رسانه رخشانه
  • خبر
  • گزارش
  • تحلیل و ترجمه
  • عکس
  • پرونده
  • روایت
  • دادخواهی
  • آموزش
  • گفت‌و‎گو
  • English
مطلبی یافت نشد
مشاهده همه نتایج
رسانه رخشانه
  • خبر
  • گزارش
  • تحلیل و ترجمه
  • عکس
  • پرونده
  • روایت
  • دادخواهی
  • آموزش
  • گفت‌و‎گو
  • English
مطلبی یافت نشد
مشاهده همه نتایج
رسانه رخشانه
مطلبی یافت نشد
مشاهده همه نتایج

وضعیت زندگی کارمندان خانه‌های امن چگونه است؟

20 جدی 1400
زنان پناهنده در خانه‌های امن؛ از این که شناسایی شویم، می‌ترسیم

منبع عکس: https://www.bbc.com/persian/afghanistan-51788915

کبرا نادر

یادداشت: به دلیل مشکلات امنیتی، با درخواست مصاحبه شوندگان برای‌شان نام‌های مستعار انتخاب و از ذکر پُست‌هایی که کار کرده‌اند و نیز موقعیت خانه‌ی امن، خودداری شده است.

به تاریخ ۲۱ اسد که شهر هرات در غرب کشور به دست طالبان افتاد، کارمندان یک خانه‌ی امن و بیش از ۹۰ زن قربانی خشونت که در این مرکز مراقبت می‌شدند، از سوی سازمان حمایت‌کننده، برای تداوم حمایت به کابل انتقال داده شدند.

سه روز بعد از آن که کابل هم سقوط کرد، کارمندان این خانه‌ی امن از وظایف‌شان برکنار و برنامه‌ی حمایت از قربانیان خشونت نیز پایان یافت. محجوبه، کارمند خانه‌ی امن هرات می‌گوید، مستفیدشوندگان این مرکز که به کابل انتقال داده شده بودند، بدون رسیدگی به پرونده‌های‌شان، با اقارب‌شان تماس گرفته شد و دوباره با خانواده‌های‌ خود ادغام گردیدند.

در حال حاضر، ۲ تن از این زنان که سرپرست ندارند، در خانه‌ی مسعوده، یکی از کارمندان دیگر خانه‌ی امن به‌سر می‌برند. مسعوده، ۴۰ سال عمر دارد و مدت ۱۰ سال کارمند خانه‌ی امن بود. او تلاش می‌کند تا درباره‌ی هویت خودش و هویت این زنان، کسی چیزی نفهمد. «اگر کسی خبر شود که در خانه‌ی امن کار کرده‌ام و این زنان هم آن‌جا بوده‌اند، اعدام‌مان می‌کنند.» وقتی از همسایه‌ها کسی در باره‌ی این زنان می‌پرسد، آن‌ها را به‌عنوان عروس و دختر خود معرفی می‌کند.

محجوبه که مدت ۵ سال در خانه‌ی امن هرات کار کرده و ۳۵ سال عمر دارد، می‌گوید که مردم عام نسبت به خانه‌های امن دید مثبتی ندارند، آن را «خانه‌ی فساد» می‌گویند و دید طالبان هم بدتر از آن است. به گفته او، کارمندان خانه‌ی امن به همین دلیل هم از طرف مردم و خانواده‌های کسانی که در این مرکز به سر می‌بردند و هم از طرف طالبان، مورد تهدید و خطر قرار دارند. او می‌گوید که از طرف خانواده‌های یکی ازمستفیدشوندگان خانه‌ی امن، تماس تلفنی دریافت کرده بود که با تهدید می‌گفت: «ترا از پشت گردن سر می‌زنیم.»

این مطالب هم توصیه می‌شود:

فراخوان ویژه دختران دانش‌آموز مکتب

وزیران خارجه ۱۵کشور جهان در یک اعلامیه مشترک خواستار بازگشایی مکاتب دخترانه در افغانستان شدند

او می‌گوید وقتی به کابل انتقال داده شدند، تمامی معلومات‌شان که در دفتر کاری‌شان ثبت بود، در همان‌جا باقی مانده و طالبان به آن دسترسی دارند. به همین دلیل او و دیگر همکارانش به هرات رفته نمی‌توانند. به گفته او، طالبان به جست‌جوی این کارمندان به خانه‌ آن‌ها و خانه‌ی وابسته‌گان‌شان رفته و در حال حاضر این خانواده‌ها مکان‌های زندگی خود را تغییر داده‌اند.

در نظام پیشین برای محافظت زنان قربانی خشونت، خانه‌های امن با نظارت کمیسیون حقوق‌بشر به راه انداخته شد تا اول‌ از قربانی حفاظت شود و بعدا به پرونده‌ی‌شان رسیدگی شود. اما پس از سقوط حکومت پیشین افغانستان،این نهاد از فعالیت باز مانده است.

در گزارشی که به تاریخ ۱۵ قوس سازمان عفو بین‌الملل منتشر کرد، گفته بود که کارمندان، زنان و دخترانی که در خانه‌های امن نگهداری می‌شدند، با تهدید مرگ مواجه هستند.

طبق معلومات خبرگزاری فرانسه، تا پیش از قدرت‌یابی طالبان، ۲۴ خانه‌ی امن با حمایت جامعه‌ی جهانی برای محافظت از زنان قربانی خشونت در سراسر کشور فعالیت داشت. گزارش افزوده است این سیستم محافظتی برای زنان که موثریت چندانی هم نداشت و بخشی از جامعه با آن مخالف بودند، با آمدن طالبان از بین رفته است. با این حال، سازمان عفو بین‌الملل از جامعه‌ی جهانی خواسته است تا کارکنان این مراکز را که در شرایط کنونی با خطر جدی مواجه هستند از افغانستان خارج کنند و برای راه‌اندازی دوباره‌ی خانه‌های امن برای زنان اقدام کند.

محجوبه می‌گوید که به آن‌ها وعده داده شده بود تا کارکنان به خارج انتقال داده شوند؛ اما این وعده تا هنوز عملی نشده، او و همکارانش در وضعیت بد امنیتی و اقتصادی به سر می‌برند. این کارمند خانه‌ی امن، حامی مالی مادر و ۲ برادر خود است.

لیلا، کارمند دیگر خانه‌ی امن هرات است که اکنون در کابل به سر می‌برد. او می‌گوید که به دلیل مشکلات مالی، خانه‌ای را با دهلیز مشترک با یک همکار خود به کرایه گرفته است و خانه‌اش فرش هم ندارد. او می‌گوید وقتی اداره‌اش گفت که دیگر نمی‌تواند معاش پرداخت کند، در برابر این تصمیم اعتراض کرده و گفته است که این نهاد که برای حمایت از زنان قربانی کار کرده و حالا نباید کارمندانش قربانی شود. با اعتراض او، اداره‌اش قناعت کرده تا آخر ما دسامبر برای‌شان معاش پرداخت کند.

لیلا می‌گوید، وقتی که به کابل انتقال داده شدند، برای‌شان وعده داده شده بود که محل بودوباش فراهم می‌شود؛ اما این وعده تحقق نیافته است. لیلا ۴۵ سال عمر دارد و مدت هفت سال در خانه‌ی امن کار کرده است. او از ۴ فرزند خود سرپرستی می‌کند.

مسعوده از طرف اداره‌ی خود معاش دریافت نمی‌کند. حالا علاوه بر همسر مریض، دختر و چهار پسر خود، دو خانمی را که در خانه‌ی امن زندگی می‌کردند نیز حمایت می‌کند. او می‌گوید که بخشی از مخارجش را با دریافت قرض تامین می‌‌کند. اما مجبور است تا به هر شیوه‌ای، حتا «گدایی» از آن‌ها مراقبت کند و آن زنان را هم رها نکند.

برچسب ها: خانه‌های امنخشونت علیه زنانزنانکارمندان زنگروه طالبان
به اشتراک گزاریتوییتچسباندن

مطالب مرتبط

از جاده‌های کابل تا کوچه‌های خاکی برچی؛ مبارزه بی‌وقفه علیه محدودیت‌های آموزشی دختران

28 ثور 1401
از جاده‌های کابل تا کوچه‌های خاکی برچی؛ مبارزه بی‌وقفه علیه محدودیت‌های آموزشی دختران

لیلا یوسفی از روزی که طالبان کابل را گرفت، صدای اعتراض زنان در خیابان‌های پایتخت بلندتر ازهر اعتراض دیگری، این...

بیشتر بخوانید

فراخوان ویژه دختران دانش‌آموز مکتب

27 ثور 1401
فراخوان ویژه دختران دانش‌آموز مکتب

 رسانه‌ی رخشانه از تمامی دختران دانش‌آموز که در افغانستان زندگی می‌کنند و اجازه رفتن به مکتب را ندارند، می‌خواهد تا...

بیشتر بخوانید

طالبان و ۹ ماه سیاه برای زنان افغانستان

27 ثور 1401
خشونت طالبان علیه زنان معترض در کابل؛ معترضان دو ساعت در محاصره این گروه بودند

هر چند که گروه طالبان بارها اذعان داشتند که با کار و تحصیل زنان در چوکات شریعت اسلامی مخالفتی ندارند؛...

بیشتر بخوانید

طرح تفکیک جنسیتی در تفریحگاه‌ها؛ «در پارک راه ندادند، در قوماندانی عکس مراسم نامزادی‌مان را خواستند»

26 ثور 1401
طرح تفکیک جنسیتی در تفریحگاه‌ها؛ «در پارک راه ندادند، در قوماندانی عکس مراسم نامزادی‌مان را خواستند»

باشنده‌گان کابل می‌گویند که طرح تفکیک جنسیتی طالبان در پارک‌های تفریحی باعث دردسر مردم شده‌ است. این طرح برای بسیاری...

بیشتر بخوانید

جواب دهید لغو جواب

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • درباره رخشانه
  • تماس با ما
Copyright © 2021 Rukhshana
مطلبی یافت نشد
مشاهده همه نتایج
  • خبر
  • گزارش
  • تحلیل و ترجمه
  • عکس
  • پرونده
  • روایت
  • دادخواهی
  • آموزش
  • گفت‌و‎گو
  • English

بازنشر مطالب رسانه رخشانه، تنها با ذکر کامل منبع مجاز است.