سازمان داکتران بدون مرز میگوید که ۵۱ درصد از کادر صحی این سازمان را در افغانستان داکتران و متخصصان زن تشکیل میدهند و بدون آنها ادامه فعالیت و ارائه خدمات، غیر ممکن میشود.
رخشانه: سازمان داکتران بدون مرز روز گذشته (پنجشنبه، ۸ جدی) در اعلامیهای ممنوعیت کار زنان در موسسات غیر دولتی از سوی طالبان را نشانهی حذف زنان از جامعه خوانده و آن را به شدت محکوم کرده است.
اعلامیه نوشته که بیش از ۵۱ درصد کادر پزشکی این سازمان زن هستند و نزدیک به ۹۰۰ داکتر، پرستار و دیگر متخصصان هر روز تلاش میکنند تا به هزاران نفر در افغانستان بهترین مراقبتهای ممکن را ارائه دهند و بدون آنها ارائه خدمات غیر ممکن میشود.
اعلامیه به نقل از فیلیپ ریبیرو، نماینده داکتران بدون مرز در افغانستان نوشته که جدیدترین دستورالعمل طالبان، گام دیگری در تلاش سیستماتیک برای حذف حضور زنان از عرصه عمومی بوده که به ضرر همه مردم کشور است.
آقای ریبیرو گفته در کشوری با جمعیتی که عمدتاً وابسته به کمکهای بشردوستانه بوده و با فقر افسارگسیختهی ناشی از بیکاری سرسامآور مواجه است، کارمندان زن نقش مهمی در ارائه کمکهای بشردوستانه و خدمات بهداشتی ایفا میکنند و هیچ سازمانی، چه بزرگ و چه کوچک، نمیتواند بدون مشارکت آنها به جوامع نیازمند کمک کند.
ریبیرو هشدار داده که عواقب فرمان اخیر طالبان بیشترین ضربه را به گروههای آسیبپذیر، مانند بیماران زن و کودکان وارد میکند، که مراجعه به داکتران حتی ناممکن خواهد شد.
به گفتهی او، منع زنان از کار به طور مؤثری از دسترسی آنها به مراقبتهای بهداشتی جلوگیری میکند.
آقای ریبیرو گفته است: «بیش از ۹۰ درصد کادر داکتران ما در زایشگاه خوست، زنان هستند و آنها هر ماه به زایمان یک هزار و ۸۰۰ نوزاد کمک میکنند که اگر این سیاست به طور کامل اجرا شود، مادران بیشتری با موانع اضافی و شاید غیرقابل عبور برای خدمات پیش از زایمان و پس از زایمان مواجه شوند و آنها جای دیگری برای رفتن نخواهند داشت.»
او افزدوه است: «ما در حال حاضر در ولایت خوست پر کردن تمام بستهای ضروری، از جمله متخصصان زن، که در سراسر کشور بسیار کمیاب هستند را چالش برانگیز میدانیم؛ ما به داکتران زن بیشتر نیاز داریم، نه کمتر.»
فیلیپ ریبیرو در ادامه گفته که مستثنا کردن زنان با این روش، با تمام اصول انسانی و اخلاق پزشکی که متخصصان بهداشت از آن پیروی میکنند، مغایرت دارد.
فیلیپ ریبیرو در اخیر سخنانش گفته است: «اگر زنان از کار در مراکز بهداشتی منع شوند و اگر زنان فقط توسط زنان درمان شوند، دسترسی به مراقبتهای بهداشتی برای آنها عملاً غیرممکن خواهد بود. در نتیجه، هیچ ارائهدهنده مراقبتهای صحی، از جمله سازمان پزشکان بدون مرز، قادر به ارائه خدمات پزشکی در افغانستان نخواهد بود.»
براساس اعلامیه، سازمان داکتران بدون مرز هفت پروژه را در هلمند، قندوز، هرات، خوست، کابل، قندهار و بامیان با تمرکز ویژه بر ارائه مراقبتهای صحی ثانویه اجرا میکند.
بیش از یک هزار و ۷۰۰ متخصص طب برای این سازمان در افغانستان کار میکنند که از این میان، ۸۹۴ نفر از آنها زن و ۸۳۵ نفر مرد هستند.
در سال ۲۰۲۲، تیمهای داکتران بدون مرز مسوول بیش از ۲۵۰ هزار مشاوره سرپایی، ۴۲ هزار پذیرش بستری، ۷۱ هزار پذیرش در اورژانس، ۱۱هزار مداخله جراحی و ۳۵هزار زایمان بودند.
این سازمان همچنان پنجهزار کودک را در مراکز تغذیه درمانی ثبت کرده، هفتهزار کودک را در مراکز تغذیه درمانی بستری کرده، ۹هزار و ۵۰۰ بیمار سرخکان را نیز تحت درمان قرار داده و هزاران نفر مبتلا به بیماریهای مختلف از جمله «سل» را درمان کرده است.
طالبان هفته گذشته طی دستوری زنان و دختران را از کار در موسسات غیردولتی داخلی و خارجی منع کرده است.