کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل متحد با نشر یک اعلامیهای مطبوعاتی اعلام کرده است که این نهاد نگران سلامت و امنیت شش نفر ناپدید شده در کابل است.
رخشانه: راوینا شمداسانی، سخنگوی کمیساریای حقوق بشر سازمان متحد(سهشنبه، ۱۲دلو) با نشر یک اعلامیه گفته است: «ما از ادامه ناپدید شدن شش نفر که دو هفته پیش در کابل در ارتباط به اعتراضات اخیر حقوق زنان ربوده شده بودند، بسیار نگران هستیم. ما به شدت نگران سلامت و امنیت آنها هستیم.»
در اعلامیه آمده است: «فقدان اطلاعات روشن در مورد موقعیت و رفاه این افراد و افراد دیگر، فضای ترس و عدم اطمینان را تداوم میبخشد.»
این نهاد از گروه طالبان خواسته است که نتایح تحقیقات خود را در مورد ربودن و ناپدید شدن این فعالان زن و بستگان شان به طور علنی گزارش کنند و تمام اقدامات ممکن را برای اطمینان از آزادی بیخطر و فوری آنها انجام داده و مسوولان را مورد بازخواست قرار دهند.
در اعلامیه آمده است که اوایل شب ۱۹ جنوری، پروانه ابراهیمخیل همراه با همسر خواهرش از شهر و تمنا پریانی با سه خواهرش از خانهشان برده شدند و که تاکنون هیچ اطلاعات تایید شدهای از محل نگهداری آنها در دست نیست.
این نهاد سازمان ملل گفته است که پروانه ابراهیمخیل و تمناپریانی به تاریخ ۱۶ جنوری در یک تظاهرات خیابانی مسالمتآمیز برای احترام و دفاع از حقوق بشر، شرکت کرده بودند.
در اعلامیه آمده است که از آن زمان، گزارشهایی از بازرسی خانههای زنان دیگر که در تظاهرات شرکت داشتند، نیز منتشر شده است.
کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل گفته است که این نهاد ادعاهای معتبری در مورد نقض« فاحش حقوق بشر» دریافت کرده که به نظر میرسد، کنترل بر مخالفتها، تشدید میشود.
در اعلامیه آمده است: «این گزارشها همچنین آنچه را که به نظر میرسد الگویی از دستگیریها و بازداشتهای خودسرانه و همچنین شکنجه و بدرفتاری با فعالان جامعه مدنی، روزنامهنگاران و کارمندان رسانهها و کارمندان سابق دولت و نیروهای امنیتی در افغانستان است، مورد توجه قرار داده است. ما همچنین همچنان ادعاهای معتبری در مورد سایر موارد نقض فاحش حقوق بشر دریافت می کنیم. به نظر میرسد کنترل بر مخالفتها تشدید میشود.»
کمیساریای حقوق بشر سازمان ملل متحد گفته است که افراد مسوول آدمرباییها و دستگیرهای خودسرانه باید مطابق با قوانین بینالمللی حقوق بشر، پاسخگو باشند. در اعلامیه آمده است همه کسانی که خودسرانه بازداشت میشوند، باید سریعا آزاد شوند.
این نهاد گفته است: «ما همچنین از رهبری طالبان میخواهیم که پیامهای روشنی را به گروههای خود بفرستد که نباید علیه افرادی که تظاهرات مسالمتآمیز دارند و از حقوق خود برای آزادی بیان و اجتماعات مسالمتآمیز استفاده میکنند، انتقامجویی شود.»
این در حالی است که دفتر معاونیت سازمان ملل متحد در کابل( یوناما) نیز از گروه طالبان خواسته است محل نگهداری زنان فعال که ناپدید هستند را روشن بسازند.
دو هفته قبل تمنا زریاب پریانی با سه خواهرش و پروانه ابراهیمخیل، شب هنگام از سوی گروه طالبان بازداشت شده و در جای نامعلومی انتقال داده شدند.
گروه طالبان بازداشت این زنان فعال را رد کردهاند. این دو زن در تظاهراتهای اخیر زنان در کابل نیز اشتراک کرده بودند.
ذبیحالله مجاهدی، سخنگوی گروه طالبان در مصاحبه با خبرگزاری فرانسه در واکنش به ناپدید شدن دو فعال حقوق زن در کابل گفته که این گروه حق دارد تا مخالفان خود از جمله زنانی که همواره «بدون مجوز» تظاهرات میکنند را بازداشت و زندانی کند.