در آستانهی روز جهانی محو خشونت علیه زنان، شبکهی مشارکت سیاسی زنان افغانستان بر ضرورت توجه جهانی به حقوق زنان و دختران افغانستان تأکید کرد.
رخشانه: اعضای این شبکه امروز (شنبه، ۳ قوس) در اعلامیهای وضعیت حقوقی و اجتماعی زنان افغانستان، به ویژه پس از تسلط طالبان در آگست ۲۰۲۱ را بحرانی توصیف کرده است.
بر اساس اعلامیه، طالبان در اقدامی نگرانکننده، مکاتب و دانشگاهها را بهروی دختران بسته و آنها را از آموزش محروم کردهاند.
اعلامیه گفته که این اقدام نه تنها آیندهی آموزشی و تحصیلی دختران افغانستان را به خطر انداخته، بلکه به تحکیم نظام مردسالارانه و محدودتر شدن جایگاه اجتماعی زنان کمک کرده است.
در این اعلامیه همچنین آمده است که زنان افغانستان از بسیاری از مشاغل رسمی و عمومی محروم شدهاند و این محدودیتها باعث شده که آنها نه تنها استقلال اقتصادی خود را از دست بدهند بلکه به شدت با فقر و ناامنی مواجه شدهاند.
اعلامیه با استناد به گزارشهای نهادهای حقوق بشری گفته که بسیاری از زنان افغانستان بهدلیل نداشتن فرصتهای شغلی و اقتصادی، در معرض خشونتهای خانگی قرار گرفتهاند و برای حفظ امنیت خود، هیچگونه حمایت قانونی یا اجتماعی دریافت نمیکنند.
اعلامیه افزوده است که آمار خودکشی در میان زنان و دختران افغانستان نیز بهطور نگرانکنندهای افزایش یافته که بازتابی از شرایط روانی بحرانی و فقدان حمایتهای روانشناختی و اجتماعی بوده که به شدت نیازمند توجه جهانی است.
شبکه مشارکت سیاسی زنان افغانستان بر اهمیت ایجاد بستری مناسب برای حمایت از زنان در برابر خشونتها و بیعدالتیها تأکید کرده و خواستار اقدام فوری جامعهی جهانی برای رفع این مشکلات شده است.
روز (۲۵ نوامبر) از سوی سازمان ملل متحد بهعنوان روز جهانی محو خشونت علیه زنان بهرسمیت شناخته شده و کارزار ۱۶ روزهی مبارزه با خشونت علیه زنان همهساله از همین روز آغاز میشود و تا ۱۰ دسامبر، روز جهانی حقوق بشر، ادامه دارد.