سازمان جهانی صحت در گزارش تازهی خود گفته که افغانستان با یک بحران انسانی پایدار مواجه است و بیماریهای قابل پیشگیری در این کشور جان ۲۴مادر و ۱۶۷ نوزاد را میگیرد.
رخشانه: این نهاد بینالمللی امروز( یکشنبه، ۲۰ جوزا) با نشر گزارشی اعلام کرده که شدیدترین عواقب بحران صحت در افغانستان بر زنان و کودکان تحمیل میشود.
بر اساس این گزارش روزانه ۲۴ مادر و ۱۶۷ کودک به دلیل بیماریهای قابل پیشگیری جان خود را از دست میدهند.
در این گزارش آمده است: «بهطور غمانگیز، مرگومیر قابل پیشگیری هر روز جان ۲۴ مادر را میگیرد و روزانه ۱۶۷ نوزاد به دلایل قابل پیشگیری جان خود را از دست میدهند».
در همینحال، این سازمان گزارش داده است که بهدلیل کمبود شدید بودجه، در طول سال ۲۰۲۳، ۴۲۸ مرکز ثبت و سیار تعطیل شده است.
این سازمان هشدار داده که ۳۱۰ مرکز صحی به شمول شفاخانهها در افغانستان، با کاهش خدمات و عدم حمایت مواجه خواهند شد.
در ادامه، این گزارش تاکید کرده که بر ۲۴۰ هزار زن باردار و شیرده و ۶۰۰ هزار کودک زیر سن پنج سال، تاثیرات مخرب عدم دسترسی به مراقبتهای بهداشتی وارد شده است.
سازمان جهانی صحت به منظور حفظ دستآوردها گفته که برای سرمایهگذاری در بخش صحت به ۳۵۲ میلیون دالر برای تکمیل بودجه ۴۲۳ ملیون دالری در سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵ ضرورت دارد.
در گزارش آمده است که وضعیت اسفبار زنان افغانستان بهدلیل دسترسی محدود دختران و زنان به تحصیل و معیشت، بدتر شده است.
این نهاد در ادامه در مورد وضعیت بشری کشور گفته است که در سال جاری میلادی، ۲۳.۷ میلیون نفر به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند و این میزان بهگونه چشمگیر از قبل از اگست ۲۰۲۱، ۱۸.۴ میلیون افزایش داشته است.
براساس این گزارش، در حدود ۹.۵ ملیون نفر که در بیش از ۲۰ هزار روستا زندگی میکنند، به خدمات بهداشتی دسترسی محدود دارند و یا اصلا دسترسی ندارند.
در این گزارش آمده که ۱۵.۸ میلیون نفر، با کمبود شدید مواد غذایی مواجه هستند که در سال ۲۰۲۴، ۲.۳۵ میلیون نفر از دسترسی به آب سالم و بهداشت رنج خواهند برد.
براساس گزارش، در سال ۲۰۲۳، بر اثر ویروس فلج اطفال (پولیو) ۶ کودک فلج شدهاند که در مقایسه با ۵۹ مورد در ۲۰۲۰ دستاورد قابل توجهی در ریشهکن ساختن این ویروس به حساب میآید.
سازمان جهانی صحت هشدار میدهد که عدم استفاده حداکثری از این فرصت منجر به فلجشدن تعداد بیشتری از کودکان و تحمیل بار بیشتری بر سیستم صحی خواهد شد.