گلالی ( مستعار)- خبرنگار از جوزجان
فضای مجازی امروزه بیشتر از دنیای واقعی به مکانی امن برای مردان جهت آزار و اذیت جنسی زنان تبدیل شده است. متاسفانه به دلیل اینکه مردم با فرهنگ استفاده از فضای مجازی آشنایی درستی ندارند، بیشتر دست به آزار و اذیت از این مسیر میزنند.
مسنجر، واتساپ و تلگرام هیچ دختری خالی از پیامهای زنندهی جنسی نیست. شخصن خودم بارها مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفتهام و پیامهایی از این قبیل دریافت نمودهام.
من یک خبرنگارم و برای پیشبرد کارم به منابع بیشتر نیازمندم. برای یک خبرنگار، شبکههای اجتماعی یکی از اصلیترین وسایل برای برقراری ارتباط با منابع، کسب اطلاعات بیشتر و گسترش دایرهی ارتباطات جهت دسترسی به اطلاعات بهشمار میرود.
چندین بار پیامهای زنندهی جنسی و تصاویر غیراخلاقی دریافت کردهام که روی روحیه و روان یک دختر میتواند تاثیر به شدت بد و منفی بگذارد. شاید به باور افرادی که چنین پیامهایی را میفرستند تنها یک مسج یا تصویر باشد؛ اما برای کسی که دریافتکننده است، رواناش را برهم بزند و روزها و حتا ماهها ممکن است ذهن و روان آسوده نداشته باشد.
متاسفانه بیشتر این آزارگران از قشر تحصیلکرده و باسواد جامعه هستند. من در یکی از رسانههای محلی به عنوان خبرنگار کار میکردم و تازه یک ماه از استخدامم نگذشته بود که مدیر نشرات برایم در فیسبوک درخواست دوستی فرستاد،وقتی قبول کردم به صورت فوری پیاماش را در مسنجر دریافت کردم.
ابتدا با احوالپرسی شروع کرده بود؛ اما دیدم رفته رفته سوالات شخصیتری پرسید، تا اینکه برایم گفت دختر خوب معلوم میشوی و میشود سرت اعتبار کرد، میتوانیم باهم دوستان خوب باشیم؟ وقتی برایش گفتم، من در رسانه برای کار کردن میآیم نه پیدا کردن دوست، خیلی بیشرمانه برایم پیشنهاد کرد که اگر دوستی من را قبول بکنید فعلا که از یک کارمند عادی هستید، من میتوانم تو را در رسانه به جایگاههای بالاتر برسانم. با دیدن اینپیاماش فهمیدم چه فکر شومی در سر دارد و من را به چشم چگونه یک دختر میبیند، بلاکاش کردم و استعفا دادم.
پیامهایی مثل «سلام خوب هستی؟، میشود باهم دوست باشیم» را هر دختری از یک مرد غریبه حتمن دریافت کرده است و من بارها چنین پیامهایی را دریافت کردهام؛ حتا تماسهای تصویری از اکونتهایی که برایم ناآشنا بود دریافت کردهام؛ وقتی تماسشان را جواب نمیدهم پیام تعقیبی میگذارند که چرا جواب نمیدهی دختر مقبول؟.
پس از چندین بار آزار و اذیتها حالا پالیسی خود را در شبکههای اجتماعی تغییر دادهام. بخش پیامهای مسنجر خود را قفل نمودهام و در صورت دریافت پیام از سوی افراد ناشناس آنان را بلاک میکنم.
اما تا چه زمان ما باید به بلاک کردن ادامه بدهیم؟ باید مردم بهویژه مردان، فرهنگ استفاده از شبکههای اجتماعی را بدانند و به دختران پیامهای جنسی و آزاردهنده نفرستند، کسی را که نمیشناسند برایش پیام نگدارند و تماس نگیرند.
برای کاهش دادن این نوع خشونتها و آزار و اذیت جنسی در فضای آنلاین، باید کسانی را که مورد آزار و اذیت قرار گرفتهاند، تشویق کرد تا از تجریبات خودشان بنویسند؛ هرقدر کمتر از عاملان خشونت در شبکههای اجتماعی گفته شود، به همان اندازه میزان آزار و اذیتهای آنلاین بیشتر بالا میرود.
من امروز تصمیم گرفتم از تجربهی خودم سخن بزنم و از سایر همجنسهایم نیز میخواهم از تجریباتشان بگویند و حرف بزنند تا باشد جلو آزارگران جنسی و خشونتهای آنلاین که زنان با آن روبرو هستند گرفته شود.