رخشانه: پس از حاکمیت دوبارهی طالبان، برای نخستینبار یک برنامهی فرهنگی در بامیان برگزار شد که زنان حضور کمرنگی داشتند.
این برنامهی فرهنگی که امروز (سهشنبه، ۲۱ جدی) از سوی نهاد ادبیات مستقل افغانستان و خانه ادبیات بامیان، در سالن اجتماعات مکتب خصوصی بامیکا برگزار شده بود، یک کتاب شعر تحت عنوان «شروع قصههای عصیان» رونمایی شد.
کتاب «شروع قصههای عصیان» اولین اثر سید متین مبارز، شاعر اهل بامیان میباشد. او سرودههای خود را از سال ۱۳۹۷ به این طرف که شامل ۵۴ پارچه غزل و رباعی میشود، در این مجموعه به چاپ رسانده است. این کتاب با تیراژ ۱۰۰۰ نسخه در ۸۳ صفحه از سوی انتشارات دانشگاه در کابل منتشر شده است.
آقای مبارز در مورد چاپ کتاب خود به رسانهی رخشانه گفت: «باید شش ماه پیش این کتابم رونمایی میشد تا جوانان بهره میبردند. سقوط حکومت پیشین باعث شد که چاپ کتابم از سوی ناشر برای چندماه به تاخیر بیفتد.»
عادله سادات، دانشجوی دانشگاه بامیان که در این برنامه اشتراک کرده بود، با ابراز نگرانی از حضور کمرنگ زنان در این برنامه گفت: «به همهی زنان تاکید میکنم تا در برنامههای فرهنگی شرکت کرده و با حضورشان از حق خویش دفاع نمایند.»
به باور او، اگر زنان در برنامههای فرهنگی یا اجتماعی سهیم نشوند، هیچ کس دیگری به آنها حقش را نخواهند داد.
با توجه به پیشینهی فعالیتهای فرهنگی در بامیان، شمار اشتراک کنندگان برنامهی امروز نسبت به گذشته کمرنگ بود و آقای مبارز در این مورد گفت: «همزمان با سقوط نظام پیشین، اکثریت جوانان شاعر و فعال فرهنگی به خارج از کشور رفتهاند، و عدهی دیگر هم در فکر خارج شدن هستند. به همین دلیل انگیزه و علاقهی جوانان نسبت به فرهنگ کتابخوانی و برگزاری برنامههای فرهنگی کمرنگ شده است.»
ولایت بامیان در مرکز کشور، طی ۲۰ سال گذشته یک چهرهی فرهنگی ــ هنری از خود به نمایش گذاشته بود که زنان و دختران در کنار مردان بهصورت آزادانه در تمامی فعالیتهای فرهنگی ــ هنری سهم میگرفتند. این ولایتها سالانه میزبان دهها جشنواره، برنامههای ادبی، هنری و فرهنگی بود.