صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل (یونیسف) اعلام کرده است که تعلیق خدمات باروری نجات دهند برای زنان و دختران افغانستان، میتواند منجر به مرگ ۵۸هزار مادر در چهار سال آینده شود.
رخشانه: این نهاد امروز(جمعه،۱۹ حمل) با نشر گزارشی اعلام کرده است که تجهیزات و امکانات صحی در شفاخانههای که در راستای مراقبتهای صحی مادران در کابل فعالیت دارد، رو به تمامی است.
در گزارش این نهاد بینالمللی آمده است، از زمانی که کابل در ماه اسد سال گذشته به دست طالبان سقوط کرد، زنان بیشتری به دنبال مراقبتهای صحی مادر به شفاخانه ملالی مراجعه میکنند و از ولایتها به پایتخت آورده شدهاند؛ اما تجهیزات این شفاخانه تمام شده است.
در این گزارش یکی از داکتران موظف در شفاخانه ابراز نگرانی کرده است که در صورت شکست کامل سیستم مراقبتهای صحی، وضعیت مادران به مراتب بدتر میشود.
در بخشی از گزارش آمده است: «برآوردهای اولیه هشدار میدهد که وضعیت اضطراری بشردوستانه فعلی و تعلیق خدمات باروری نجات دهنده برای زنان و دختران میتواند منجر به مرگ ۵۸هزار مادر، ۵٫۱ میلیون حاملگی ناخواسته و تقریباً دو برابر شدن نیاز برآورده نشده برای تنظیم خانواده در چهار سال آینده شود.»
یونیسف به نقل از خانم ارزگانی، یک داکتر نسایی ولادی گزارش داده است که در افغانستان هر دو ساعت یک زن بر اثر عوارض ناشی از بارداری جان خود را از دست میدهد.
او گفته است: «در کشوری که هر دو ساعت یک زن بر اثر عوارض ناشی از بارداری جان خود را از دست میدهد، کیتها در حال حاضر حیاتی هستند، زیرا منابع صحی در شفاخانه رو به اتمام است و حمایتهایی که ما دریافت میکردیم کاهش یافته است. ما نمیتوانیم مطمئن باشیم که کمکهای بعدی ما از کجا خواهد آمد».
یونیسف در گزارشش گفته است که سرمایه گذاری در صحت عامه گامهای بلندی در جهت بهبود مراقبتهای ضروری در افغانستان طی ۲۰ سال گذشته برداشته است که مرگ و میر مادران و نوزادان نسبت به سال ۲۰۰۰ میلادی تا ۲۰۱۹ میلادی به مراتب کاهش یافته است؛ اما هنوز هم یکی از بالاترین نرخها در جهان باقی مانده است.
این نهاد میگوید که اگر بحران کنونی فورا حل نشود، سیستم بهداشتی میتواند از بین برود که این امر باعث خنثی سازی چندین دهه پیشرفت در مراقبتهای صحی مادر میشود و عواقب شدیدی برای زندگی بیش از ۴ میلیون زن و دختر نوجوان در سنین باروری به همراه خواهد داشت.
یونیسف اعلام کرده است که به رغم تشدید ناامنی و خصومتها، این نهاد به فعالیت خود در افغانستان ادامه میدهد.