رخشانه: اداره امر به معروف طالبان در شهر مزار شریف به دکانداران این شهر دستور داده است تا با زنانی که پوشش مورد نظر این گروه را ندارند، خرید و فروشی را انجام ندهند.
در یک نوار صوتی که به دست رسانه رخشانه رسیده، مامور ادارهی طالبان با خطاب به دکانداران میگوید: «برای همگی کسبهکاران، دکانداران، خیاطی والا و کسانی که صدای ما را از طریق منبر میشنوند، برای شان پیام [ما این] است که منحیث مسلمان برای زنانی که حجاب شرعی کامل و روبند ندارند و چادری ندارند، خرید و فروشی همراهشان نداشته باشند.»
این دستور طالبان، روز گذشته (دوشنبه، ۹ عقرب) از طریق بلندگوی مسجد جامع کارته صلح شهر مزارشریف پخش شده است.
در این دستور طالبان همچنان آمده که زنان بدون داشتن پوشش مورد نظر این گروه، حق ندارند از خانه بیرون شوند.
در دستور طالبان آمده، در صورتی که زنی پوشش مورد نظر این گروه را نداشته باشد و از خانه بیرون شود، سرپرست خانوادهاش مورد بازجویی قرار میگیرد و به اداره امر به معروف معرفی میشود.
طالبان با صدور پیهم دستورات سختگیرانهی خود علیه زنان، تمامی اختیارات زندگی مستقلانه و تصمیمگیریها را از آنها گرفته و آنها تحت حاکمیت مطلق مردان قرار داده است.
طالبان پوشیدن چادری برقع که چهره را کاملا میپوشاند و پوشیدن نقاب و تنپوش عربی را که به جز از چشمان دیگر همهی چهره را میپوشاند، برای زنان افغانستان بهعنوان حجاب اسلامی از نظر خود معرفی کرده است.
زنان افغانستان حتا در درون خانههای خود همواره چادر به سر دارند و بدون روسری نمیگردند.
یک زن ۴۸ ساله در شهر مزار شریف که نمیخواهد نامش در خبر ذکر شود، به رسانه رخشانه میگوید وقتی دستور طالبان را از طریق بلندگوی مسجد شنیده، شوکه شده است.
او میافزاید، این پیام از منبر مسجد خاطرات تلخ دور اول حکومت طالبان را در ذهنش دوباره تکرار کرده است. «در دور اول طالبان هم همین قسم سختگیری بود. وقتی اگر یک زن بدون چادری بیرون از خانه میرفت، در پیش روی همهی مردم، شلاقش میزدند. زنان حق نداشتند آرایش کنند. اگر زنها چپلی میپوشیدند یا رنگ ناخن میکردند، در محضر عام شلاقش میزدند. بدون محرم، اجازهی بیرون شدن را نداشتند.»
زن ۲۹ سالهی دیگری که نیز از ذکر نام خود در خبر خودداری میکند، میگوید هرچند دور اول طالبان را به درستی به یاد نمیآورد اما اکنون از زندگی کردن زیر قوانین سخت طالبان خسته شده است.
او افزود: «این یک سال برایم مثل یک عمر گذشته. هر روز یک قانون جدید. هر روز یک محدودیت جدید. به لحاظ خدا ما زنها حق زندگی هیچ داریم یا نی؟ همه اختیارات زندهگی ما را این گروه به دست گرفته. حتا مساله این که چه بپوشیم و چگونه بپوشیم.»
او همچنان گفت: «وقتی پیام امربه معروف را از طریق مسجد شنیدم، بیخی سر روانم تاثیر بد ماند. دیگر یعنی به دل جمع حالی بیرون هم شده نمیتوانم از خانه. اینها از اسلام چه جور کدن. در کجای اسلام چادری و رویبند یاد شده. اسلام اینقدر سختگیری نکرده. هر قانون که دل شان شد، به نام اسلام وضع میکنند برای زنها. بیخی خسته شدم از این وضعیت. آزادی ما زنها را گرفتند. هیچ چیزی فعلا در زندگی ما به دل خودما نیست.»