مرکز خبرنگاران آزاد افغانستان میگوید که گروه طالبان در ولایت سمنگان سیفالله کریمی، خبرنگار محلی خبرگزاری پژواک را بازداشت کردهاند.
رخشانه: مرکز خبرنگاران افغانستان در اعلامیهای گفته است که ادارهی محلی طالبان در ولایت سمنگان حوالی روز گذشته(یکشنبه، ۲۲ دلو) آقای کریمی را احضار کرده و از آن به بعد از سرنوشت وی اطلاعی در دست نیست.
این مرکز ضمن ابراز نگرانی جدی از بازداشت کریمی، خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط وی شده است.
مرکز خبرنگاران در اعلامیهی خود گفته است که ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان در سمنگان در تماس تلفنی با کریمی، از او خواسته که به درخواست منشی والی این گروه، به دفترش برود.
اعلامیه آورده است: «سیفالله کریمی ۱۰ روز قبل خواسته بود که در پیوند به اعتراض مالکان رستورانتها و هوتلهای سمنگان به افزایش مالیات، با بشیراحمد نعمانی، مستوفی این ولایت مصاحبه کند؛ اما مستوفی از مصاحبه خودداری کرده بود و بعدا موضوع را به عبدالاحد فضلی، والی طالبان در سمنگان، گزارش داد و در پی آن والی کریمی را احضار میکند.»
اعلامیه گفته است: «روز چهارشنبه (۱۸ دلو) کریمی به دفتر والی رفته؛ اما منشی میگوید که والی نیست و مساله حل شده است. با وصف این، دیروز دوباره احضار شده بود و از آن زمان از سرنوشت او خبری نیست.»
مرکز خبرنگاران افغانستان افزوده است که والی گروه طالبان در سمنگان با سیفالله کریمی با خشونت رفتار کرده و یکی از محافظان وی با سیلی به صورت او زده است.
در عین حال، مرکز خبرنگاران افغانستان از ادارهی محلی طالبان در ولایت سمنگان میخواهد که به قانون احترام بگذارد و اجازه بدهد که خبرنگاران مطابق با قانون رسانهها که از سوی حکومت این گروه نیز قابل اجرا خوانده شده است، فعالیت کنند.
بر اساس قانون رسانههای همگانی، خبرنگاران در انجام کارهای حرفهای خود آزاد هستند و مسوولان نباید در کار آنها محدودیت خلق کرده و یا آنان را تهدید کنند، بلکه باید از آنها حمایت کنند.
بر مبنای این قانون، شکایات از خبرنگاران و رسانهها باید از طریق کمیسیون رسیدگی به شکایات و تخطیهای رسانهای پیگیری شود؛ اما این کمیسیون در عمل به حاشیه رفته است و روند بازداشتهای غیرقانونی خبرنگاران همچنان ادامه دارد.
مرکز خبرنگاران افغانستان در ادامهگفته است که در سال ۲۰۲۳ میلادی، ۱۶۸ رویداد نقض حقوق خبرنگاران در کشور ثبت شده است که ۶۱ مورد بازداشت خبرنگاران و کارمندان رسانهای میباشد که از این تعداد، دو تن همچنان در زندان هستند.
بر اساس معلومات، امینالله عالمی، صاحب امتیاز و مدیر مسوول رادیو ممتاز در فاریاب در آخر ماه اسد سال جاری خورشیدی در پیوند به آنچه که از سوی طالبان«موضوع غیر رسانهای و شخصی» خوانده شده است، به یک سال زندان محکوم شد و سلطان.علی جوادی، مدیر مسوول رادیو نسیم در ولایت دایکندی که چندین بار از سوی استخبارات بازداشت شده بود، در تاریخ ۲۰ قوس سال جاری خورشیدی از سوی ادارهی محلی این گروه به یک سال زندان محکوم شد.