سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان میگوید که با روی کار آمدن طالبان در سال ۱۴۰۰، وضعیت خبرنگاران وخیمتر شده و شمار جرایم علیه کارمندان رسانهای از حساب خارج شده است.
رخشانه: سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان امروز(شنبه، ۱۲ عقرب) با انتشار بیانیهای به مناسبت دوم نوامبر، روز جهانی پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران، از جامعهی جهانی و نهادهای مرتبط خواست تا نسبت به وضعیت بحرانی خبرنگاران افغانستان اقدام کنند.
این سازمان گفته است که در سطح جهانی، خبرنگاران اغلب هدف خشونتها و جنایات گروههای قدرتمند، جنایتکاران، سازمانها و حتا دولتها قرار میگیرند، که این مشکل در کشورهای جهان سوم با شدت بیشتری بروز پیدا میکند.
سازمان افزوده است که این مساله تهدیدی جدی برای آزادی بیان، استقلال رسانهها، حق دسترسی به اطلاعات و فعالیت حرفهای خبرنگاران بهشمار میرود.
بر اساس بیانیهی این سازمان، روز جهانی پایان دادن به معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران در افغانستان، امسال در حالی فرا رسیده که گروه طالبان محدودیتها و فشارهای سنگینی بر خبرنگاران و رسانهها اعمال کردهاند.
طبق آمار این سازمان، از سال ۱۳۸۰ تا ۱۴۰۰ خورشیدی، دستکم ۱۲۸ خبرنگار در افغانستان جان خود را از دست دادهاند و صدها تن دیگر زندانی، شکنجه و یا تهدید شدهاند.
این سازمان گفته است که با روی کار آمدن طالبان در سال ۱۴۰۰، این وضعیت وخیمتر شده و شمار این جرایم از حساب خارج شده است.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان گفته است که در حال حاضر، افغانستان به یکی از کشورهای پرخطر برای رسانهها تبدیل شده و جامعهی رسانهای این کشور با تهدیدات و محدودیتهای گستردهای روبهرو است.
این سازمان در بیانیهی خود دو درخواست اصلی را مطرح کرده است.
نخست، معافیت از مجازات جرایم علیه خبرنگاران در افغانستان باید پایان یابد و این مساله در سطح جهانی با هدف ایجاد سازوکارهای عملی و مشترک برای مقابله با این بحران مطرح شود.
دوم، به وضعیت خبرنگاران افغانستان در تبعید که در کشورهایی مانند ایران و پاکستان با محرومیت و تهدیدات مواجه هستند و از حقوق اولیهی خود محروم هستند، توجه شود.
این سازمان از تمام نهادهای مرتبط بینالمللی میخواهد که با توجه به شرایط بسیار پیچیده و دشوار خبرنگاران افغانستان، اقدامات موثری برای احقاق حقوق آنها انجام دهند و برای رفع تهدیدات و محدودیتها علیه آنها تلاش کنند.
سازمان حمایت از خبرنگاران افغانستان تأکید کرده که تمام تلاش خود را برای جلب توجه جهانیان و نهادهای مرتبط به وضعیت خبرنگاران افغانستان به کار خواهد گرفت و برای احقاق حقوق آنها سازوکارهای عملی را پیگیری خواهد کرد.