هنوز از رویداد خودکشی مریم سادات، دختر پناهجوی افغانستانی در پاکستان، دیری نگذشته که دو کودک دیگر به گونهی مرموز در این کشور کشته شدهاند.
رخشانه: به نقل از روزنامهی اکسپرس تریبون، یک کودک دختر ۶ سالهی افغانستانی روز(سه شنبه ۷ سرطان) در منطقهی خزانه، از مربوطات شهر پشاور به قتل رسیده است.
بر اساس گزارش این رسانه، جسد این کودک، دوازده ساعت پس از ناپدید شدن از یک کشتزار نیشکر توسط پولیس این کشور پیدا شده است.
بررسیهای اولیهی پولیس پاکستان نشان میدهد که ابتدا بالای این کودک تجاوز شده و سپس به قتل رسیده است.
این روزنامه همچنان از قتل یک کودک هشت سالهی اهل افغانستان در روز(دوشنبه ۶ سرطان) در ولسوالی«خارک» خیبر پشتونخواه توسط افراد ناشناس گزارش داده است.
تاکنون علت اساسی هردو قضیه روشن نیست و گفته میشود که بررسیهای پولیس برای روشن کردن هردو مورد جریان دارد.
با این حال، شماری از خانوادههای اهل افغانستان در پاکستان، از افزایش موارد خودکشی و قتلهای مرموز مهاجرین ابراز نگرانی میکنند.
این خانوادهها میگویند که برای طی مراحل پروندههایشان و آیندهی بهتر فرزندان خود از افغانستان تحت کنترل طالبان گریخته و به پاکستان پناه آوردهاند؛ اما مشکلات گوناگون اقتصادی و فشارهای روحی حتا آرامش نسبی را از این خانوادهها گرفته است.
یک پناهجوی افغانستانی در پاکستان که نخواست نامش در خبر ذکر شود، بیتوجهی نمایندگی سازمان ملل متحد و کشورهای مهاجرپذیر در قبال مهاجرین و رسیدگی به پروندههای مهاجرتی آنان را شرمآور خوانده و میگوید که مهاجرین از هیچگونه حمایت قانونی در این کشور برخوردار نیستند.
او میگوید: «متهم اصلی وضعیت مهاجرین، دولتهایی هستند که سیلی از افغانستانیها را به کشورهای دوم و سوم سرگردان ساخته و به پروندههای مهاجرتی آنان رسیدگی نمیکنند. بیشتر مهاجرین حتا توانایی تامین امکانات اولیه را برای خانواده های خود ندارند و اینهمه در این اواخر به خودکشیها و قتل انجامیده است.»
ساره، دختر پناهجوی اهل افغانستان در پاکستان نیز کشورهای مهاجرپذیر را به کمکاری در برابر پناهجویان افغانستانی در پاکستان متهم کرده و از آنها میخواهد که سرنوشت دارندهگان پروندههای مهاجرتی در کشور های دوم را معلوم کنند.
مشکلات پناهجویان افغانستان در کشورهای دوم، به خصوص پاکستان فراوان است و در این اواخر چالشهای موجود گاها از این خانوادهها قربانی میگیرد.
از سویی دیگر، مونسه مبارز، یکی از زنان معترض افغانستان که در پاکستان بهسر میبرد، با ابراز تاسف از رویدادهای اخیر مبنی بر قتل این دو کودک می گوید: «بهخاطر بررسی و رسیدگی به چالشها و شکایتهای مهاجرین هیچ ارگان یا نهاد حامی بینالمللی و منطقوی وجود ندارد که پروندههای پناهجویان افغانستانی را بر مبنای قانون مورد ارزیابی قرار داده و رسیدگی کند.»
مولوده، یکی دیگر از زنان معترض افغانستانی در این کشور در مورد علل و عوامل قتلها و خودکشیهای پناهجویان در پاکستان، اینگونه ابراز نظر میکند: «برای مهاجرین افغانستانی در پاکستان هیچ مرجع قانونی وجود ندارد که چنین قضایا را مورد پیگرد قرار دهد و همچنان در افغانستان حکومت آنچنانی نیست که قضایای شهروندانش را در خارج از مرزهای کشور مورد بازپرس قرار داده و رسیدگی کند.»
خانم مولوده مشکلات پناهجویان افغانستانی در پاکستان را فراتر از تصور دانسته و میافزاید که خانوادهها هم به دلیل نبود ویزا و مشکلات اقتصادی، نمیتوانند این قضایا را پیگیری کنند.
این درحالی است که در هفتهی جاری دختر جوانی در ساحهی B17 اسلامآباد، به دلیل آنچه که چالشهای اقتصادی، مهاجرت و سرنوشت نامعلوم گفته شده، خودکشی کرد.