ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد در افغانستان در گزارش تازهای گفته است که طالبان با استفاده از دستورهای محدودکننده به محرومیت دوامدار زنان و دختران ادامه میدهند.
رخشانه: آقای بنت روز گذشته(پنجشنبه، ۲۵ جوزا) در یک گزارش۲۰ صفحهیی از وضعیت حقوق بشری و حقوق زنان و دختران در افغانستان، گفته است که این گروه پس از تسلط بر کشور، دستکم ۵۰ فرمان علیه حقوق زنان و دختران وضع کرده است.
در این گزارش آمده است که طالبان به دور از ادعاهایی که در مورد «محافظت» از زنان و دختران سر میدهند، به افراطیترین انواع تبعیض مبتنی بر جنسیت و سانسور عمومی و با استفاده از دستورهای محدود کننده، زنان و دختران را هدف قرار میدهند.
آقای بنت به فرمانهای صادره شده از سوی طالبان علیه حقوق زنان و دختران اشاره کرده و با ابراز نگرانی گفته است که ممکن است طالبان شبیه حاکمیت دوره اول خود این فرمانها را لغو نکند. در گزارش آمده است که این گروه در دور اول حکومت خود در افغانستان نیز ممنوعیت آموزش دختران را «موقتی» اعلام کرده بودند؛ اما این فرمان هیچ وقت لغو نشد.
در گزارش آقای بنت آمده است که گروه طالبان از همان ابتدا تصمیم داشتند که زنان و دختران را به گونهی تدریجی از صحنه حذف کنند.
در بخش دیگر از گزارش به مشارکت زنان در بخشهای سیاست و دولت پرداخته شده و آمده است که در حال حاضر زنان به صورت عموم از زندگی سیاسی و دولتی حذف شدند و تعداد زنانی که در ادارات دولتی باقی ماندهاند، بسیار انگشتشمار است.
گزارش همچنان گفته است که پس از آگست ۲۰۲۱، زنان و دختران تظاهراتهای مسالمتآمیزی را راهاندازی و رهبری کردهاند و در آن خواستار حق کار، آموزش، مشارکت در زندگی سیاسی، آزادی در رفتوآمد و آزادی بیان شدهاند؛ اما اکثر این اعتراضات با بدرفتاری، خشونت، لتوکوب، بازداشت، شکنجه و حتا ناپدید شدن، سرکوب شده است.
گزارش به بازداشت ظریفه یعقوبی، فعال حقوق زن اشاره کرده و گفته است، باوجودیکه خانم یعقوبی هیچ جرمی مرتکب نشده بود، ۴۰ روز را در زندان طالبان به صورت غیر قانونی سپری کرده است.
در ادامه گزارش آمده است، حتا تعدادی از مردانی که در حمایت از زنان در شبکههای اجتماعی فعالیت کرده بودند، از سوی نیروهای طالبان بازداشت و شکنجه شدند.
گزارش به بازداشت مطیعالله ویسا، فعال آموزش و پرورش اشاره کرده که در ۲۷ مارچ سال جاری میلادی بازداشت شد و تاکنون نیز در زندان طالبان به سر میبرد.
بخش دیگری از گزارش به حق آموزش زنان و دختران تاکید کرده و گفته که طالبان بر خلاف تعهد شان به عنوان حاکمان جدید افغانستان، آنها را از حق آموزش بالاتر از صنف ششم محروم ساخته و تمامی کنوانسیونهای حقوق بشری را نقض کردهاند.
گزارش افزوده که محروم ساختن زنان و دختران از آموزش، بالای آنها تاثیرات منفی بر جای گذاشته و یکی از عوامل عمدهی مردم افغانستان از کشور محسوب میشود.
این گزارش بر اشتغال زنان نیز تاکید کرده و گفته که این گروه از حق کار زنان سرپیچی کردهاند. بر مبنای گزارش، طی دو هفتهی گذشته، مشارکت زنان در نیروی کار با یک رکود ۱۶ درصدی مواجه شده است که افغانستان را در نیان کشورهای جهان از لحاظ میزان مشارکت زنان در نیروی کار در پایینترین سطح قرار داده است.
این گزارش بر حقوق رفتوآمد، دست.رسی به مراقبتهای صحی، حقوق جنسی و باروری، صحت روانی و زندگی خانوادگی و فرهنگی زنان و دختران نیز تاکید شده است.
در ادامهی این گزارش به حشونتهای خانوادگی و قتلهای مبتنی بر جنسیت نیز پرداخته شده است و عدم دسترسی به راه حلهای قانونی برای زنان و دختران را یک چالش جدی برای آنها عنوان کرده است.
قرار است که ین گزارش روز دوشنبه هفتهی آینده در ۵۳مین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد ارائه شود.