دایانا دانشور و مهره بارکزی، دو فعال حقوق دگرباشان جنسیتی اهل افغانستان، پس از چندین روز اعتصاب غذایی در اعتراض به سکوت جامعهی جهانی نسبت به وضعیت «آپارتاید جنسی و جنسیتی» در کشور، از عدم توجه دولتها و نهادهای حقوق بشری انتقاد کردند.
رخشانه: دایانا دانشور و مهره بارکزی در اعلامیههای جداگانهای اعلام کردهاند که هر دو امروز(چهارشنبه، ۱۱ میزان) به این اعتصاب پایان میدهند.
دایانا دانشور از روز پنجشنبه(۵ میزان) در پاکستان و مهره بارکزی سه روز پیش از او در آلمان با هدف جلب توجه جهانیان به «آپارتاید جنسیتی بر زنان و دگرباشان جنسی» و همچنین «نسلکشی سیستماتیک هزارهها» در افغانستان به اعتصاب غذایی دست زدند.
هر دو فعال دگرباشان جنسی طی این مدت بهدلیل وخامت وضعیت جسمانی به بیمارستان منتقل شدند؛ اما پس از بهبودی، اعتصاب خود را از سر گرفتند. سرانجام امروز، هر دو اعلام کردند که به اعتصاب غذایی خود پایان میدهند؛ اما بر ادامه مبارزات خود با روشهای متفاوتی تأکید کردند.
دایانا دانشور در بیانیهی خود از سکوت جهانیان بهویژه نهادهای حقوق بشر بینالمللی به شدت انتقاد کرده و اظهار داشت که هیچگونه پاسخی به درخواستهایشان مبنی بر به رسمیتشناسی «آپارتاید جنسی و جنسیتی و تحریم طالبان» دریافت نکرده است.
او از این سکوت بهعنوان یک «سکوت تاریخی و انباشتهشده در برابر دگرباشان جنسی افغانستان» یاد کرد و افزود که این سرکوب و نادیدهگرفتن، انسانیت را به چالش میکشد.
دانشور معتقد است که مبارزه برای «برابری جنسیتی» باید همراه با پذیرش بیقید و شرط گرایشهای مختلف جنسی باشد و این یک گام اساسی برای تحقق آزادی و برابری واقعی است.
او همچنین از جامعهی مدنی افغانستان، بهویژه زنان معترض، انتقاد کرد و گفت که مبارزه علیه «سلطهی مردانه» باید به مبارزه علیه «سلطهی جنسی» نیز گسترش یابد.
او در پایان بیانیهی خود گفته است که هرچند به اعتصاب غذایی پایان میدهد؛ اما مبارزات خود را برای به رسمیتشناسی «حقوق دگرباشان و مقابله با ستمهای جنسی و جنسیتی» در افغانستان ادامه خواهد داد و جامعهی سیاسی و مدنی افغانستان را بهعنوان مخاطبان اصلی اعتراضات بعدی خود اعلام کرد.
مهره بارکزی نیز در نامهای سرگشاده خطاب به دولت آلمان، خواستار توجه و اقدام فوری در قبال وضعیت زنان، دگرباشان جنسی و هزارهها در افغانستان شد. او تأکید کرد که آنچه در افغانستان علیه زنان و دگرباشان رخ میدهد، مصداق بارز «آپارتاید جنسی و جنسیتی» است و باید بهعنوان «جنایت علیه بشریت» به رسمیت شناخته شود.
او همچنین در این نامه به «نسلکشی سیستماتیک هزارهها» در افغانستان اشاره کرد و به وقایع اخیر قتلعام هزارهها در ولایت دایکندی پرداخت و از دولت آلمان خواست تا هرگونه همکاری و رابطه با طالبان را قطع و تحریمهای شدیدی علیه این گروه اعمال کند.
او هشدار داده است که واگذاری سفارتها و کنسولگریهای افغانستان به طالبان بهمنزلهی انکار وضعیت فاجعهبار این کشور و تشدید ناامنی در سطح جهانی است.
مهره بارکزی هم تاکید کرده که به مبارزات خود برای حقوق دگرباشان و اقلیتهای تحت ستم در افغانستان با روشهای متفاوت ادامه خواهد داد.