شركتكنندگان پنجمين نشست دو روزهی «روند ويانا براى يک افغانستان دموكراتیک» خواستار محاکمهی رهبران طالبان و رسیدگی به نقض گستردهی حقوق بشر در افغانستان شدند.
رخشانه: این اشتراککنندگان امروز (چهارشنبه،۱حوت) با انتشار اعلامیهای از نهادهای بينالمللى، از جمله دادگاه کيفری بینالمللی (ICC) و دادگاه بينالمللی عدالت (ICJ) خواستهاند که مسوولیت خود را در قبال محاكمهی رهبران طالبان و رسيدگى به نقض گستردهی حقوق بشر در افغانستان انجام دهند.
در اعلامیه آمده است که اشتراککنندگان این نشست دو روزه که متشكل از احزاب و گروههای سياسى، جنبشهای اعتراضی زنان، سازمانهای مدنى، نمایندگان رسانهها و شخصيتهای تأثيرگذار بوده؛ با هدف بررسى چالشهای موجود افغانستان و بازتاب مطالبات مشروع مردم افغانستان در شهر ويانا پایتخت اتریش گرد هم آمدهاند.
بر بنیاد اعلامیه، اشتراککنندگان این نشست پس از بررسیها، براى تحقق دموكراسى و حاكميت قانون در افغانستان، به تكميل و تصویب نقشه راه روند ويانا كه آيندهی این كشور را ترسيم میکند، پرداختهاند.
اشتراککنندگان این نشست گفتهاند که این نقشهی راه، رويكرد هماهنگ و استراتژيک را براى ايجاد آيندهی پايدار، دموكراتیک و فراگير در افغانستان ارایه میدهد.
چشمانداز سياسی، روابط بينالمللی [برای جلب حمايتهاى سياسى و اقتصادى] حقوق بشر، بهویژه حقوق زنان، كودكان، برداشتن گامهای جدى براى تامين عدالت و محاكمهی ناقضان حقوقبشر و چارچوب اقتصادی از جمله موارد مهم این نقشهی راه میباشد.
اشتراککنندگان این نشست اعلام کردهاند که یک كميسيون ملى متشكل از ۱۹ تن را ايجاد كردهاند تا مسوده نهایی و ديدگاه مشترک، طرح برونرفت از بحران و ساختارهاى سياسى جامع و متكى بر اعلاميههاى قبلى را ترتیب دهد.
آنان همچنین از نهادهاى مردمى افغانستان، كشورهاى همسايه و منطقه و تمامى نهادهاى بينالمللى و دولتهای حامی دموكراسى خواستهاند كه اصول طرحشدهی اين نقشه راه را بهعنوان مبناى اقدامات آینده براى كمک به مردم افغانستان بپذيرند و از آن حمايت کنند.
اشتراککنندگان این نشست گفتهاند که از مبارزات مشروع مردم افغانستان براى ايجاد يک نظام مردمسالار، مبارزه با تروريسم و دفاع از حقوق اساسیشان حمايت میكنند.
در اعلامیه آمده است که طالبان طی سهونیم سال گذشته، همچنان به سياستها و اقدامات سرکوبگرانه و نقض سيستماتیک حقوقبشر متوسل شدهاند.
آنان همچنین از اجراى سياست آپارتايد جنسيتى عليه زنان و دختران، کوچهای اجبارى و نسلکشی، توسل به جنايات جنگى و جنايت عليه بشريت، سلب حقوق اساسى مردم، پناه دادن به گروههای تروریستی، بازداشت، شكنجه و كشتار سيستماتیک نيروهاى پيشين دفاعى و امنيتى، افزايش توليد و قاچاق موادمخدر و جرايم سازمانيافته كه امنيت و ثبات منطقه را تهديد میکند، ابراز نگرانی کردهاند.
اشتراککنندگان این نشست، بر ايجاد يک نظام قانونى، باثبات، پاسخگو و مردمى مبتنى بر ارزشهای اسلامی و حاكميت قانون كه حقوق و آزادیهای اساسى شهروندان را تضمين كند، تاکید کردهاند.
آنان همچنین بر ضرورت بازنگری در رويكردهاى منطقهاى و بينالمللی براى حل بحران افغانستان بهطور جمعى و فورى تاکید کردهاند.
اشتراککنندگان نشست ويانا گفتهاند که مبارزه و ايستادگى مردم افغانستان در مقابله با گروه طالبان بايد در سطح جهانى به رسميت شناخته شود.
آنان گفتهاند که جامعه بینالمللی بايد رويكردى هدفمند و عملى براى ايجاد يک مسير جديد براى افغانستان اتخاذ کرده و با یک راهحل جمعى و پايدار، در ايجاد شرايط براى تامين صلح، عدالت و رفاه براى مردم افغانستان كمک کرده و در ايجاد يک حكومت عبوری آنان را يارى برساند.
اشتراککنندگان نشست ویانا خواستار بهرسمیت شناسی نقشهی راه تدوينشده برای افغانستان دموكراتيک شده و متعهد به حمايت از مردم افغانستان براى تامين دموكراسى، عدالت و آزادى و خوانش اعتدالى از دين شدهاند.
آنان از گروه هاى سياسى، احزاب و جريانها خواستهاند با پيوستن به كميسيون ملى روند ويانا، براى ايجاد یک اجماع بزرگ و دريافت یک راهحل معقول و برونرفت از بحران، با این روند يكجا شوند.