ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل برای افغانستان با نشر گزارش تازهای خواستار جرمانگاری آپارتاید جنسیتی در قوانین بینالملل شده است.
رخشانه: در گزارش آقای بنت که امروز (چهارشنه،۲۳ جوزا) منتشر شده، آمده است که تبعیض سیستماتیک علیه زنان و دختران توسط طالبان نهادی شده است که شامل نقض سیستماتیک حقوق اساسی از طریق فرمانها، احکام و دستورات تطبیق میشود که این امر به شدت حقوق بشر و قوانین بینالمللی را نقض میکند.
در گزارش آقای بنت آمده است که زنان افغان با شدیدترین اشکال تبعیض جنسیتی مواجه هستند که شامل ممنوعیت تحصیلات متوسطه و عالی، محدودیتهای اشتغال، ازدواجهای اجباری و خشونت خانگی است. آقای بنت گفته است که این حجمی از خشونت و تبعیض علیه زنان به منزلهی آزار و اذیت جنسیتی و چارچوب نهادی آپارتاید جنسیتی است.
در گزارش آمده است: «سیستم نهادینه شدهی سلطه و سرکوب زنان و دختران در افغانستان توسط طالبان باید محرک بحث تدوین جنایت آپارتاید جنسیتی باشد، همانطور که سلطه و ستم سیستماتیک بر سیاهان و افراد غیرسفیدپوست در افریقای جنوبی فعالان و دولتها را واداشت تا جنایت آپارتاید را بهوجود بیاورند و به پایان دادن آن کمک کرد.»
گزارشگر ویژهی سازمان ملل برای افغانستان صریحآ خواستار تعدیل تعریف آپارتاید جنسیتی در کنوانسیون رم شده و گفته است که آپارتاید جنسیتی باید در این کنوانسیون بهعنوان «اقدامات غیرانسانی که در چارچوب یک رژیم نهادینه شده و ظلم و سلطهی سیستماتیک یک گروه جنسیتی بر هر گروه یا گروههای جنسیتی دیگر و با هدف حفظ آن رژیم انجام شده است» تعریف شود.
به باور آقای بنت مفهوم آپارتاید جنسیتی میتواند بهعنوان یک ابزار بسیج، از جمله در مورد ریشهیابی معیارهای تعامل دولتها با طالبان و بهعنوان یک عامل بازدارنده در برابر عادیسازی روابط با این گروه استفاده شود.
در گزارش ۲۱ صفحهیی آقای بنت همچنان در رابطه به حذف زنان از زندگی عمومی سیاسی و اقتصادی اشاره شده و گفته شده که کنار گذاشتن زنان از زندگی عمومی سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی باعث کاهش سریع استقلالیت و توانمندی زنان شده و فقر و وابستگی به خویشاوندان مرد را تشدید میکند و شرایط اقتصادی-اجتماعی را بدتر میکند.
آقای بنت خواستار ایجاد مکانیزمهای روشن در راستای تعامل با طالبان در سطح بینالملل شده که در آن معیارها و ارزشهای حقوقی بشری باید در نظر گرفته شود و مشارکت معنادار زنان افغانستان در فرآیندهای سیاسی نیز مورد توجه قرار گیرد.
این در حالی است که دو روز قبل بخش زنان سازمان ملل در گزارش تازهی آنچه زنان افغانستان زیر حاکمیت گروه طالبان تجربه میکنند را «ظلم بیسابقه» خوانده و خواستار اقدام فوری جهان برای پایان دادن به این ظلم علیه زنان افغانستان شده است.
طالبان در حدود سه سال حاکمیت خود در افغانستان بیشتر از ۷۰ فرمان مشخص برای وضع محدودیت علیه زنان، صادر کردهاند.