فعالان حقوق زن در کابل میگویند که تا کنون هیچ اطلاعی از سرنوشت زنانی که شامگاه چهارشنبه از سوی افراد طالبان بازداشت شدند، ندارند.
رخشانه: هر چند سخنگویان طالبان بازداشت تمنا زریاب پریانی، یکی از از فعالان دستگیر شده را رد کرده و آن را «ساختگی» عنوان کردند، اما آسوشیتدپرس با افرادی صحبت کرده که شاهد بازداشت پریانی و خواهرانش بودهاند. یکی از این شاهدان به آسوشتیدپرس گفته است که پریانی با سه خواهرش از سوی ۱۰ مرد مسلح که خود را از استخبارات طالبان معرفی کردند، به زور، از خانهاش بازداشت شدند.
پروانه ابراهیمخیل، یکی دیگر از فعالان زن است که از روز چهارشنبه به این طرف از او خبری نیست. دو تن از دوستان پروانه که در تظاهراتهای اخیر او را همراهی میکردند، به رسانهی رخشانه گفتهاند که پروانه همراه با همسر خواهرش زمانی دستگیر شدند که به ملاقات یکی از مقامات پیشین حکومت رفته بودند.
تعدادی از فعالان زن در کابل که نمیخواهند هویت شان فاش شود، به رسانهی رخشانه میگویند که در عملیات شبانه طالبان برای دستگیری زنان، خانه چندین فعال زن در کابل تلاشی شده و از چند تن آنان اطلاعی در دست نیست.
یکی از زنانی که در تظاهراتهای اخیر اشتراک داشته، به شرط ناشناس ماندن به رسانهی رخشانه گفت: «هرقدر {به تمنا} تماس میگیریم، فقط طالب جواب میدهد. از ما معلومات میخواهد، شماره تماس میخواهد.»
تمنا زریاب پریانی و پروانه ابراهیمخیل که در چندین تظاهرات زنان در کابل حضور داشتند، روز یکشنبه هفتهی گذشته نیز با شعار «عدالت» به خیابان آمدند و علیه کشتار زنان و حجاب اجباری شعار دادند. در این تجمع، زنان در حرکتی نمادین در اعتراض به حجاب اجباری چادری سفیدی آغشته به رنگ سرخ را به نشانهی اعتراض زیر پا کردند.
این حرکت واکنشهای بسیاری را در میان طالبان و حامیان آنان برانگیخت. برخی از طرفداران طالبان آن را «توهین» به حجاب و اسلام خواندند و خواستار مجازات معترضان زن شدند.
روز دوشنبه، تعدادی از زنان معترض کابل، به شمول تمنا زریاب پروانی، روایتها و تجربههای شان از تظاهرات و خطرهایی را که آنان روزانه با آن مواجهاند، در یک گفتگوی تویتری در میان گذاشتند. برخی از معترضان گفتند که آنها به خاطر این حرکت اعتراضی از سوی طالبان تهدید شدهاند.
در یک فایل صوتی که از یک گفتگوی تویتری زیر عنوان «خانم های مسلمان افغان نباید خواهان حقوق غربیها باشند» ضبط شده و در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود، جنرال مبین، سخنگوی پولیس طالبان در کابل، با لحنی تهدید آمیز میگوید: «کسانی که به حجاب اسلامی توهین کردند، ما هرگز او را رها نمیکنیم. خلاص.»
ریاست استخبارات طالبان در صفحهی تویترش، بدون ذکر نام فعالین زن، نوشته است: «یکتعداد از چهرهها، برای بهدست آوردن تابعیت از کشورهای غربی، میخواهند به ارزشهای اسلامی و افغانی توهین نمایند، با وارد ساختن اتهامات بیاساس بالای نیروهای امنیتی میخواهند برای خود کیس ساخته و به خارج بروند.» در ادامه این تویت، ریاست استخبارات طالبان، رسانهها را خطاب قرار داده، هشدار داده است «توهین به مقدسات و شعایر بعد از این برای مردم قابل تحمل» نیست.
هر چند ریاست استخبارات، خبر بازداشت فعالان زن را تایید یا رد نکرده است، اما یکی از سخنگویان طالبان در صحبت با بیبیسی انگلیسی، بازداشت آنان را رد کرده است.
پس از سلطهی دوبارهی طالبان، با وجود صدور فرمان عفو عمومی از سوی فرماندهان و رهبران این گروه، شمار زیادی از زنان، به خصوص زنانی که در بخشهای امنیتی و مدنی فعال بودند، ناپدید یا کشته شدهاند. تظاهراتهای اخیر زنان نیز در اعتراض به این کشتار برگزار شده بود.