زهرا جویا، کریس مک گریل، خداداد پولادی، انی کلی و تام لویت
اختصاصی: یک فعال حقوق زن اهل افغانستان ادعا میکند که در زندان طالبان بر او تجاوز صورت گرفته است. طالبان از عمل تجاوز فیلم گرفته و بعدا ویدیو را به او فرستاده و گفتهاند که اگر خاموشی اختیار نکند ویدیو را عمومی خواهند کرد.
رسانهی رخشانه و روزنامهی گاردین ویدیویی از یک زن معترض اهل افغانستان را مشاهده کردهاند که در زندان طالبان توسط مردان مسلح مورد تجاوز گروهی و شکنجه قرار گرفته است.
گزارشهایی مبنی بر اعمال خشونت جنسی نسبت به زنان و دختران که در بازداشتگاهها به سر میبرند منتشر شده است، اما این ویدیو اولین سند مستقیم از این جرایم است.
به گفته قربانی، این فیلمها توسط تلفن ضبط شده و بعداً به عنوان تهدید به او ارسال شده است که اگر برنامههای انتقادی خود را علیه رژیم طالبان ادامه دهد، ویدیو به اشتراک گذاشته میشود.
در فیلم ضبط شده که توسط رسانهی رخشانه و گاردین مشاهده شده، از زن جوانی در زندان فیلم گرفته میشود. به او گفته میشود لباسهایش را در بیاورد و سپس توسط دو مرد چندین بار مورد تجاوز قرار میگیرد.
در ویدیویی که توسط یکی از مردان مسلح با تلفن ضبط شده است، زن سعی میکند صورت خود را با دستانش بپوشاند، اما یکی از مردان زن را میزند و او را مجبور میکند که به دوربین نگاه کند.
در یک بخشی از ویدیو به او میگویند: «در تمام این سالها امریکاییها با شما خوابیدند و اکنون نوبت ماست.»
این زن گفته است که به اتهام شرکت در یک اعتراض عمومی علیه طالبان بازداشت شده بود و در حین نگهداری در زندان از سوی افراد طالبان مورد تجاوز قرار گرفته است.
او بعد از آن بازداشت از افغانستان فرار کرد اما پس از خروج از افغانستان نیز به اعتراض علیه طالبان ادامه داده بود که پس از آن، ویدیو به او ارسال شد و به او گفته شد که اگر به انتقادات خود علیه رژیم {طالبان} ادامه دهد، ویدیو به خانواده او ارسال و در رسانههای اجتماعی منتشر خواهد شد.
او گفت: «گفتند اگر ادامه دهی و هر چیز بدی علیه امارت اسلامی بگویی، ویدیوات را منتشر خواهیم کرد.» او باور دارد که این ویدیو عمدا ضبط شده تا از آن برای ساکت کردن و تحت فشار بیشتر قرار دادن او استفاده شود.
این افراد مسلح این زن قربانی را به صورت برهنه ایستاد کرده در حالی که چهرهی او دیده میشود از او ویدیو میگیرند.
این خانم در حین تجاوز، لتوکوب میشود و مورد خشونت کلامی قرار میگیرد.
هفته گذشته، روزنامهی گاردین گزارش دختران نوجوان و زنان جوانی را منتشر کرد که گفته بودند پس از بازداشت به اتهام «بدحجابی» مورد آزار و اذیت جنسی و لتوکوب قرار گرفته بودند.
در یک مورد، جسد یک زن چند هفته پس از بازداشتاش توسط نیروهای طالبان در جوی آبی پیدا شد و یک منبع نزدیک به خانواده او گفت که او قبل از مرگ مورد آزار جنسی قرار گرفته بود.
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور افغانستان اخیراً گزارش داده است که به نظر میرسد زنان در بازداشتگاهها با خشونت جنسی مواجه هستند.
از زمانی که طالبان در ماه آگست ۲۰۲۱ قدرت را به دست گرفتند، گروههای حقوق بشر آنچه را که بر ۱۴ میلیون زن و دختر افغانستان اعمال میشود و آنها را از تقریبا همهی بخشهای زندگی عمومی حذف کردهاند را «آپارتاید جنسیتی» نامیدهاند.
زنان و دختران از حضور در مکاتب متوسطه، تقریباً از هر نوع شغل پرداختی، از قدم زدن در پارکهای عمومی، رفتن به باشگاههای ورزشی یا آرایشگاه منع شدهاند و به آنها گفته شده تا پوشش سختگیرانه را مراعات کنند.
طالبان همچنین از برقراری مجدد شلاق و سنگسار زنان به جرم «زنا» خبر دادهاند.
روزنامه گاردین و رسانهی رخشانه با چندین زن فعال و معترض دیگر گفتوگو کردند که ادعا دارند که پس از بازداشت به خاطر دادخواهی برای حقوق زنان، شکنجه و لتوکوب شدهاند.
ظریفه یعقوبی، ۳۰ ساله، میگوید که در نوامبر ۲۰۲۲ به دلیل تلاش برای برگزاری یک حرکت اعتراضی بازداشت و به مدت ۴۱ روز زندانی شد.
به گفتهی ظریفه از او اعتراف اجباری گرفته شده بود که او پول از خارجیها دریافت کرده تا در برابر حکومت طالبان اعتراض کند.
پروانه نجرابی، ۲۳ ساله میگوید که پس از بازداشت توسط نیروهای طالبان در اوایل سال ۲۰۲۲ در به دلیل اعتراض در مورد حقوق زنان، بازداشت و مورد مورد لتوکوب و شوک برقی قرار گرفته است.
او میگوید که یک ماه را در سلول انفرادی گذرانده و نامهای به او نشان داده شده است که در آن دستور سنگسار او را صادر کردهاند. او میگوید: «من میشنیدم که میگفتند، او باید کشته شود».
او پس از اعتراف اجباری آزاد شد و از افغانستان فرار کرد و اکنون در تبعید زندگی میکند.
با وجود خطرات بزرگی که برای امنیتشان وجود دارد، زنان در داخل افغانستان همچنان اعتراضات عمومی را برگزار و نظام طالبان را به چالش میکشانند. رسانهی رخشانه حداقل ۲۲۱ عمل اعتراضی توسط زنان و دختران در طی دو سال گذشته را ثبت کرده است.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، ادعای تجاوز جنسی گسترده علیه زنان در زندانهای این گروه را رد کرد.
هدر بار، معاون بخش حقوق زنان در دیدبان حقوق بشر گفته است که طالبان با معافیت کامل در مقابل شکنجه، به ویژه در پشت دیوارهای زندان به اعمال خود ادامه میدهند.
هدربار گفت: «طالبان آگاه هستند که تجاوز جنسی از نظر اجتماعی چهقدر شرمآور است و چقدر برای قربانیان خشونت جنسی دشوار است و معمولاً غیرممکن است تا تجربه تجاوز بر خود را بازگو کنند یا این که به خانوادههایشان یا به دیگران بگویند زیرا مساله ناموسی است.»
در اوایل این هفته، مقامات طالبان در نشستی ویژه درباره افغانستان به میزبانی سازمان ملل در دوحه شرکت کردند تا در مورد آیندهی این کشور گفتوگو کنند. هیچ زن افغان در این نشست حضور نداشت و موضوع حقوق زنان در اجندای برنامه نبود.
یادداشت: این گزارش در همکاری با روزنامهی گاردین منتشر شده است.