دفتر معاونیت سازمان ملل متحد در افغانستان(یوناما) با نشر گزارشی در مورد حقوق بشر در افغانستان از زمان تسلط طالبان بر این کشور، اعلام کرده است که در ده ماه از حاکمیت طالبان در افغانستان ۲هزار و ۱۰۶ نفر کشته و زخمی شدند.
رخشانه: این گزارش که امروز(چهارشنبه، ۲۹سرطان) منتشر شده، در مورد قتلهای غیرقانونی، شکنجه و بدرفتاری، بازداشتهای خودسرانه، حقوق زنان و دختران در افغانستان، آزادیهای اساسی و وضعیت محلهای بازداشت خلاصه شده است.
در گزارش یوناما آمده است که با وجود کاهش کلی و قابل توجه خشونتهای مسلحانه، بین اواسط ماه آگست ۲۰۲۱ تا اواسط جون سال روان میلادی، ۲۱۰۶ تلفات غیرنظامی که شامل ۷۰۰ کشته و ۱۴۰۶ زخمی است، ثبت شده است. در این گزارش مشخص نشده است که چه تعدادی از این افراد زنان، کودکان و چند نفر مردان هستند.
در گزارش آمده است که اکثر تلفات غیرنظامیان به حملات هدفمند گروه مسلح داعش علیه اقلیتهای قومی و مذهبی، نسبت داده شده است.
در گزارش یوناما آمده است که به رغم عفو عمومی گروه طالبان، حداقل ۱۶۰ قتل غیر قانونی مقامات دولتی و امنیتی حکومت پیشین از سوی افراد طالبان به ثبت رسیده است.
این نهاد اعلام کرده است که طالبان به قتلهای غیرقانونی، مجازاتهای ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز افراد، متهم است و باید این موارد بررسی و عاملان آن پاسخگو قرار داده شده و از تکرار آن در آینده جلوگیری شود.
در گزارش یوناما آمده است که بیشترین دستوراتی که منجر به نقض حقوق بشر و حقوق زنان و دختران شده، از سوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر و همچنان اداره استخبارات طالبان، صادر شده است.
در بخشی دیگری از این گزارش آمده است که نقض حقوق زنان یکی از برجستهترین جنبههای حکومت طالبان است که از زمان تسلط این گروه بر افغانستان، تا امروز وجود دارد.
در گزارش آمده که دختران به تدریج حقوق خود را برای مشارکت کامل در آموزش، محل کار و دیگر جنبههای زندگی عمومی و روزمره محدود و در بسیاری موارد به طور کامل از دست دادهاند.
یوناما گفته است که تصمیم به عدم بازگشت دختران به مکاتب در دوره متوسطه و عالی به این معنی است که یک نسل از دختران ۱۲ سال آموزش ابتدایی خود را کامل نخواهند کرد.
همچنان این نهاد گفته است که قربانیان خشونت مبتنی بر جنسیت به عدالت دسترسی ندارند.
در گزارش آمده است «آموزش و مشارکت زنان و دختران در زندگی عمومی برای هر جامعه مدرن اساسی است. سقوط زنان و دختران به خانهها، افغانستان را از مزایای کمکهای قابل توجهی که آنها ارائه میکنند محروم میکند. آموزش برای همه نه تنها یک حقوق اساسی بشر است، بلکه کلید پیشرفت و توسعه یک ملت است».
یوناما گفته است که گروه طالبان در ده ماه حاکمیت خود در افغانستان، مخالفت خود را با دو موضوع مهم در رابطه به حقوق آزادی اجتماعات مسالمتآمیز و آزادی بیان و آزادی عقیده را به وضوح اعلام کردند. آنها {طالبان} با سرکوب اعتراضات و محدود کردن آزادی رسانهها از جمله دستگیری خودسرانه روزنامهنگاران، معترضان و فعالان جامعه مدنی و ایجاد محدودیتهایی برای رسانهها، مخالفت خود را با آن اعلام کردند.
فیونا فریزر، رییس حقوق بشر یوناما گفته است: «حق آزادی اجتماعات مسالمتآمیز، آزادی بیان و آزادی عقیده نه تنها آزادیهای اساسی هستند، بلکه برای توسعه و پیشرفت یک ملت ضروری است. آنها اجازه میدهند تا بحثهای معنادار شکوفا شود و همچنین به کسانی که حکومت میکنند با اجازه دادن به آنها برای درک بهتر مسایل و مشکلات پیش روی مردم سود میرسانند.»
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که بحران اقتصادی و مالی وضعیت حقوق بشر را در افغانستان بهطور بیسابقه بدتر کرده به گونهی که حداقل ۵۹ درصد از جمعیت افغانستان اکنون به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.
یوناما از جامعه جهانی خواسته است تا با کمکهای بشردوستانه و فوری به حمایتهای خود از مردم افغانستان ادامه دهد.