رخشانه: جمعی از فعالان حقوق زن در کابل با راهاندازی گردهمایی در یک مکان بسته، میگویند «ولو اینکه تحت تعقیب هستیم و در شرایط بسیار بد امنیتی قرار داریم تا به حقوق خود نرسیم، دست از دادخواهی خود بر نمیداریم.»
این گردهمایی از سوی گروهی از زنان تحت نام «تیم اتحاد و همبستگی زنان» امروز (سهشنبه، ۵ دلو) در کابل در واکنش به ناپدید شدن دو فعال حقوق زن توسط طالبان و همچنان واکنش به نشست اسلو، برگزار شده است.
زهرا محمدی، برگزار کنندهی این گردهمایی به رسانهی رخشانه گفت که طالبان در برابر اعتراض زنان بهخاطر حجاب اجباری، واکنش تندی نشان داده و تکتک معترضان را میپالند و میخواهند دستگیر کنند.
او همچنان گفت که زنان افغانستان مسلمان هستند و با پوشش اسلامی مشکلی ندارند و دادخواهی آنها برای بهدست آوردن حق فردی، اجتماعی و اسلامی آنها است.
هفتهی گذشته، جمعی از زنان برای دادخواهی حقوق زنان از جمله آزادی عالیه عزیزی، رییس زندان زنانه هرات که پس از رفتن به وظیفه ناپدید شده است و نیز واکنش به حجاب اجباری که از طرف رژیم طالبان دستور داده شده، تظاهراتی را به راه انداخته بودند. سه روز پس از این تظاهرات، حوالی ساعت ۹ شب، افراد مسلح که خود را مربوط به استخبارات طالبان معرفی کردند، با شکستاندن دروازهی خانه، تمنا پریانی و سه خواهرش را به زور بردند و در هم زمان با این ، پروانه ابراهیمخیل فعال دیگر حقوق زن نیز از خانهاش برده شده است.
طالبان بهصورت رسمی بازداشت این فعالان حقوق زن را تکذیب کردهاند؛ اما وزیر خارجهی طالبان در نشست اسلو گفته بود که «در صف امارت اسلامی، افراد احساساتی وجود دارند و چنین اشخاصی این زنان را بازداشت کردهاند.»
وزیر خارجهی طالبان، پس از آن این حرف را بیان داشت که هدا خموش، نمایندهی زنان معترض در نشست اسلو، پیش از شروع سخنرانیاش از او خواست که کابل تماس بگیرد و زنان دربند را رها سازد.
در ویدیویی که از گردهمایی امروز تیم اتحاد و همبستگی زنان به رخشانه فرستاده شده، معترضین حمایت خود را از هدا خموش بهعنوان نمایندهی زنان معترض اعلان کردهاند؛ آنها همچنان گفتهاند که به جز از خموش، زنان دیگری که در این نشست شرکت کرده، از زنان افغانستان نمایندگی کرده نمیتوانند. معترضین از آنها با نام «زنان پروژهای» یاد کردهاند.
روز یکشنبه همین هفته نیز جمعی از معترضین از اشتراک محبوبه سراج، شینکی کروخیل و نرگس نهان، بهعنوان نمایندهی زنان در نشست اسلو انتقاد کرده بودند. محبوبه سراج در واکنش به این اعتراض در مصاحبهای با بیبیسی گفت که او از این زنان نمایندگی نمیکند. نرگس نهان نیز از اشتراک در این نشست خودداری کرده است.
نشست اسلو برای مدت ۳ روز با اشتراک نمایندگان برخی از کشورهای اروپایی، ایالات متحده امریکا، نمایندگان طالبان و فعالان اجتماعی و چهرههای سیاسی با دعوت دولت ناروی برگزار شده است.
این نشست، با واکنشهایی گستردهای مواجه شده است.
شماری از فعالان حقوق زن که با رسانهی رخشانه صحبت کرده بودند، این نشست را نشان دادن چراغ سبز برای به رسمیتشناسی طالبان از سوی کشورهای غربی خواندهاند. آنها گفتهاند، هر قدمی که برای به رسمیت شناسی طالبان برداشته شود، به ضرر مردم افغانستان است.