مریم مرسل
دقیق پس از سه روز از آن که طالبان در ولایت هرات به دختران اجازهی رفتن به مکتب را دادهاند، گروهی از دختران دانشآموز در هرات نمایشگاهی از پروژههای درسی شان را زیرعنوان « روزنهی امید» برگزار کردند. در این نمایشگاه پروژههای درسی و کارهای عملی آنان را که حدودا ۱۰۰ نوع است، به نمایش گذاشته شده بود.
آثاری از جمله کارهای لابراتواری بیولوژی، سازههای رباتیک و صنایع دستی در این نمایشگاه از سوی دختران دانشآموز به نمایش گذاشته شده است.
محمد عارف عرفان، مسوول عمومی لیسههای افغان – ترک در هرات که برگزارکننده این نمایشگاه است به رسانهی رخشانه گفت که هدف از برگزاری این نمایشگاه، ارائه و نمایش ابتکارات دانشآموزان دختر در این ولایت است.
به گفتهی او، دختران دانشآموز در هرات همه ساله نسبت به گذشته از سطح بالاتری برخوردار میشوند و این نمایشگاه میخواهد تواناییهای آنان را نشان دهد.
در این نمایشگاه، دختری ۱۶ ساله که دانشآموز صنف یازدهم اشتراک کرده است. با ظروفی شیشهای مشغول آزمایشهایی است و میخواهد با آنچه از بیولوژی میداند، نشان دهد عقب نیست و در خیلی چیزها مهارت دارد.
هانیه دختری که مشغول آزمایشهای مضمون بیولوژی است به رسانهی رخشانه میگوید نادیده گرفتن تواناییهای دختران افغانستان اشتباه بزرگی است که برخی گروهها و افراد مرتکب آن میشوند.
هانیه از گروه طالبان میخواهد که مانع حضور دختران نشوند تا آنان در آینده از پسران عقب نمانند. هانیه میگوید وقتی شنید که قرار است نمایشگاهی زیر عنوان« روزنهی امید» برگزار شود خوشحال شد و تصمیم گرفت استعدادش را به نمایش بگذارد.
فهیمه هم دختری دانشآموز است که دغدغههایی مشابه دارد. او میگوید از این که آیا اجازه دارد بعد از دورهی مکتب به دانشگاه راه بیابد یا نه، نگران است.
فهمیه از طالبان میپرسد« ادامهی تحصیل زنان چه خطری میتواند داشته باشد؟».مانند هانیه و فهیمه دختران زیاد دیگری هم در این نمایشگاه و پشت آثار خود ایستادهاند؛ همه این دختران حداقل در یک چیز فکر مشترک دارند آن این که باید ادامه دهند.
با این همه این نمایشگاه، اولین ابتکار دختران دانش آموز هرات پس از روی کار آمدن طالبان است. از سه روز به اینسو مکاتب دختران در هرات نیز بازگشایی شده است.