پارلمان اروپا با صدور قطعنامهای گفته است که اقدامات طالبان در افغانستان به «آپارتاید جنسیتی» منجر شده و عملاً حقوق بنیادین زنان را از بین برده است.
رخشانه: پارلمان اروپا امروز(پنجشنبه، ۲۹ سنبله) با تصویت قطعنامهای وضعیت زنان در افغانستان را یکی از شدیدترین بحرانهای حقوق بشری در جهان توصیف کرده است.
این قطعنامه تأکید کرده است که قانون امر به معروف طالبان، محدودیتهای گستردهای بر حقوق و آزادیهای زنان افغانستان وضع کرده و آنان را از تمامی جنبههای عمومی زندگی حذف کرده است.
پارلمان اروپا اعلام کرد که طالبان با اجرای تفسیری افراطی از شریعت، زنان افغانستان را از اشتغال، تحصیل بالاتر از کلاس ششم و دسترسی به خدمات بهداشتی بدون همراهی مرد محروم کردهاند.
قطعنامهی پارلمان اروپا همچنین اجرای خشونتآمیز شریعت افراطی توسط طالبان را که شامل ازدواجهای اجباری و زودهنگام، خشونتهای جنسی و احیای مجازاتهای شلاق در ملاءعام و سنگسار است، به شدت محکوم کرده است.
در این قطعنامه، شجاعت زنان افغانستان که با وجود خطرات جانی همچنان به مبارزه برای حقوق خود ادامه میدهند، مورد تحسین قرار گرفت.
قطعنامه خواستار لغو فوری و کامل قوانین و رویههای تبعیضآمیز علیه زنان افغانستان شده و از مقامات طالبان درخواست کرده که زنان را بهصورت برابر و واقعی به عرصههای عمومی بازگردانند و نیز سیستم حمایت از قربانیان خشونت را بازسازی کرده و اطمینان حاصل کنند که زنان قربانی خشونتهای خانگی و جنسی، به پناهگاهها، خدمات پزشکی و حمایتهای قانونی دسترسی داشته باشند.
در این قطعنامه، پارلمان اروپا از اتحادیهی اروپا و کشورهای عضو خواسته است که با قاطعیت تحریمهای جدیدی علیه طالبان اعمال کنند و از تحقیقات دادگاه کیفری بینالمللی لاهه (ICC) برای پاسخگویی مقامات طالبان حمایت کنند.
همچنین تأکید شده است که کشورهای عضو نباید به طالبان اجازه دهند تا روابط خود را با جامعهی جهانی عادیسازی کنند.
قطعنامه همچنین خواستار به رسمیت شناختن «آپارتاید جنسیتی» بهعنوان «جنایت علیه» بشریت شده است.
پارلمان اروپا از اتحادیه اروپا، کشورهای عضو و سایر اهداکنندگان درخواست کرده که کمکهای بشردوستانهی خود را برای تأمین نیازهای اساسی مردم افغانستان، بهویژه زنان و دختران، افزایش دهند.
قطعنامه در ادامه تأکید کرده که جامعهی جهانی باید تأثیر قانون «امر به معروف» طالبان را بر عملیاتهای بشردوستانه در افغانستان به دقت ارزیابی کند و تدابیر لازم را برای ادامهی کمکرسانیها اتخاذ نماید.
قطعنامه همچنین از نهادهای بینالمللی خواسته است که از تمام مکانیسمهای قانونی و دیپلماتیک موجود برای پاسخگو کردن طالبان استفاده کنند و از اتحادیه اروپا و کشورهای عضو درخواست شده که بهطور فعال زنان افغان را در مذاکرات و نهادهای بینالمللی مشارکت دهند و صدای آنان را در سطح جهانی تقویت کنند.