواهر ندارد. مادرش بهخاطر اینکه دوباره باردار و صاحب فرزند شود، دخترش را در برابر پول به وکیل قریهی شان میدهد. بعد از اینکه خودم داستان را شاهد بودم و دیدم، تصمیم گرفتم آن را در قالب یک داستان روایت کنم.»
عزیزه از ۱۵سالهگی به نویسندگی روی آورده است و تا حال بیشتر از ۵۰ داستان کوتاه و بلند نوشته است. به گفتهی خودش، در زمینهی چاپ این اثر هیچ کسی وی را حمایت نکرده است و این کتاب را به همکاری مامایش به چاپ رسانده است.
او گفت: «بسیاریها بودند که میگفتند کتابت را بنویس در قسمت چاپش ما کمک میکنیم؛ اما وقتی کتابم نوشته شد و آمادهی چاپ بود، هیچ جوابی از هیچکسی نگرفتم و بعضیها حتا پیام و تماسهایم را جواب نمیدادند. بعدش مامایم هزینهی چاپ کتابم را به عهده گرفت.»
در همین حال، شماری از فرهنگیان در ولایت بلخ از نبود برنامههای حمایتی از فرهنگیان و نویسندگان شکایت دارند.
آنان چاپ چنین آثار را برای جوانان به خصوص زنان و دختران در شرایط فعلی که هیچ توجهی در بخش فرهنگ، ادب و هنر صورت نمیگیرد، دستآورد بزرگی میدانند.
صالحمحمد خلیق، یکی از نویسندگان بلخی در برنامهی رونمایی این اثر میگوید: «اینها تمام شان در مجموع میتواند دستآوردهای خیلی خوبی باشد برای جوانان به خصوص برای بانوان. آنان باید هیچگاه امید خود را از دست ندهند و به کار و فعالیت ادبی و فرهنگی خود ادامه بدهند.»
سکندر بامداد، مسوول کتابخانهی فردوسی در شهر مزار شریف نیز در این برنامه گفت: «اوضاع فعلی فرهنگی و شعر و نویسندگی با توجه به اوضاعی که وطن و جامعهی فعلی ما دارد، فراز و فرودهای زیادی دارد و نویسندگان و شاعران ما چالشهای فراوانی پیش رو دارند که اینها باعث میشود کمتر بتوانند آثار ادبی و هنری خلق کنند.»
آقای بامداد چالشهای اقتصادی و نبود برنامههای حمایتی را از اساسیترین چالشهای فراروی نویسندگان و فرهنگیان در کشور بیان کرده و میگوید که نهادهای مسوول باید در این زمینه توجه جدی داشته باشند.
او گفت: «کمتر در بخش فرهنگ توجه میشود، کمتر ارگانهایی است که به حمایت از فرهنگیان در اوضاع فعلی بپردازند. فرهنگیان چالشهای زیادی بر سر راه کارهای هنری، فرهنگی و ادبی دارند و به وضعیت فرهنگ، هنر و ادبیات هیچ توجهی صورت نمیگیرد. نهادهای مسوول باید توجه کنند و برنامههای حمایتی را بیشتر کنند.»