نصیراحمد اندیشه، نمایندهی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد در جینوا میگوید که مبارزات جنبشهای زنان علیه طالبان در تاریخ افغانستان بیپیشینه است.
رخشانه: آقای اندیشه امروز(دوشنبه، ۱۴ حوت) در حاشیهی سومین نشست«مرکز ملی دیالوگ و ترقی جینوا» در شهر انتالیای ترکیه، در صحبت با رسانهی رخشانه این اظهارات را مطرح کرده است.
اندیشه هدف اصلی این نشست را ایجاد یک گفتمان در میان مردم افغانستان عنوان کرده، افزود که بخش بزرگی از نیروی جامعهی مدنی در بیرون از کشور بهسر میبرند و آنعده که هنوز هم در افغانستان هستند، هیچ صدایی ندارند و تلاش ما این است که نیروی بیرون را با داخل وصل کنیم. او امیدوار است که این گفتمان به یک روند مهم برای جامعهی مدنی و نیروهای سیاسی جوان تبدیل شود.
آقای اندیشه میگوید که حقوق اساسی مردم افغانستان بهصورت کل و حقوق زنان بهصورت خاص از موضوعات اساسی مورد بحث در این گفتمان است.
اندیشه نقش زنان در همهی عرصهها در افغانستان را مهم و حیاتی خوانده و گفته است که وقتی نقش زنان در جامعه به صفر برسد، انکشاف پایدار امکانپذیر نیست و مشروعیت نظام زیر سوال میرود و افغانستان به سوی«آپارتاید جنسیتی» سوق داده میشود.
او تاکید میکند: «باید یک دادخواهی مردمی شکل بگیرد. درست است که مسایل حقوق بشر و شورا وجود دارد؛ اما با هر بحرانیکه از راه میرسد، بحران گذشته فراموش میشود.»
او میگوید که ما باید حقوق بشر بهویژه حقوق زنان را تنها به مکتب رفتن و یا نرفتن چند دختر خلاصه نکنیم و باید آن در ابعاد مختلف بررسی کنیم؛ بحث چند بعدی حقوق زن و حقوق بشر در اینجا مطرح است.
اندیشه در مورد«آپارتاید جنسیتی» در افغانستان میگوید که این یک درد بزرگی برای همهی زنان افغانستان است و ابتدا باید«جرمانگاری» شود تا توجه جهان به افغانستان جلب شود، چون برخی از کشورهای جهان میخواهند که این مساله را «سادهانگاری» کنند و طوری نشان بدهند که آنچه در افغانستان جریان دارد، از فرهنگ مردم این کشور منشاء گرفته است.
به باور اندیشه، اگر بتوانیم این مساله را«جرمانگاری» کنیم، طالبان متوجه میشوند که این مسالهی سادهای نیست و جامعهی جهانی هم باید به این نتیجه برسند که طالبان بدیل حکومت در افغانستان نیستند.
از سویی هم، عالیه ایلماز، یکی از برگزارکنندگان این نشست نیز به رسانهی رخشانه میگوید که در نشست امروز سه موضوع اساسی از جمله قانون اساسی، اقتصاد و حقوق بشر و حقوق زنان در افغانستان مورد بحث قرار میگیرد.
این نشست از سوی مرکز ملی دیالوگ و ترقی جینوا در شهر انتالیای ترکیه برگزار شده است و دو روز را در بر خواهد داشت.
خانم ایلماز میگوید که ۹۰ چهرهی مدنی و اکادمیک در این نشست دور هم آمدهاند. او در مورد اشتراک نمایندگان طالبان در این نشست پاسخ واضحی نداده؛ اما بهگفته یک منبع که در این نشست حضور دارد، سه نفر بهنمایندگی از جامعهی مدنی از کابل در این نشست حضور یافتهاند.