ائتلاف ورزش و حقوق (Sport & Rights) خواستار لغو و جبران رد صلاحیت منیژه تلاش، دختر ورزشکار افغانستان در المپیک، به خاطر ترویج برابری جنسیتی شد.
رخشانه: این ائتلاف ناوقت روز گذشته(جمعه، ۲۶ اسد) در بیانیهای گفته است که که کمیتهی بینالمللی المپیک باید استفاده از قاعده ۵۰ در منشور المپیک برای مجازات ورزشکاران به دلیل دفاع از ارزشهای جهانی برابری، شمولیت و احترام را متوقف کند.
گنوس الفرد، مدیر ورزش و حقوق بشر در اتحادیهی جهانی بازیکنان، در این بیانیه گفته است: «زمانی که ورزشکاران برای اهداف عدالت و برابری سخن میگویند، آنها مدافعان حقوق بشر هستند و شایسته حفاظت و همبستگی هستند. المپیک پاریس ۲۰۲۴ ادعا کرده که جزو اولین «بازیهای برابر جنسیتی» است، پس مجازات یک عضو تیم پناهندگان المپیک به خاطر ترویج این مسئله در طول رقابتها شگفتآور است. این مورد نشان میدهد که قاعده ۵۰ میتواند حقوق بشری ورزشکاران برای آزادی بیان را به خطر بیندازد.»
فریبا رضایی، دومین زن ورزشکار المپیک افغانستان و بنیانگذار نهاد «رهبران زن فردا»، هم در این بیانیه اظهار داشته است: «در سومین سال تسلط طالبان، بحران حقوق زنان بدترین بحران در جهان است و حدود ۲۰ میلیون زن و دختر در افغانستان هنوز در رنج هستند. ورزش برای زنان در افغانستان ممنوع است و طالبان از معکوس کردن این ممنوعیت امتناع میکنند. خانم تلاش نباید به خاطر یک درخواست ساده برای حقوق بشر پایهای زنان رد صلاحیت میشد.»
از سویی هم، فدراسیون جهانی رقص ورزش، نهاد نظارتی مستقر در لوزان برای بریکینگ هم اعلام کرد که منیژه تلاش به دلیل «نمایش یک شعار سیاسی روی شنل در نقض قاعده ۵۰ منشور المپیک» رد صلاحیت شده است. به دلیل شکست او در مسابقه پیشانتخابی، تلاش حتی بدون رد صلاحیت نیز به دور بعدی صعود نمیکرد.»
خالده پوپل، کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال زنان افغانستان و مدیر اجرایی سازمان (Girl Power)، هم در این مورد گفته است: «آزادی زنان در افغانستان یک مسئلهی حقوق بشری و علت جهانی است که همه در المپیک باید قادر به حمایت از آن باشند. منیژه تلاش باید به خاطر شجاعتش مورد احترام قرار گیرد.»
مینکی وردن، مدیر ابتکارات جهانی در سازمان عفو بینالملل هم گفته است: «ورزشکاران در رقابتها حقوق بشری خود را تسلیم نمیکنند، از جمله حق بیان نظرات خود در مورد حقوق زنان. حرکت اعتراضی منیژه تلاش در بازیهای پاریس با شناخت منشور المپیک از اهمیت حقوق بشر همراستا بود.»
سمیرا حمیدی، پژوهشگر منطقهای سازمان عفو بینالملل برای جنوب آسیا هم در این بیانیه گفته است: «اکنون، بیشتر از هر زمان دیگری، ما نیاز داریم که صدای زنان افغانستان را در هر صحنه و پلتفرم، از جمله بازیهای المپیک، بشنویم و تقویت کنیم. هیچکس نمیتواند در برابر چنین تبعیض سیستماتیک «خنثی» باقی بماند و هیچ ورزشکاری نباید صرفاً به خاطر حمایت از ارزشهای برابری جنسیتی، توبیخ شود.»
منیژه تلاش در تاریخ ۹ اگست با شعار «زنان افغانستان را آزاد کنید» به میدان رفت و به همین دلیل از رقابتهای بریکینگ المپیک پاریس ۲۰۲۴ رد صلاحیت شد.
قاعدهی ۵۰ مدتهاست که به عنوان ابزار مجازات ورزشکارانی که برای عدالت اجتماعی و حقوق بشر فعالیت میکنند در مسابقات المپیک به کار رفته است. در برخی موارد، این نهادها بعداً از این ورزشکاران به خاطر فعالیتهایشان تقدیر کردهاند.