دیدهبان حقوق بشر در اعلامیهای میگوید که افغانستان یکی از «بدترین فجایع بشردوستانه» در جهان است و تا حد زیادی از دید رسانهها نیز «ناپدید» شده است.
رخشانه: دیدهبان حقوق بشر روز گذشته(دوشنبه، ۲۵ ثور) با نشر اعلامیهای، هشدار داده است که دو سوم جمعیت افغانستان با ناامنی شدید غذایی مواجه اند که از این میان، ۸۷۵ هزار کودک با سوء تغذیهی حاد روبهرو هستند.
این نهاد افزوده که زنان و دختران بیشتر از همه در معرض خطرات ناشی از این فاجعهی بشردوستانه قرار دارند.
اعلامیه گفته است که بحران جاری دو مسوولیت حیاتی؛ اما به ظاهر ناسازگار را بر عهدهی سازمان ملل متحد در افغانستان تحمیل کرده است: انتقال کمکها به نیازمندان و همچنین فشار بر طالبان برای پایان دادن به نقض وحشتناک حقوق بشر.
اعلامیه آورده که سیاستهای سرکوبگرانهی روزافزون طالبان، از جمله ممنوعیت کار زنان در دفاتر سازمان ملل و سازمانهای غیر دولتی، فاجعهی بشردوستانه در کشور را تشدید کرده است.
به گفتهی این نهاد، اکنون گروههای کمکرسان باید تلاش خود را برای ارائهی کمکهای حیاتی انجام دهند و در عین حال اطمینان بدهند که دیکتههای توهینآمیز طالبان را تقویت نمیکنند.
بیانیههای اخیر سازمان ملل متحد در پیوند به تعامل با طالبان و ماندن در افغانستان علیرغم ممنوعیت کار زنان، به سردرگمی و اتهامات ناهماهنگی در بین آژانسهای سازمان ملل منجر شده است؛ زیرا برخی به کارمندان مرد اجازه میدهند به کار خود ادامه دهند، درحالیکه به زنان اجازهی کار داده نمیشود.
دیدهبان حقوق بشر تاکید کرده که ضروری است تا رؤسای آژانسهای کلیدی از جمله، برنامهی جهانی غذا و یونیسف، خط ثابتی در قبال این سیاستها داشته باشند؛ چرا که اقدامات طالبان نقض قوانین بینالمللی حقوق بشر و منشور ملل متحد است.
اعلامیه نوشته است که نشست اخیر نمایندگان ویژه سازمان ملل متحد در دوحه بر ادامهی تعامل بدون به رسمیت شناختن طالبان تا زمانیکه پیشرفتی در زمینه حقوق بشر حاصل شود، توافق شده است. در حالیکه برخی از گروههای جامعهی مدنی در افغانستان همهی تعاملات را رد کردهاند، برخی دیگر نیز آن را برای کاهش بحران اقتصادی ضروری میدانند.
دیدهبان حقوق بشر در ادامه تاکید کرده که اگر سطوح فعلی بودجهی بشردوستانه بهبود پیدا نکند، تعامل با طالبان معنایی نخواهد داشت.
این نهاد هشدار داده است که از دست دادن شدید کمکها، بسیاری از مردم افغانستان را فقیرتر و گرسنهتر خواهد کرد.