سازمان عفوبینالملل خواستار بهرسمیت شناسی آپارتاید جنیستی به عنوان جنایت علیه بشریت شده و گفته است که تلاشها برای مبارزه با رژیمهای که ظلم سیستماتیک را برمبنای جنسیت نهادینه میسازند، حمایت شود.
رخشانه: اگنس کالامار، دبیر کل سازمان عفو بینالملل امروز(دوشنبه، ۲۸ جوزا) در یک بیانیهای گفته است که آپارتاید جنسیتی به عنوان جنایت علیه بشریت باید در قوانین بینالملل بهرسمیت شناخته شود.
خانم کالامار گفته است: «جامعه بینالمللی نتوانسته است به اندازه کافی سلطه و ستم نهادینه شده و سیستماتیک بر زنان، دختران و دگرباشان جنسی را بهرسمیت بشناسد و به آن رسیدگی کند. ما خواهان بهرسمیت شناختن آپارتاید جنسیتی تحت قوانین بینالمللی هستیم تا شکاف بزرگی در چارچوب حقوقی جهانی ما پر شود.»
خانم کالامار گفت: «هیچ کس نباید اجازه داشته باشد به دلیل جنسیت افراد، حقوق آنها را نقض کند، جدا بسازد یا مجبور به سکوت کند یا به حاشیه براند.»
در بیانیهی خانم کالامار آمده است که زنان و دختران نسل به نسل در سراسر جهان در معرض خشونت، سلطه و سرکوب نهادینه و سیستماتیک قرار گرفتهاند. تعداد بی شماری کشته شدهاند و تعداد بیشتری از آنها در زندگی روزمره خود از کرامت، آزادی و برابری محروم شدهاند.
او افزود: «واقعا شرمآور است که جهان هنوزهم نتوانسته است ظلم و سلطه سیستماتیک بر اساس جنسیت را به عنوان یک جنایت تحت قوانین بینالمللی را بهرسمیت بشناسد و به آن واکنش شدید نشان دهد.»
خانم کامالار در بیانیهی خود از زنان افغانستان و ایران به عنوان پیشگامان شجاع یاد کرده و گفته است که به فراخوان آنان در راستای بهرسمیت شناسی آپارتاید جنیستی در قوانین بینالملل میپیوندد.
او گفته که دولتها باید به این فراخوان توجه کنند تا عاملان این ظلم نهادینه شده تحت تحقیق و تعقیب قرار بگیرند و مجازات لازم برای این جرم تعیین شود.
در بیانیه آمده است که سازمان عفو بینالملل از بهرسمیت شناسی قانونی که در آن آپارتاید جنسیتی به عنوان یک جرم به رسمیت شناخته شود، حمایت میکند.
اگنس کالامار گفت: «جهان بالاخره باید آپارتاید جنسیتی را تحت قوانین بینالمللی بهرسمیت بشناسد تا سپر قانون را به طور کامل به زنان، دختران و افراد LGBTQI بسط دهد و از تلاشها برای ریشهکن کردن این جنایت شنیع، هر کجا که رخ دهد، حمایت کند.»
این در حالی است که چند روز ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل برای افغانستان با نشر گزارش تازهای خواستار جرمانگاری آپارتاید جنسیتی در قوانین بینالملل شده بود.
آقای بنت گفته بود که تبعیض سیستماتیک علیه زنان و دختران توسط طالبان نهادینه شده است که شامل نقض سیستماتیک حقوق اساسی از طریق فرمانها، احکام و دستورات تطبیق میشود که این امر به شدت حقوق بشر و قوانین بینالمللی را نقض میکند.