همزمان با فرا رسیدن آغاز سال ۱۴۰۳ و نوروز اعضای جنبش شنبههای ارغوانی در ولایت تخار و بلخ با شعار «ما نوروز را پاس میداریم»، «آئین نیاکان ما را گرامی بدارید»، «حکومت مشروع، دموکراتیک، و غیر متمرکز»، « شریعیت بهانه است هدف زنان»، در مکان سربسته دست به اعتراض زدند.
رخشانه: در پیام نوروزی این جنبش اعتراضی به مناسبت نوروز که به رسانهی رخشانه فرستاده شد از سال ۱۴۰۲ بهعنوان سال سرکوب، محرومیت، بازداشت، شکنجه، ظلم و ستم شهروندان افغانستان نام برده شده است.
در این بیانیه آمده که گروه طالبان در سال ۱۴۰۲ و تحت عنوان تطبیق اسلام به تشدید سیاست تبعیض جنسیتی پرداخته و دست به اختطاف زنان و دختران « تاجیک و هزاره» زدهاند.
جنبش شنبههای ارغوانی افزوده که گروه طالبان در سال گذشته به گونهی سیستماتیک امنیت روحی و فیزیکی شهروندان مخصوصا زنان و اقوام آسیب پذیر را سلب نمود است.
بیش از دو و نیم سال از حاکمیت گروه طالبان در افغانستان میگذرد و در این مدت، گروه طالبان با وضع محدودیتها علیه زنان و دختران و سرکوب اعتراضات، فضایی پر از اختناق و ترس را ایجاد کردهاند در مقابل زنان در طی سال گذشته با شیوههای متفاوت و در مناسبتهای گوناگون، در پیوند به محدودیتهای گروه طالبان اعتراض و دادخواهی کردند.
جنبش شنبههای ارغوانی در پیوند به سیاست سرکوب صدای زنان توسط گروه طالبان افزود: « در حکومت خودخوانده این گروه هر گونه انتقاد جرم بوده و بارها مقامات این گروه بیان کردهاند که انتقاد کنندگان واجبالقتل هستند».
جنبش شنبههای ارغوانی ادامه سیاستهای گروه طالبان در سال ۱۴۰۳ در افزایش بحرانهای حقوق بشری، ترویج افراطیت خشونتمحور، انزوای بینالمللی افغانستان، آینده مبهم، بیکاری، گرسنگی و فقر اقتصادی، افزایش بیسوادی و مدرسه سازی، هشدار داد و افزوده که ادامه این سیاستها سبب خواهد شد تا افغانستان یکبار دیگر غمگینترین کشور جهان شناخته شود.
زنان معترض در بیانیهشان با اشاره به مبارزه این گروه در طی سال گذشته بر علیه محدودیتهای گروه طالبان، سال جدید را امتداد اعتراضهای زنان برای شکلگیری «حکومت مشروع، دموکراتیک و غیرمتمرکز» عنوان کردند.
جنبش شنبههای ارغوانی در ادامه گفت که گروه طالبان با تعصبات قومی موجب کوچ اجباری ساکنین بومی بهویژه در ولایات شمالی و مناطق هزاره نشین میشوند و فاصلهها میان اقوام افغانستان را بیشتر نمودند.
در این پیام نوروزی این جنبش اعتراضی هشدار داده شده که در افغانستان زیر حاکمیت گروه طالبان کشت و قاچاق مواد مخدر افزایش یافته و این کشور به لانهی امن گروههای تروریستی داعش، القاعده، تحریک طالبان پاکستانی مبدل شده است.
در ادامه این بیانیه آمده که گروه طالبان بدون راهکاری مشخص و قانونی دست به «غارت سرمایههای ملی و معادن» کشور زدهاند که هیچگونه تاثیری مثبت بر زندگی مردم افغانستان و کاهش فقر نداشته است.
این گروه زنان در حالی از نوروز تجلیل میکنند که گروه طالبان تجلیل از این روز را مغایر با فرهنگ افغانی و دین اسلام میخوانند و برگزاری جنشن آن را نیز حرام اعلام کرده است.
افغانستان جزء حوزه تمدنی فرهنگ نوروز به حساب میآید که در طول بیست سال اخیر، از جشن نوروز به عنوان جشن ملی در آن تجلیل میشد، اما گروه طالبان با بدست آوردن قدرت سیاسی افغانستان در ۱۵ آگست ۲۰۲۱ اجازه تجلیل از این فرهنگ باستانی را به شهروندان افغانستان نداده است.
این در حالی است که براساس مادهی ۴۱ قانون کار افغانستان، مصوب ۱۳۸۵ روز اول سال جز رخصتیهای با مزد کارمندان دولت میباشد.
جنبش شنبههای ارغوانی گروه طالبان را دشمن فرهنگهای پسندیده مردم افغانستان میداند و تجلیل از این روز را «برای مبارزه در برابر ظلم و جنایات ضد بشری و اسلامی طالبان» و «حفظ میراث گذشتهگان » مهم میخواند.
زنان معترض از جامعه افغانستان خواستند که برای پایان «مرگ تدریجی» و تامین حقوق و آزادیهای از دست رفته شان با ندای «حق، عدالت و آزادی» از بدیل حکومت خود خوانده طالبان حمایت نمایند.