مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش خود به مناسبت سومین سال حاکمیت طالبان گفته که فشارها و محدودیتها بر کار رسانهها و خبرنگاران در کشور افزایش یافته است.
رخشانه: مرکز خبرنگاران افغانستان امروز(سهشنبه، ۲۳ اسد) با نشر گزارشی وضعیت رسانهها و خبرنگاران را از ۲۴ اسد ۱۴۰۲ تا ۲۴ اسد ۱۴۰۳ بررسی کرده و آمار موارد نقض حقوق آنها را با سال دوم مقایسه کرده است.
این مرکز گفته است که در سال سوم، رویکرد طالبان نسبت به رسانهها و خبرنگاران همچنان مبهم و نامشخص باقی مانده است.
این مرکز در گزارش خود گفته است در حالی که مقامات طالبان از اجرای قانون رسانههای همگانی صحبت کردهاند؛ اما رویکرد سنتی و مذهبی نسبت به آزادی بیان همچنان غالب بوده و منجر به محدودیتهای شدیدتر برای رسانهها و خبرنگاران شده است.
بر اساس گزارش، در این مدت، چندین دستورالعمل جدید رسانهای از سوی طالبان صادر شده که شامل ممنوعیت عکاسی و تصویربرداری در نشستهای رسمی، ممنوعیت تماس تلفنی دختران با رادیوها و تلویزیونها در برخی ولایات و محدودیتهای دیگر بوده است.
مرکز خبرنگاران افغانستان در این گزارش اعلام کرده است که در سومین سال حاکمیت طالبان، ۱۸۱ مورد نقض حقوق رسانهها و خبرنگاران از جمله تهدید، بازداشت و توقف فعالیت رسانهها ثبت شده است.
گزارش گفته که این آمار نسبت به سال دوم اندکی افزایش یافته و در میان این موارد، ۱۳۳ مورد تهدید و ۴۸ مورد بازداشت خبرنگاران و کارمندان رسانهای به ثبت رسیده است.
با این حال، این گزارش تأکید میکند که در سال سوم هیچ حملهی هدفمندی بر خبرنگاران و رسانهها گزارش نشده است.
در کنار نقض حقوق رسانهها، مشکلات اقتصادی رسانهها به دلیل کاهش تبلیغات تجاری و افزایش فشارهای مالیاتی نیز تشدید شده است و علاوه بر این، بسیاری از خبرنگاران به دلیل شرایط سخت کاری و زندگی، مجبور به ترک کشور شده و به کشورهای همسایه مانند پاکستان و ایران مهاجرت کردهاند.
این در حالی است که درخواست پناهندگی تعداد کمی از خبرنگاران در کشورهای غربی پذیرفته شده و بیشتر آنها با مشکلات جدی اقتصادی مواجه هستند.