شماری از زنان افغانستان در نشستی در اسپانیا خواستار اقدام فوری جامعهی جهانی برای مقابله با بحران حقوق زنان در کشور شده و فراخوان برای تامین حقوق زنان دادند.
رخشانه: نشست یک روزه که از سوی نهاد «زنان برای افغانستان» در شهر مادرید، پایتخت کشور اسپانیا برگزار شد، با صدور قطعنامهای به پایان رسید.
در قطعنامهی پایانی این نشست به حذف سیستماتیک زنان از جامعه توسط طالبان، پس از بازگشت این گروه به قدرت اشاره شده است.
نویسندگان قطعنامه خواهان پایان دادن به این روند و به رسمیت شناختن «آپارتاید جنسیتی» بهعنوان «جنایت علیه بشریت» شدند.
فراخوان برای تقویت جنبشهای زنان در افغانستان و ایجاد فضایی برای مشارکت عادلانه، محاکمه رهبران طالبان در دادگاههای بینالمللی ICC و ICJ و مستندسازی جنایات علیه حقوق بشر، به رسمیتشناسی سرکوب سیستماتیک زنان از سوی طالبان بهعنوان آپارتاید جنسیتی در قوانین بینالمللی، تضمین شفافیت و حمایت از زنان در مدیریت کمکهای بشردوستانه و ایجاد فرصتهای شغلی برای زنان و مشارکت معنادار زنان در تمام فرآیندهای مرتبط با آینده افغانستان، از جمله در مذاکرات بینالمللی با گروه طالبان، از خواستهای عمده و کلیدی زنان اشتراک کننده در این نشست است.
در قطعنامه آمده که حضور زنان در تمامی فرایندهای بینالمللی مربوط به افغانستان، از جمله مذاکرات دوحه و نشستهای سازمان ملل، باید تضمین شود.
اعضای این نشست همچنین خواستار پاسخگو ساختن طالبان برای نقض حقوق بشر و جنایات علیه بشریت شدند.
آنها از نهادهای بینالمللی خواستند تا از ابزارهای حقوقی مانند محکمهی جزایی بینالمللی برای محاکمهی رهبران این گروه استفاده کنند و با اقدامات قاطع مانع ادامهی سرکوب و حذف زنان شوند.
قطعنامهی نشست مادرید بر ضرورت حمایت اقتصادی از زنان افغانستان نیز تأکید کرده و افزوده که تقویت سواد دیجیتال، ارائهی بورسیههای تحصیلی و سرمایهگذاری در کسبوکارهای متعلق به زنان از جمله اقداماتی است که میتواند تابآوری اقتصادی آنان را افزایش دهد و آنها را برای مشارکت در اقتصاد دیجیتال جهانی آماده کند.
این اعلامیه همچنین از جامعهی جهانی خواسته تا مشروعیت طالبان را رد کرده و از ایجاد فرایندهای موازی و مستقل به رهبری زنان حمایت کند.
زنان حاضر در این نشست اعلام کردند که بدون اقدام فوری جهانی، افغانستان در آستانهی بیثباتی کامل قرار خواهد گرفت.
آنها از تمامی مردم افغانستان، بهویژه مردان همسو، خواستند تا در تدوین منشور سیاسی برای آیندهی کشور، گفتگوهای معناداری را با گروههای متنوع زنان آغاز کنند.
اعضای این نشست تأکید کردند که لحظهی کنونی فرصتی حیاتی برای حمایت جهانی از زنان افغانستان است.
آنها از جامعهی جهانی خواستند تا با پذیرش اهداف اعلامیهی نشستهای تیرانا در تابستان امسال و نشست اسپانیا، گامهای عملی برای تضمین عدالت، برابری و صلح پایدار بردارد.
این نشست در ادامهی اولین نشست زنان افغانستان در شهر تیرانا، پایتخت کشور آلبانیا برگزار شده است.