سازمان عفو بینالملل گفته است که گزارش اخیر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در مورد تاثیر فعالیتهای ادارهی امر به معروف طالبان بر حقوق بشر، نقش این اداره در نقض حقوق بشر را آشکار میکند.
رخشانه: سازمان عفو بینالملل ناوقت روز گذشته(چهارشنبه، ۲۱ سرطان) در بیانیهای در واکنش به گزارش جدید یوناما گفته است که این گزارش بر نیاز فوری طالبان برای عقبنشینی ماموران ادارهی امر به معروف این گروه تأکید میکند.
نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) اخیرا در گزارشی به نقض گستردهی حقوق بشر توسط وزارت موسوم به امر به معروف و نهی از منکر طالبان پرداخته است.
زمان سلطانی، پژوهشگر منطقهای جنوب آسیا در سازمان عفو بینالملل، در واکنش به این گزارش گفته است که این گزارش نقش ادارهی امر به معروف طالبان را در نقض حقوق بشر و آزادیهای اساسی در افغانستان آشکار میکند.
به گفتهی او سوابق خودسرانه، ناسازگار و مبهم این اداره در اجرای طرزالعمل رهبری این گروه بر مردم افغانستان، با یک سیستم نهادینهشدهی تبعیضآمیز به طور نامتناسبی بر زنان و دختران تأثیر میگذارد و همچنین تأثیرات منفی شدیدی بر حقوق بشر در کشور داشته است.
عفو بینالملل در بیانیهی خود از سازمان ملل متحد خواستار تضمین حقوق آزادی بیان، آزادی اندیشه و مذهب حمایت از حق کار شده است.
این سازمان تأکید کرده است که مصونیت رایج برای نقض فاحش حقوق بشر و جنایات طالبان تحت قوانین بینالمللی باید پایان یابد.
بیانیه گفته است که سازمان ملل متحد باید یک مکانیسم مستقل پاسخگویی بینالمللی، برای بررسی جنایات تحت قوانین بینالمللی و سایر نقضهای جدی در افغانستان ایجاد کرده و شواهد لازم برای تلاشهای پاسخگویی و پیگرد قانونی آینده را جمعآوری و حفظ کند.
این سازمان همچنین گفته که تمدید و تأمین منابع کامل برای مأموریت گزارشگر ویژهی سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان ضروری است.
عفو بینالملل در ادامه تاکید کرده که سازمان ملل متحد باید اطمینان پیدا کند که عدالت جنسیتی در افغانستان در اولویت قرار داشته باشد و مشارکت زنان مدافع حقوق بشر و اعضای جامعهی مدنی در تمامی تعاملات با طالبان در مورد آیندهی این کشور نقش محوری داشته باشد.
از سوی دیگر، جنبش شنبههای ارغوانی هم در واکنش به گزارش اخیر یوناما گفته است که ادارهی امر به معروف گروه طالبان در نزدیک به سه سال گذشته به عنوان نهاد ضد حقوق بشری و ناقض آزادیهای اساسی شهروندان افغانستان تطبیق شریعت را به ابزاری برای سرکوب و شکنجهی زنان و دختران و اقلیتهای قومی و مذهبی تبدیل کرده است.
این جنبش در بیانیهی خود به مارینا سادات، دختر جوانی از غرب کابل که از سوی طالبان بازداشت و پس از ۲۰ روز جنازهاش پیدا شد، اشاره کرده و گفته است که سازمان ملل متحد، عفو بینالملل و دیدبان حقوق بشر باید جلو تکرار چنین رویدادهایی را بگیرند و قربانیان آن را تحت پوشش قرار دهند.