کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان میگوید که کسبوکارهای تحت مدیریت زنان در افغانستان، به دلیل افزایش محدودیتها بر حقوق زنان از سوی طالبان، در حال نابودی است.
رخشانه: این نهاد روز گذشته(دوشنبه، ۷ حمل) گزارشی از وضعیت کسبوکار زنان تجارتپیشه در ولایت هرات نشر کرده و گفته که وضع محدودیتها بر زنان، باعث اُفت اقتصادی خانوادهها و جامعه شده است.
گزارش به نقل از یک زن عودتکننده با اسم مستعار سحر که مادر دو فرزند است و یک فروشگاه لباس نیز دارد، آورده است: «اینجا رفتوآمد مراجعین بسیار زیاد بود. از زمان ممنوعیت کار زنان در موسسات غیر دولتی، منزل دوم بسته شده و ما مشتریان زیادی را از دست دادیم.»
سحر در این گزارش گفته که در حال حاضر درآمد ما بسیار زیاد کاهش یافته و حتا میتوانیم بگوییم که ما ۵۰ درصد کاهش درآمد داریم.
گزارش گفته که طالبان به تدریج مقررات بیشتری را برای هدف قرار دادن حقوق زنان و دختران وضع کردند.
گزارش آورده است که علاوه بر بسته ماندن مکاتب، دانشگاهها و مراکز آموزشی بهروی دختران، احکام دیگری برای ممنوعیت زنان از سفرهای طولانی در وسایل نقلیهی عمومی، بدون همراه مرد و ممنوعیت حضور آنها در پارکها و سالونهای ورزشی وضع شد.
طالبان بر این هم اکتفا نکردند و در اواخر ماه دسامبر ۲۰۲۲، طی فرمانی زنان را از کانهادهای غیر دولتی داخلی و خارجی منع کردند و این موانع به کسبوکارهاییکه همهی امور آن توسط زنان اداره میشد، به شدت آسیب زده است.
گزارش آورده که صاحبان کسبوکار تنها نیستند که تأثیرات اقتصادی محدودیت ها را بر زنان احساس میکنند.
سازمان بینالمللی کار(ILO) اخیراً تخمین زده است که اشتغال زنان در افغانستان از زمانیکه طالبان به قدرت رسیدهاند، یک چهارم کاهش یافته است. همچنان، این آژانس یادآور شده که تولید ناخالص داخلی افغانستان نیز در دو سال گذشته بین ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش یافته است.
کیمساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان گفته است که این زنان تلاش میکنند امیدوار باقی بمانند؛ اما برخی از دانشآموزان و دانشجویان میگویند که اگر اوضاع به زودی تغییر نکند، خانوادههایشان افغانستان را ترک خواهند کرد.