رخشانه: نرگس نهان که از سوی دولت ناروی در نشست چندجانبه اسلو دعوت شده بود، به دلیل عدم رعایت حقوق زنان از سوی طالبان و بازداشت فعالان حقوق زن توسط این گروه، از اشتراک در این نشست انصراف داده است.
او با نشر پیامی ناوقت امروز (یکشنبه، ۳ دلو)، در صفحه رسمی فیسبوک خود نوشته است: «پس از اشغال کابل، امید بر این بود که طالبان حکومت همهشمول ایجاد نموده و امور مملکت را با رعایت حقوق زنان و اقلیتها به عهده خواهند گرفت. اما در شش ماه پسین، اعمال طالبان تنها بر حاکمیت، شکنجه و قتل مردم بیگناه و بهخصوص زنان متمرکز بوده است. همین اکنون که طالبان در این برنامه اشتراک میکند، تمنا پریانی و پروانه ابراهیمی* در بند طالبان هستند.»
این دو فعال حقوق زن از چهارشنبه هفته گذشته به اینسو ناپدید هستند و در سرنوشت نامعلومی به سر میبرند.
نزدیکان و خانوادهی تمنا و پروانه میگویند که آنها از سوی طالبان بازداشت شدهاند؛ اما طالبان بازداشت این دو فرد را رد کرده و در مورد ردیابی ناپدیدشدن آنها نیز چیزی نمیگویند. با این حال، ذبیحالله مجاهد به تازهگی در مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه گفته است که طالبان حق دارد مخالفان خود از جمله زنانی را که بدون مجوز تظاهرات میکنند، بازداشت و زندانی کند.
در متنی که در صفحهی نرگس نهان منتشر شده، عدم بازگشایی مکاتب دخترانه دلیل دیگر انصراف او از این نشست بیان شده است.
او نوشته است: «ما از جامعه بینالمللی توقع داشتیم که حداقل بازگشایی مکاتب دختران و اجازهی کار برای زنان را پیششرط هرنوع گفتوگو پیرامون صلح قرار میدادند که چنین نشد.»
او همچنان از دولتهای غربی انتقاد کرده است که آنها از ابزار فشار بالای طالبان بهصورت درست و استراتژیک استفاده نمیکنند. به گفته او، دولتهای غربی با دعوت طالبان در پایتخت کشورهایشان، آزادسازی پولهای افغانستان و گشایش سفارتهای این کشور، زمینهی به رسمیت شناختن طالبان را فراهم میکنند و تمامی زمینهها را از مردم افغانستان میگیرند.
نهان در حالی از این نشست خودداری کرده است که صبح امروز، جمعی از زنان علیه او و چند زن دیگر که در نشست اسلو دعوت شدهاند، شعار دادند و گفتند که آنها از زنان افغانستان نمایندهگی کرده نمیتوانند.
نرگس نهان در نظام پیشین در سمتهای مختلف از جمله سرپرستی وزارت معادن و پترولیم کار کرده است.
نشست اسلو از تاریخ ۳ تا ۵ دلو با حضور نمایندگان برخی از کشورهای اروپایی، نماینده ایالات متحده امریکا، افرادی به نمایندگی از فعالان حقو زن و حقوق بشر و نمایندگان طالبان، برگزار میشود.
- فرد بازداشت بازداشت، پروانه ابراهیمخیل است، نه پروانه ابراهیمی. در متن خانم نرگس نهان، این نام اشتباهی نوشته شده است.