افراد دارای معلولیت در شهر مزار شریف، مرکز ولایت بلخ، در نزدیکی ساختمان دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد (یوناما) با راهاندازی راهپیمایی از عدم شفافیت در توزیع کمکهای بشردوستانه انتقاد کردند.
رخشانه: شماری از زنان و مردان دارای معلولیت امروز (پنجشنبه، ۲۴قوس) روند سروی و شناسایی شهروندان مستحق را از سوی سازمان جهانی غذا ناعادلانه خوانده و از یوناما میخواهند تا برای افراد دارای معلولیت برنامه سریع بشردوستانه را با توجه به چالشهای فصل زمستان رویدست گیرند.
این معترضان برای نهادهای مربوط به سازمان ملل متحد فاصلهی زمانی یک ماهه تعیین کرده و افزودهاند که در صورت عدم بازنگری در شیوه شناسایی شهروندان مستحق، آنها یک ماه بعد (۱۵جنوری سال ۲۰۲۳) دوباره دست به اعتراض خواهند زد.
سیدمحمد یزدانپرست، یکی از فعالان حقوق معلولین در ولایت بلخ بر توجه بیشتر به معلولین از سوی نهادهای حامی، تاکید میکند.
یزدانپرست میگوید که در شرایط فعلی شهروندان کشور از وضعیت اقتصادی خوبی بر خوردار نیستند و افراد دارای معلولیت بیشتر از هر قشر دیگر جامعه به کمک و حمایت نیازمند هستند.
او میافزاید: «افرادی که روند شناسایی شهروندان مستحق را مدنظر داشتند، متاسفانه افراد دارای معلولیت را به فراموشی سپردند. علاوه بر این، بیکاری و عدم پرداخت به موقع مددمعاش برای افراد دارای معلولیت، این قشر را زیر خط فقر قرار داده است. نهادهای امدادرسان باید به افراد دارای معلولیت توجه بیشتر کنند.»
مرسل مسکینیار، یکی دیگر از فعالان حقوق افراد دارای معلولیت در بلخ نیز بر دستگیری از افراد دارای معلولیت تاکید میکند.
او میگوید: «تمامی افراد دارای معلولیت باید به حقوق و امتیازاتشان دسترسی پیدا کنند. آنها به باد فراموشی سپرده نشوند. همچنان وعدههایی که ادارات ذیربط امروزی به ما میدهند در آرشیف و روی برگه یادداشتشان باقی نماند.»
این راهپیمایی با انتشار قطعهنامهی چهار مادهای از سوی شبکهی دادخواهی از حقوق افراد دارای معلولیت ولایت بلخ به پایان رسید.
در بخشی از این قطعنامهی منتشر شده از سوی معترضان آمده که نبود فرصتهای شغلی، عدم پرداخت به موقع مددمعاش و چالشهای بیشماری دیگر، افراد دارای معلولیت را زیر خط فقر قرار داده اند.
در قطعنامه آمده است: «انتظار ما از دفتر نمایندگی سیاسی سازمان ملل متحد در زون شمال این است تا از طریق نهادهای امدادرسانی مانند کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، برنامه جهانی غذا، یونیسف و سایر نهادهای بشردوستانهی بینالمللی برای حمایت از افرادی دارای معلولیت، این است که برنامههای سریع بشر دوستانه را با توجه به چالشهای فصل زمستان روی دست گیرد.»
پس از تسلط طالبان بر افغانستان، بحران اقتصادی و نرخ بلند بیکاری، شهروندان کشور را با ناامنی شدید غذایی روبهرو کرده است.
پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان، این نخستین بار است که افراد دارای معلولیت در اعتراض به عدم شفافیت در توزیع مساعدتهای بشردوستانه دست به راهپیمایی زدهاند. پیش از این نیز گزارشهای در مورد توزیع ناعادلانه کمکهای بشردوستانه جامعه جهانی از سوی طالبان، به نشر رسیده است.