هدر بار، مسوول بخش زنان در دیدبان حقوق بشر میگوید که زنان و دختران افغانستان سزاوار روزی هستند که در دادگاه علیه طالبان حضور داشته باشند.
رخشانه: ویبسایت دیدبان حقوق بشر به نقل از خانم بار، امروز(چهارشنبه، ۱۱ دلو) این موضوع را مطرح کرده و گفته است که دیوان بینالمللی کیفری[ICJ] که در لاهه مسقر است، میتواند نقش مهمی ایفا کند.
خانم بار نوشته است که حمایت تنها یک دولت عضو کنوانسیون رفع اشکال تبعیض علیه زنان[CEDAW] میتواند این امر را تحقق کند.
به گفتهی بار، طالبان از زمان به دست گرفتن قدرت در افغانستان در آگست ٢٠٢١، سرکوب وحشیانهای را علیه زنان و دختران تحمیل کرده و حقوق آنها را در همهی جنبههای زندگی، از جمله حق تحصیل، کار، زندگی عاری از خشونت، دسترسی به خدمات صحی، مشارکت در اجتماع، آزادی حرکت و حتا قدم زدن در پارکها را نقض کرده است.
خانم بار گفته است که این سوءاستفادهها از سوی طالبان همچنان در حال تشدید است و نقض آشکار کنوانسیون رفع همهی اشکال تبعیض علیه زنان است که افغانستان در سال ٢٠٠٣ آن را تصویب کرد.
خانم بار گفته است که کنوانسیون رفع اشکال تبعیض علیه زنان به کشورهای طرف معاهده اجازه میدهد تا اختلافات خود را با سایر کشورها دربارهی«تفسیر یا تطبیق» کنوانسیون که با مذاکره یا داوری حل و فصل نشدند، به دادگاه بینالمللی کیفری ارجاع بدهند.
بار افزوده است که بسیاری از دولتها در سراسر جهان حملهی همهجانبهی طالبان به حقوق زنان و دختران در افغانستان را محکوم کردهاند.
وی همچنان گفته است، در حالی که دادگاه بینالمللی کیفری در حال تحقیق در مورد جنایات طالبان است، این دادگاه به دولتهایی که همبستگی خود را با زنان افغانستان ابراز کردهاند، راه عملی دیگری برای قرار دادن سوءاستفادههای این گروه زیر نظر قوهی قضایی ارایه میکند.
به باور خانم بار، این روشی است که در سایر پروندههای اخیر در سطح جهان از جمله میانمار و افریقای جنوبی نشان داده شده است و میتواند تاثیرات مثبتی در پی داشته باشد.