نهادهای حقوق بشری در گزارش تازهای در مورد وضعیت افغانستان گفته است که گروه طالبان از زمان تسلط بر این کشور، بیش از ۲۰۰ فرمان و اعلامیه صادر کردهاند که حقوق مردم افغانستان بهویژه زنان و اقلیتهای قومی و مذهبی را نقض کرده است.
رخشانه: نهادهای حقوق بشری در یک گزارش مشترک به شورای حقوق بشر امروز(دوشنبه، ۱۰ ثور) در گزارش خود همچنین گفته است، هیچ مدرکی برای اثبات ادعای طالبان مبنی بر اجرای تعهدات و معاهدات تصویب شده، وجود ندارد.
در این گزارش که بازهی زمانی آگست ۲۰۲۱ تا اکتبر ۲۰۲۳ را در بر دارد، آمده است که وزارتخانهی موسوم به «وزارت امر به معروف و نهی از منکر» ساختمان وزارت امور زنان را تصاحب کرده و تا اکنون بیشترین فرمانها و اعلامیهها را صادر کرده است که عمدتا حقوق زنان و دختران را هدف قرار داده است.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که افغانستان تحت حکومت طالبان همچنان سرکوبگرترین کشور جهان برای زنان است.
بر اساس گزارش، زنان و دختران در افغانستان همچنان نابرابری عمیق را تجربه کرده و از درگیریهای مسلحانهی مداوم متاثر شدهاند.
گزارش افزوده که وضعیت بیسابقهی زنان و دختران در افغانستان را نمیتوان در هیچجای جهان به شمول تمام کشورهای اسلامی یافت.
در این گزارش آمده است که گروه طالبان سیاست ظلم و ستم را به صورت گسترده و سیستماتیک با هدف حذف زنان از زندگی عمومی، سیاسی و اجتماعی ایجاد کردهاند.
این گزارش به وضعیت حقوق زنان در زمان حکومت پیشین هم اشاره کرده و گفته است حکومت جمهوری اسلامی افغانستان متعهد به اجرای اصلاحات، از جمله برنامهی اقدام ملی برای زنان، به منظور تقویت و ارتقای حقوق زنان و برابری جنسیتی در تمام ولایات افغانستان بود و یک استراتژی جنسیتی را معرفی کرده بود که تبعیض علیه زنان را منع میکرد.
در همین حال، نشست گروه کاری بررسی شورای حقوق بشر به منظور بررسی گزارشهای حقوق بشری افغانستان امروز در شهر جنوا پایتخت سوییس برگزار شد که در آن گزارش مشترک سازمان حقوق بشری رواداری، مجمع مدافعان حقوق بشر، سازمان کاهش خطر و ایمنی و یک فعال حقوق بشر نیز بررسی میشود.
در این گزارش مشترک به مجازات و بازداشت خودسرانهی زنان اشاره شده و آمده است که طبق یافتههای نهاد رواداری که یکی از همکاران این گزارش است، بین ماه آگست ۲۰۲۱ تا نوامبر ۲۰۲۲، دستکم ۱۳۶ مورد بازداشت و زندانی خودسرانهی زنان در ولایتهای کابل، غزنی و بدخشان ثبت شده است.
این گزارش دلایل بازداشت این افراد را ارتباط با حکومت پیشین، مخالفت با سیاستهای طالبان، فرار از منزل برای ازدواج یا عدم پایبندی به الزامات حجاب بوده است.
همچنین، نصیر احمد اندیشه، سفیر افغانستان در جینوا در این نشست گفته است که حکومت پیشین افغانستان متعهد به رعایت قوانین بینالمللی در راستای تامین حقوق بشر و اقلیتها بود؛ اما وضعیت حقوق بشری کشور تحت حاکمیت طالبان وخیم است.
به گفتهی آقای اندیشه، افغانستان تحت حاکمیت طالبان بدترین کشور در راستای حقوق زنان و وضعیت حقوق بشری است.
اندیشه افزوده است که وضعیتی که در حال حاضر زنان و دختران افغانستان دارند در هیچ کشوری در جهان به شمول کشورهای اسلامی وجود ندارد.
او تاکید کرده که طالبان به صورت گسترده خشونتهای سیستماتیک و ساختاری علیه زنان انجام داده که زنان را به صورت کلی از زندگی عمومی حذف کردهاند؛ وضعیتی که کارشناسان سازمان ملل آن را «آپارتاید جنسیتی» تعریف کردهاند.
وی افزوده که وضعیت حقوق سیاسی و اجتماعی هم در افغانستان به بدترین حالت خود رسیده و اکنون نیاز است که از این حقوق حفاظت شود.
آقای اندیشه در ادامه گفته که طالبان پس از به قدرت رسیدن از طریق جنگ، روی تمام ارزشها از جمله به رسانهها و آزادی بیان حمله کردهاند.