براساس اطلاعات منابع به رسانهی رخشانه، ۲۸ نفر از مسافران افغانستانی که ۲۱ تن آنان از«قوم هزاره» بودند، میخواستند تا از مسیر قاچاق وارد پاکستان شوند. از این میان، ۹ نفر شان کشته شده و از سرنوشت ۱۹ نفر دیگر تاکنون اطلاعی در دست نیست.
منابع معتبر میگویند که ۲۸ نفر از شهروندان افغانستان شامگاه روز جمعه(۹ جدی) که توسط قاچاقبران از افغانستان به آنسوی مرز پاکستان انتقال داده شده بودند، ناپدید شده و پس از گذشت چند روز، پولیس پاکستان، جنازههای ۹ تن از آنان را به خانوادههایشان در کویته پاکستان تحویل داده است. بر اساس اطلاعات رسیده به رسانهی رخشانه، ۱۹ تن دیگر از آنان پس از گذشت هشت روز، تاکنون ناپدید هستند. در میان این ۲۸ نفر زنان و کودکان شامل نیستند.
سید خلیل فرامرز، باشندهی اصلی ولایت بامیان و برادر یکی از قربانیان این رویداد، در صحبت با رسانهی رخشانه گفت که با چشم خودش دیده است که قاچاقبران، ۲۸ نفر را در یک موتر نوع «تویوتا» سوار کرده بودند تا به پاکستان انتقال دهند.
خلیل میگوید که برادرش امینالله فرامرز هم در میان این افراد بوده و سه روز پس از حرکت به سوی مرز پاکستان، جنازهاش در نزدیکی شهر کویته پیدا شده است.
او میگوید که پولیس پاکستان جنازهی امینالله را به خانوادهاش تحویل دادهاست. او به نقل از خانوادهی خود در پاکستان میگوید که آثار لتوکوب و شکنجه در بدن برادرش دیده شده است. او مدعی است که برادرش زیر شکنجه جان باخته است.
خلیل توضیح میدهد که حدود ۱۰ روز قبل به همراه برادرش، امینالله فرامرز، راهی مرز پاکستان شدند تا نزد خانوادهی خویش به شهر کویته پاکستان بروند. او گفت که پس از دو روز تلاش، موفق به عبور از مرز نشدیم و هر بار که میرفتیم، مرزبانان پاکستانی برای ما اجازه نمیدادند.
خلیل میگوید که افراد زیادی در این طرف مرز بودند که برای رفتن به پاکستان از هر طریق ممکن، تلاش میکردند. به گفتهی او، «پشتونها و افرادیکه از سایر اقوام» بودند، به راحتی از مرز عبور میکردند؛ اما برای هزارهها اجازه داده نمیشد.
او گفت: «وقتی ما نزدیک مرز پاکستان میشدیم، سربازان پاکستانی به زبان اردو برای ما میگفتند: شما هزاره هستید، پاکستان بهروی هزارهها بسته است. پس بروید.»
به گفتهی خلیل، به افراد زیادی از هزارهها که حتا شناسنامهی پاکستان را داشتند، نیز اجازهی عبور از مرز توسط مرزبانان پاکستانی داده نمیشد.
او میگوید که پس از آن، آنها مجبور شدند با قاچاقبران صحبت کنند تا از مسیر قاچاق به پاکستان انتقال داده شوند.
او افزود: «شامگاه روز جمعه قاچاقبران ۲۸ نفر را در یک موتر نوع تویوتا جابهجا کردند تا آنان را از طریق راههای کوهستانی به پاکستان انتقال بدهند که از این میان، ۲۱ نفر از آنان به شمول امینالله برادرم همه از قوم هزاره بودند و ۷ نفر اوزبیکتبار نیز در گروه آنان بود.»
خلیل افزود، به دلیل نبود جای از برادرش جدا شده است. برادرش همراه ۲۷ نفر دیگر به سوی مرز حرکت کردند. او میگوید که از همان شب هروقت که به برادرش تماس میگرفته تا بپرسد که به کجا رسیدهاند، تلفناش روشن بود؛ اما کسی جواب نمیداد.
به گفتهی خلیل، آنها دو روز در این طرف مرز سرگردان بودند، نه خبری از برادر و همراهانش بود و نه قاچاقبران پاسخگو بودند. سرانجام، خانوادههای این افراد در پاکستان گزارش چند قاچاقبر را به پولیس این کشور دادهاند که این قاچاقبران بازداشت شدند.
خلیل افزود، کسانی که با قاچاقبران بازداشت شده، همدستی دارند، سعی داشتند که او و دو نفر دیگر را که مشخصات شان را به خانوادههایشان در پاکستان گفته بودند، گروگان بگیرند تا بالای خانوادههایشان که در پاکستان علیه قاچاقبران شکایت کرده بودند، فشار بیاورند تا شکایت خود را پس بگیرند.
خلیل میگوید: «ما سه نفر از ترس قاجاقبران از اسپین بولدک شهر قندهار فرار کردیم و قاچاقبران چندین بار با ما تماس گرفتند که بیایید دوستان تان پیدا شده است که درواقع این یک تله بود تا ما را به دام بیندازند؛ اما ما نرفتیم و پس از آن شنیدیم که جنازههای چند تن از دوستان ما پیدا شده است.»
خلیل میافزاید که قاچاقبران به یک روحانی شهر کویته تماس گرفته و آدرس جنازههای قربانیان را برایش گفته اند. وقتی خانوادهی خلیل به آنجا رفتند، با جنازهی یخزدهی امینالله مواجه شدند.
به گفتهی او، امینالله ۲۱ سال سن داشته و تازه صنف دوازدهم مکتب را تمام کرده بود. او میخواست نزد خانوادهاش در کویتهی پاکستان برود که قربانی این تراژیدی شده است.
بر اساس گفتههای منابع رخشانه، تا کنون ۹ جنازه از این افراد در مریآباد شهر کویته آورده شده است.
به گفتهی خلیل فرامرز، چهار جنازه از این رویداد، چهار روز قبل یافت شده، یک جنازهی دیگر سه روز قبل و چهار جنازهی دیگر نیز روز گذشته به کویته منتقل شده است.
مهدی علی، باشندهی فعلی شهر کویته در صحبت با خبرنگار رسانه رخشانه گفت که یکی از این قربانیان شخصی بنام «امانت هزاره» است. امانت تک پسر خانوادهی خود بوده و به تازهگی نامزاد شده و به همراه نامزادش به افغانستان رفته بودند. علی گفت آنها حین بازگشت از افغانستان وقتی در مرز پاکستان میآیند، مرزبانان پاکستانی نامزاد امانت را اجازه داده و خودش را اجازهی عبور ندادهاند.
به گفتهی علی، امانت پس از سه روز تلاش، موفق به عبور از مرز نشده و به نامزادش از طریق پیامرسان مسنجر گفته است: «شما بروید، منتظر من نباشید، من با یک قاچاقبر صحبت کردهام و امشب حرکت میکنیم..»
علی میگوید که جنازهی امانت به همراه سه نفر دیگر، چهار روز پیش پیدا شده و در شهر مریآباد دفن شدهاند. به گفتهی علی، یکی از این قربانیان اوزبیکتبار بوده است.
همچنان، نگرانیها در مورد اینکه تمامی این افراد از سوی قاجاقبران کشته شده باشند، وجود دارد. پولیس پاکستان نیز تاکنون در این مورد چیزی نگفته است.
کشور پاکستان از مدتی به این سو، در پی اخراج شهروندان افغانستانی است که اقامت قانونی شان در این کشور تمام شده و به شکل غیر قانوانی در آنجا زندگی میکنند.
پیش از این نیز گزارش شده بود که پولیس پاکستان تعدادی از شهروندان افغانستان را در شهرهای مختلف این کشور بازداشت کرده است.