دفتر هماهنگکننده کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل متحد در افغانستان(اوچا) از ادامهی بحران بشری در کشور هشدار داده و خواستار کمکهای فوری برای نیازمندان شده است.
رخشانه: هماهنگکننده کمکهای بشردوستانهی سازمان ملل روز گذشته(یکشنبه، ۲۱ حوت) در تازهترین گزارش خود در مورد وضعیت بشری در افغانستان گفته است که ۲۸٫۳ میلیون نفر، برابر با دو سوم جمعیت این کشور به کمکهای بشردوستانه و حفاظتی در سال ۲۰۲۳ نیاز دارند.
اوچا بحران افغانستان را بزرگترین و شدیدترین بحران بشری در جهان عنوان کرده و افزوده که این نشاندهندهی یک وخامت گسترده هم از نظر تعداد و هم از نظر شدت است که برای مهار آن به ۴٫۶۲ میلیارد دالر نیاز است.
این نهاد بشردوستانه گفته که بحران افغانستان طی دو سال گذشته سیر صعودی داشته است. اوچا افزوده که این یک جهش بزرگ از ۲۴٫۴ میلیون نفر در سال ۲۰۲۲ و ۱۸٫۴ میلیون نفر در اوایل سال ۲۰۲۱ است.
اوچا در این گزارش خود هشدار داده که امروز، حدود ۲۰ میلیون نفر با گرسنگی حاد روبرو هستند و حدود شش میلیون نفر در سطح اضطراری(یک قدمی قحطی) نیاز به حمایت فوری دارند که یکی از بالاترین ارقام جهان به صورت مطلق میباشد.
گزارش گفته است که نرخ سوءتغذیه همچنان رو به افزایش است، به طوریکه انتظار می رود حدود ۸۷۵ هزار کودک در سال ۲۰۲۳ از سوءتغذیهی حاد(SAM) و ۲٫۳ میلیون کودک و ۸۴۰ هزار زن باردار و مادر شیرده، از سوءتغذیهی متوسط(MAM) رنج ببرند.
گزارش هشدار داده که اگر افغانستان وارد سومین سال خشکسالی شود، ناامنی غذایی ممکن است تا ۲۰ درصد افزایش پیدا کند.
گزارش اوچا در ادامه گفته که با درنظرداشت تغییرات آبوهوایی، افغانستان وارد سومین سال متوالی خشکسالی و دومین سال نزول اقتصادی فلجکنندهی خود می شود. در حالیکه هنوز درگیر عواقب دههها درگیری و رویدادهای طبیعی مکرر است.
علاوه بر این، بحران اقتصادی باعث کاهش ۸۰ درصدی درآمد شهروندان کشور شده و میزان بدهی و بیکاری خانوادهها به شدت رو به افزایش است.
گزارش در ادامه آورده است، در حالیکه فضای عملیاتی به دلیل اقدامات محدودکنندهی طالبان، عمدتاً بر زنان و دختران، در حال کاهش است، در سال ۲۰۲۳ آژانسهای کمکرسانی متعهد به ماندن و ارائهی خدمات به جمعیت نیازمند افغانستان هستند.
این درحالی است که طالبان، زنان را از کار در نهادهای غیر دولتی داخلی و خارجی منع کردهاند.
اکثر نهادهای بشردوستانه در واکنش به این اقدام طالبان، فعالیتهای خود در کشور را متوقف و یا کاهش دادهاند.