برخی آگاهان صحی میگویند که عدم رعایت مسایل بهداشتی در دوران قاعدگی، سبب میشود که زنان سترون شوند و با مشکلات عقیم شدن مواجه گردند.
طاهره اعتمادی یکی از داکتران نسایی ولادی در شفاخانه مرکزی ولایت بامیان میگوید که دوران قاعدگی در دختران معمولا از ۱۲ سالگی شروع میشود و این روند تا ۴۵ سالگی در اکثریت زنان ادامه دارد. به قول خانم اعتمادی دوره قاعدگی در نزد زنان یکسان نیست. او میگوید که این یک دوره طبیعی در زندگی زنان است و همه خانوادهها مسئولیت دارند که به دخترانشان از سنین کودکی در این مورد آگاهیدهی کنند.
به گفته خانم اعتمادی اکثریت کودکان دختر که برای اولین بار با قاعدگی مواجه میشوند به لحاظ روحی و روانی تحت تاثیر قرار میگیرند و این روش برای آنها چالشهای جدی را در پی دارد.
او افزود:« اگر مسائل بهداشتی از سوی بانوان در زمان پریود ماهانه مراعات نگردد، خطرناک بوده و باعث مشکلاتی از قبیل عقیم شدن و توبرکلوز رحم در زنان میگردد».
این داکتر نسایی ولادی گفت که اکثریت دختران خردسال از سر ناآگاهی نمیدانند که چگونه مسائل بهداشتی آن را مراعات کنند و هنگام قاعدگی چگونه با آن برخورد کنند.
قاعدگی یا پریود از یک مقطع سنی مشخص در بین دختران به میان میآید و به گفته آگاهان مسایل صحی با مراعات کردن مسائل بهداشتی میتوان از پیامد این دوره در امان بود.
عدم آگاهی دختران از این روند طبیعی در زندگی شان همواره چالشهای جدی همچون مشکلات روحی روانی و مسایل بهداشتی در پی داشته است.
در اکثر موارد خانوادهها به ویژه مادران در مورد قاعدگی به دختران شان آگاهی دهی نمیکنند اما پس از آن که آنان دچار قاعدگی میشوند، توضیح میدهند که این یک روند عادی است و دختران نباید بترسند؛ این برخورد خانواده باعث میشود که اکثریت دختران در هنگام دوران قاعدگی شان یک تروما را تجربه کنند.
زینب از اولین تجربهاش میگوید از این که وقتی متوجه شد او دچار خونریزی شده است. اولین روزی که زینب پریود شد سر صنف در مکتبش بود. همین که متوجه فرو آمدن ماده غلیظ و چسبناک در بدنش شد، رنگ از رخش پریده بود.
او میگوید:« چهارده یا سیزده سالم بود در مکتب پریود. قبل از آن هیچ چیز در موردش نمیفهمیدم. خیلی ترسیده بودم که مرا چه شده. از ترس سه روز تمام با خود گریه میکردم که چهکار کردم این بلا سرم آمده تا بعد از سه روز مادرم متوجه شد و برایم توضیح داد که این یک روند عادی و طبیعی در نزد دختران است». این اتفاق در اکثر دختران بعد از قاعدگی میافتد، در حالی که قبل از آن آگاهی حاصل نمیکنند.
زینب میگوید که هیچ یک از اعضای خانواده و معلمان مکتباش در لیسه نسوان مرکز در مورد قاعدگی به او چیزی نگفته و هیچ چیزی در آن مورد نمیدانست.
نرگس نیز یکی از دخترانی هست که در مورد قاعدگی هیچ معلوماتی نداشت ولی آن را در دنیای از ناآگاهی تجربه کرد.
او میگوید که وقتی یکبارگی متوجه شد او پریود شده، بینهایت احساس ترس میکرد از این که او دچار چنین حالتی شده است شاک دیده بود.
نرگس گفت:« من در مورد قاعدگی نه از مادرم و نه از دوستانم چیزی شنیده بودم وقتی اولین بار پریودم را تجربه میکردم صنف هشت مکتب بودم از ترس به خودم میلرزیدم با خود میگفتم من که هیچ گناهی نکردم چرا اینطور شدم».
دوره قاعدگی در برخی کشورها از جمله در افغانستان تابو است. رسم و رواج سنتی در بسیاری از جوامع سبب شده است که هنوز زنان درد ناشی از قاعدگی را پنهانی تحمل کنند. در بسیاری از موارد حتا دخترانی که گاهی از درد قاعدگی زمینگیر میشوند نمیتوانند به راحتی به داکتر مراجعه کنند و یا آن را با اعضای خانواده شان شریک سازند. این روند در میان همه زنان در اکثریت کشورهای جهان تقریبا یکسان است و از همین رو در سال ۲۰۱۴ یک سازمان بهداشتی در آلمان بنام «wash united» که در عرصه بهداشت زنان کار میکرد ۲۸ می آن سال را به عنوان روز جهانی بهداشت قاعدگی نامگذاری کرد و سازمان های زیادی مانند یونیسف برای آگاهی دهی از مسائل بهداشتی به زنان و دختران در این سالها اقدام کرده است.