متخصصان سازمان ملل در گزارش تازهی گفتهاند که طالبان به افراطیترین اشکال زنستیزی، حکومت میکنند و زنان و دختران را به اتهام جرایم اخلاقی بازداشت کردهاند.
رخشانه: در گزارش جدیدی که امروز(جمعه، ۱۵ثور) از سوی ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل در مورد وضعیت حقوق بشر افغانستان و دوروتی استرادا-تانک، رییس گروه کاری سازمان ملل متحد در مورد تبعیض علیه زنان، به نشر رسیده ،آمده است که طالبان چارچوب قانونی و سازمانی را از بین بردهاند و به افراطیترین اشکال زنستیزی، حکومت میکنند.
این گزارش که حاصل یک سفر هشت روزه مشترک ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر افغانستان و گروه کاری سازمان ملل متحد در مورد تبعیض علیه زنان به افغانستان است، نشان میدهد که زنان در این کشور در بدترین وضعیت به سر میبرند.
در این گزارش آمده است که طالبان پیشرفت نسبی که به سوی برابری جنسیتی که در دو دهه گذشته در افغانستان بدست آمده بود را از بین میبرند.
طبق این گزارش، گروه طالبان تفاسیر خاصی از دین را تحمیل میکنند که ظاهرا برای اکثریت مردم افغانستان قابل قبول نیست.
بربنیاد این گزارش، طالبان در دیدار با هیات سازمان ملل در افغانستان گفتهاند که زنان در بخش صحت، آموزش و تجارت کار میتوانند و مطابق به قانون شریعت باید جدا از مردان کار کنند.
طالبان بدون ارایه تاریخ مشخص، به این هیات گفتهاند که روی بازگشایی مکتبها بهروی دختران کار میکنند و اشاره کردهاند که جامعه جهانی نباید در امور این کشور مداخله کند.
در گزارش آمده است که طالبان پس از بدست گرفتن قدرت در افغانستان، اقدامات خودسرانه متعدد که ناقض حقوق دختران و زنان به تحصیل، کار، آزادی رفتوآمد، صحت، استقلال بدنی، تصمیمگیری و دسترسی به عدالت است، اتخاذ کرداند. یکی از زنان مصاحبه شونده به هیات سازمان ملل گفته است: «ما زندهایم؛ اما زندگی نمیکنیم.»
در بخشی از گزارش آمده است که طالبان نظام محافظت و حمایت از کسانی که از خشونت خانگی فرار میکنند را نابود کرده و زنان و دختران را در وضعیت «بیگزینگی» قرار دادهاند.
طبق این گزارش، طالبان قوانین شدید حجاب را وضع و زنان و دختران را به اتهام جرایم اخلاقی بازداشت کردهاند.
در این گزارش آمده است که این اقدامات طالبان سبب افزایش میزان ازدواج کودکان و اجباری و همچنین گسترش خشونتهای مبتنی بر جنسیت و معافیت از مجازات کمک کرده است.
اعضای هیات سازمان ملل که به افغانستان سفر کرده گفتهاند: «ما همچنین مشخصا نگران این واقعیت هستیم، زنانی که به طور مسالمتآمیز علیه این اقدامات ظالمانه اعتراض میکنند، با تهدید، آزار و اذیت، بازداشتهای خودسرانه و شکنجه مواجهاند.»
زنان وضعیت خود را به عنوان زندگی در حبس خانگی توصیف کرده و این هیات گفتهاند که نگران گسترش مشکلات صحت روانی که دلیل فزایندهی خودکشی زنان و دختران است، هستند.
در گزارش آمده است که این وضعیت وخیم تبعیض جنسیتی نهادینه شده در افغانستان، در هیچ جای دنیا نظیر ندارد.
بر بنیاد گزارش، این نقض وحشتناک حقوق بشر مصادیق تبعیض جنسیتی که پیش از حکومت طالبان وجود داشت، عمیقا در جامعه جا افتاده، پوشانده، نامرئی و حتا امر عادی ساخته شده است.
این هیات گفتهاند که سازمان ملل متحد در مورد وضعیت افغانستان، باید رویکرد مبتنی بر حقوق بشر اتخاذ کند.
در گزارش همچنان آمده است که جامعه بینالمللی نمیتواند چشم خود را به آنچه در افغانستان میگذرد ببندد و موضوع حقوق زنان و دختران افغانستان و مشارکت معنادار آنها در هر بحثی باید در بالاترین اولویت اجندای بینالمللی باقی بماند.
هیات سازمان ملل تاکید کرده است که زنان و دختران نباید برای اهداف سیاسی مورد استفاده ابزاری قرار گیرند و هرگز حقوق آنها به عنوان ابزار مذاکره استفاده نشود.