سازمان گزارشگران بدون مرز، با نشر گزارش تازهای اعلام کرده است که با قدرتیابی طالبان پس از ۲۴ اسد، همزمان با کاهش فعالیت رسانهها، ۸۴ درصد زنان خبرنگار، وظایف خود را از دست دادهاند.
رخشانه: در گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز که امروز (سهشنبه، ۳۰ قوس) منتشر شده، گفته شده است که پس قدربتیابی طالبان، وضعیت رسانهای در افغانستان با تغییرات عمیقی مواجه شده است.
این گزارش که با همکاری انجمن ژورنالیستان آزاد افغانستان تهیه شده، آمده است: «از ۵۴۳ رسانه فعال که پیش از ۲۴ اسد شمارش شدهاند، تنها ۳۱۲ [رسانه] در اوایل ماه قوس مشغول به کار هستند. اینگونه در فاصله سه ماه ۴۳ درصد رسانههای افغانستان از کار باز ماندهاند.»
گزارش افزوده است که تعطیل شدن و کم شدن فعالیت رسانهها، تاثیری مهمی بر کار زنان خبرنگار در رسانهها گذاشته است. از ۱۰۷۹۰ کارمند رسانهای، ۸۲۹۰ مرد و ۲۴۹۰ زن تا پیش از تشدید جنگ و به ویژه پس از۲۴ اسد، تنها ۴۳۶۰ تن (به هنگام تهیه این گزارش تحقیقی ۲۴ عقرب – ۱۷ قوس) در رسانهها کار میکنند.
در گزارش آمده است، از مجموع کسانی که فعلا در رسانهها کار میکند، ۳۹۵۰ تن آنها مرد و ۴۱۰ تن آنها زنان هستند که بر این اساس میتوان گفت از هر پنج کارمند زن ۴ تن یعنی ۸۴ درصد از هر دو کارمند مرد یک تن، یعنی حدود ۵۱ درصد، کارهای خود را از دست دادهاند.
در این گزارش همچنان آمده است از مجموع ۳۴ ولایت، در ۱۵ ولایت کشور، هیچ خبرنگار زن فعالیت ندارد.
گزارش افزوده است که تا پیش از حکومت طالبان، دهها رسانه در ولایتهای کشور فعالیت داشتند که اکنون شماری از آنها مسدود شده، از جمله در ولایت کابل، ۵۰ درصد رسانهها از فعالیت بازمانده است.
سازمان گزارشگران بدون مرز میگوید که رسانههای افغانستان با فشارهایی از سوی حکومت طالبان مواجه است.
در این گزارش با یادآوری از مقرره ۱۱ مادهای طالبان در قبال رسانهها که به تاریخ ۲۸ سنبله منتشر شد و مقررهی اداره امر به معروف طالبان، وضعیت رسانهها پیچیده خوانده شده است.
گزارش همچنان گفته است که در شماری از ولایتها، ادارهی اطلاعات و فرهنگ، رسانهها و گزارشگران را مکلف میسازند تا موضوع گزارش را پیش از نشر با آنها شریک سازند.
رضا معینی، مسوول دفتر ایران و افغانستان سامان گزارشگران بدون مرز گفته است: «نیاز فوری است که از تعطیل شدن زنجیرهای رسانهها در افغانستان پیشگیری شود و به جای آن احترام و آزادی رسانهها به اولویت حکومت [طالبان] تبدیل شود.»
در گزارش به نقل از ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان نوشته شده است: «[طالبان ] از آزادی رسانهها در چوکات تعریف شده حمایت میکنند و نخست رسانهها باید منافع علیای کشور را رعایت و سپس به ارزشهای اسلامی پایبند باشند و توهن به اشخاص نکنند.»
با این حال، به تاریخ ۲۱ قوس، کمیته مصوونیت خبرنگاران با نشر گزارشی اعلام کرده است که گروه طالبان در ولایتهای بلخ، جوزجان و تخار نشر صدای زنان و موسیقی را از سوی رسانهها ممنوع کرده است.