سازمان دیدبان حقوق بشر میگوید در حالیکه بیش از سه سال از ممنوعیت دختران افغانستان از آموزش متوسطه و لیسه میگذرد، دولتها و نهادهای بینالمللی تاکنون در این خصوص اقدام معناداری نکردهاند.
رخشانه: سازمان دیدبان حقوق بشر ناوقت روز گذشته(چهارشنبه، ۲۸ سنبله) در بیانیهای خواستار افزایش فشارهای بینالمللی بر طالبان شده است.
این نهاد گفته است که طالبان به صورت سیستماتیک حقوق زنان را با محروم کردن دختران از آموزش، هدف قرار داده که باعث آسیبهای طولانیمدت به نظام آموزشی افغانستان و مردم این کشور شده است.
بر اساس بیانیهی این نهاد، ممنوعیت رفتن دختران بالاتر از صنف ششم به مکتب، حملهای زنستیزانه است که نابرابریهای جنسیتی را در نظام آموزشی افغانستان نهادینه میکند.
بیانیه گفته است که این ممنوعیت بر تمامی جنبههای زندگی شهروندان افغانستان تأثیر منفی گذاشته و پیامدهای اجتماعی، توسعهای و اقتصادی فاجعهباری برای آیندهی کشور به همراه دارد و هر روز که این ممنوعیت باقی میماند، آسیبهای ناشی از آن نیز بیشتر میشود.
در بیانیه آمده است که با ممنوعیت آموزش دختران توسط طالبان، آیندهی افغانستان با کمبود جدی پزشکان، پرستاران، آموزگاران زن و زنان حرفهای تحصیلکرده در زمینههای مختلف مواجه خواهد شد.
بیانیه هشدار داده است که این وضعیت، نقش زنان را در جامعهی افغانستان بیشتر تضعیف کرده و به ایجاد یک جامعهی نابرابر، جدا شده و فقیر که فاقد مشارکتهای معنادار زنان است، منجر خواهد شد.
دیدبان حقوق بشر گفته است که دورههای آموزشی متوسطه و لیسه، زمان مهمی برای رشد و یادگیری کودکان است و با این ممنوعیت تبعیضآمیز طالبان، حداقل ۱.۴ میلیون دختر از حق تحصیل محروم شدهاند.
به گفتهی این نهاد، ممنوعیت آموزش دختران تأثیرات روانی و احساسی عمیقی بر آنها گذاشته و امیدهایشان را نابود کرده است.
در بیانیهی این نهاد همچنین آمده است: «طالبان در حال تلف کردن زمان ارزشمند دختران در سالهای بحرانی رشد شخصی و علمیشان هستند، همانطور که در پنج سال حکمرانی قبلیشان از ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ این کار را انجام دادند و پنج سال از زمان یادگیری دختران را از بین بردند، بدون اینکه هیچگاه پاسخگو باشند. دخترانی که در آن سالها از مکتب محروم ماندند، بیشتر آنها هرگز به طور کامل بهبود نیافتند و دخترانی که امروز از مکتب محروم میشوند نیز با پیامدهای مادامالعمر و میاننسلی مواجه خواهند شد.»
دیدبان حقوق بشر در ادامه تاکید کرده است که طالبان باید فوراً ممنوعیت سختگیرانهی خود بر تحصیلات متوسطهی دختران را لغو کرده و آموزش ایمن و با کیفیت را برای همهی دختران فراهم کنند.
این نهاد از جامعهی جهانی و نهادهای بینالمللی خواسته است که به طالبان فشار بیاورند تا فوراً این ممنوعیت را لغو کرده و به تعهدات قبلی خود مبنی بر بازگشایی مکاتب دخترانه پایبند باشند.