نهاد حقوق بشری موسوم به رواداری میگوید که در دو سال گذشته به دلیل«فروپاشی نظم حقوقی در کشور و فقدان ظرفیتها و حمایتهای قانونی مناسب، نقض حقوق اساسی کودکان و ارتکاب انواع خشونت» علیه آنها افزایش یافته است.
رخشانه: این نهاد امروز(یکشنبه، ۲۸ عقرب) در گزارش تازهای در مورد وضعیت حقوق بشری کودکان در افغانستان گفته است که طالبان پس از بازگشت دوباره به قدرت، اکثر قوانین ملی از جمله قانون اساسی، قانون منع آزار و اذیت زنان و کودکان، قانون رسیدگی به تخلفات کودکان و قانون منع خشونت علیه زنان را لغو کردهاند که این مساله باعث افزایش موارد نقض حقوق بشری و خشونت علیه کودکان شده است.
این نهاد گفته است که در حال حاضر در افغانستان، نه قانونی برای مجازات مرتکبان جرایم علیه کودکان وجود دارد و نه طالبان طی دو سال گذشته به تعهدات و الزامات اسناد بینالمللی حقوق بشر عمل کردهاند.
بر اساس گزارش این نهاد، طالبان طی دو سال گذشته به هیچ یک از مقررات مندرج در اسناد بینالمللی برای حفاظت از حقوق اساسی کودکان عمل نکردهاند؛ بلکه با لغو قوانین قبلی، به گسترش زمینههای ارتکاب انواع خشونت و جرم علیه کودکان کمک کردهاند.
گزارش گفته است که به دلیل گسترش فقر و مشکلات اقتصادی، باورهای سنتی و پائین بودن سطح آگاهی خانوادهها، ازدواجهای اجباری و زودهنگام دختران در جریان دو سال اخیر، در سراسر کشور و بهخصوص در روستاها و مناطق دور افتاده افزایش یافته است.
بر اساس یافتههای این گزارش، گروه طالبان پس از در دست گرفتن قدرت در افغانستان، با اجبار دختران زیر سن قانونی را به نکاح خود در آوردهاند.
رواداری در این گزارش رویدادهای متعددی از کودکهمسری و ازدواج اجباری دختران زیر سن توسط مسوولان محلی طالبان را مستند کرده که در بخشهای مختلف کشور اتفاق افتاده است.
گزارش افزوده است که در ولایت نیمروز، یک عضو گروه طالبان یک دختر ۱۳ ساله را به اجبار به نکاح خود درآورده است و خانوادهی این دختر به خاطر مشکالت اقتصادی و دلایل امنیتی، نتوانستهاند نسبت به این رویداد اعتراض کنند.
در ادامهی این گزارش آمده است که در دو سال گذشته، موارد اقدام به خودکشی در میان کودکان و نوجوانان در سراسر کشور افزایش یافته که در این میان، فقر و مشکالت اقتصادی از مهمترین عوامل آن پنداشته میشود.
در این گزارش به افزایش خشونت و بدرفتاری با کودکان در مکتبها، آزار جنسی کودکان در مدارس دینی و استفاده از کودکان به عنوان سرباز و نیروی نظامی از سوی طالبان نیز پرداخته شده است.
در بخش دیگر این گزارش آمده است که طالبان در دو سال گذشته، کودکانی زیادی را به اتهام ارتکاب اعمال جرمی، در اماکن عمومی و در حضور مردم مجازات کردهاند.
گزارش با ابراز نگرانی از اجرای مجازات ظالمانه بر کودکان، گفته است که مجازات علنی کودکان متهم به ارتکاب جرایم اخلاقی به یک رویهی معمول مبدل شده و محاکم طالبان بدون اعتنا به مقتضیات سنی و مصالح کودکان و نیز بدون هیچ نوع تحقیق و جمعآوری دلایل اثبات جرم، آنها را در حضور مردم مجازات میکنند.